
Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται ολοένα και πιο ανήσυχη για την επιθετική στρατηγική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επανειλημμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να αγνοούν τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για αυτοσυγκράτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των ισραηλινών ενεργειών στην περιφερειακή σταθερότητα. Αξιωματούχοι φέρονται να χαρακτηρίζουν τη στάση του Νετανιάχου ως απρόβλεπτη και αποσταθεροποιητική, με έναν εξ αυτών να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «ο Μπίμπι συμπεριφέρεται σαν τρελός» και ότι «βομβαρδίζει τα πάντα συνέχεια».
Η ένταση κορυφώθηκε μετά τον βομβαρδισμό εκκλησίας στη Γάζα, γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επικοινωνήσει απευθείας με τον Νετανιάχου ζητώντας εξηγήσεις. Παρά την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ για τη Συρία, η ισραηλινή πλευρά συνέχισε τις επιθέσεις, προκαλώντας αιφνιδιασμό στον Λευκό Οίκο.
Ειδικότερα, την Τρίτη, το Ισραήλ έπληξε κομβόι του συριακού στρατού κοντά στη Σουέιντα, επικαλούμενο παραβίαση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και συμμετοχή του συριακού στρατού σε επιθέσεις κατά της Δρούζικης μειονότητας. Παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τομ Μπαράκ για παύση των επιχειρήσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν με πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και περιοχές κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Συρίας.
Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ενόχλησή της για την έλλειψη συντονισμού, με αξιωματούχο να δηλώνει ότι «ο Πρόεδρος δεν θέλει να βλέπει βόμβες να πέφτουν σε μια χώρα όπου επιδιώκει την ειρήνη». Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τον Νετανιάχου να σταματήσει τις επιθέσεις, αίτημα που έγινε δεκτό υπό τον όρο αποχώρησης του συριακού στρατού από τη Σουέιντα.
Η δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον εντάθηκε περαιτέρω μετά τη δολοφονία του Παλαιστινοαμερικανού Σαΐφ Μουσαλέτ από Ισραηλινούς εποίκους, γεγονός που καταδικάστηκε από τον Αμερικανό πρέσβη Μάικ Χάκαμπι ως «τρομοκρατία». Ο Χάκαμπι, αν και παραδοσιακά υποστηρικτής του Ισραήλ, επέκρινε ανοιχτά την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αμερικανική αντίδραση, υπενθυμίζοντας ότι ο Τραμπ είχε προηγουμένως ενθαρρύνει τον Νετανιάχου να διατηρήσει τον έλεγχο σε περιοχές της Συρίας. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον φαίνεται πλέον να δίνει προτεραιότητα στη σταθερότητα της νέας συριακής κυβέρνησης και να αμφισβητεί τη σκοπιμότητα των ισραηλινών επιθέσεων.
Η πολιτική του Νετανιάχου αποδίδεται, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σε εσωτερικές πιέσεις από τη Δρούζικη κοινότητα στο Ισραήλ και σε πολιτικές σκοπιμότητες. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση αρχίζει να αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν ακροδεξιοί και υπερεθνικιστές εταίροι του Νετανιάχου στη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής, μια δυναμική που φαίνεται να επηρεάζει και το κίνημα MAGA στις ΗΠΑ.
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εκφράσει δημόσια κριτική, παραμένει ασαφές κατά πόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες των συμβούλων του. Πάντως, η υπομονή του Λευκού Οίκου φαίνεται να δοκιμάζεται, με αρκετούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η στρατηγική του Νετανιάχου ενδέχεται να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα επιζήμια τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη σταθερότητα της περιοχής.