
Η πολεμική μηχανή των ναζί υπό τον Αδόλφο Χίτλερ θεωρούταν σχεδόν ανίκητη. Μέχρι την εκστρατεία στη Σοβιετική Ένωση, ο Χίτλερ είχε να επιδείξει μόνο επιτυχίες. Παρότι δεν κατάφερε ποτέ να υποτάξει τη Βρετανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γνώρισε ήττα σε εκείνο το μέτωπο. Η πραγματική καμπή ήρθε όταν ο σοβιετικός στρατός κατάφερε να αντέξει την πολιορκία της Αγίας Πετρούπολης και να εξαντλήσει τα γερμανικά στρατεύματα.
Η ήττα του Μουσολίνι και η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα
Η ελληνική αντίσταση στην ιταλική εισβολή το 1940 ήταν απροσδόκητη και εντυπωσιακή. Ο Μπενίτο Μουσολίνι, στενός σύμμαχος του Χίτλερ, υπέστη σοβαρή ταπείνωση στο αλβανικό μέτωπο, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να αναλάβει δράση. Γερμανικά στρατεύματα κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα για να την καταλάβουν και να στηρίξουν το κλονισμένο κύρος του Άξονα.
Οι Έλληνες, λίγους μήνες μετά τη νικηφόρα αναχαίτιση των Ιταλών, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανώτερη πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας. Τα οχυρά και τα φυλάκια της Μακεδονίας πρόβαλαν ηρωική αντίσταση, καθυστερώντας την προέλαση των Γερμανών. Η είσοδος τους στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη και η αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών χαρακτηρίστηκε από αυτοθυσία και γενναιότητα.
Παρά τη γενναία άμυνα, οι Γερμανοί προχώρησαν και στις 27 Απριλίου 1941 κατέλαβαν την Αθήνα. Η σημαία με τη σβάστικα κυμάτισε στην Ακρόπολη, σηματοδοτώντας την έναρξη της γερμανικής κατοχής που θα διαρκούσε πάνω από τρία χρόνια.
Τι απέγινε ο Χίτλερ; Αυτοκτόνησε ή δραπέτευσε;-Το FBI τον έψαχνε μέχρι το 1947
Ο λόγος του Χίτλερ που σόκαρε το Ράιχσταγκ: «Ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος»
Μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της Αθήνας, στις 4 Μαΐου του 1941, ο Χίτλερ εκφώνησε λόγο στο Ράιχσταγκ. Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που μίλησε δημόσια στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε αυτόν τον λόγο, έκανε απολογισμό της εκστρατείας στα Βαλκάνια και προχώρησε σε μία απρόσμενη αναγνώριση: εξήρε την ελληνική ανδρεία με λόγια που δεν περίμενε κανείς.
Τα λόγια του Χίτλερ για τους Έλληνες στρατιώτες
Ο Αδόλφος Χίτλερ δήλωσε: «Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι από τους αντιπάλους οι οποίοι μας αντιμετώπισαν ήταν ιδιαίτερα ο Έλληνας στρατιώτης που πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Συνθηκολόγησε τότε μόνον όταν κάθε περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη και επομένως μάταιη.[...] Για τον ηττημένο και ατυχή ελληνικό λαό αισθανόμαστε ειλικρινή συμπάθεια.
Υπήρξε θύμα του βασιλιά του και μιας μικρής παρασυρμένης ηγετικής κλίκας. Ωστόσο αγωνίστηκε με τόσο μεγάλη γενναιότητα ώστε ακόμη και οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν.[...] Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ή θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι λόγω της γενικής ανδρείας στάσης των στρατιωτών αυτών».
Όταν και ο Τσόρτσιλ εξύμνησε τους Έλληνες
Η ελληνική ανδρεία δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τον Γουίνστον Τσόρτσιλ. Λίγο νωρίτερα, στην Βουλή των Λόρδων, είχε δηλώσει με θαυμασμό: «Από σήμερα δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».