Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ο κύβος ερρίφθη» - Η ExxonMobil ξεκινάει θαλάσσιες γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης τέλη 2026-Η συγκυρία Τράμπ και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Η ανάληψη των Προεδρικών καθηκόντων στις ΗΠΑ από τον "απρόβλεπτο" Τράμπ, είναι γεγονός ότι έχει φέρει "τσουνάμι" αλλαγών στην Διεθνή πολιτική σκηνή, αλλάζοντας άμεσα πολλά  που θεωρούντο ως δεδομένα, με βάση την διακυβέρνηση Μπάϊντεν.

Ενδεικτικότερο ίσως όλων της ηγεμονικής-περιφρονητικής στάσης του Τράμπ έναντι των συμμάχων των ΗΠΑ, είναι η στάση του στο ζήτημα της Ουκρανίας, όπου "παραμέρισε" τελείως ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία, μη καλώντας τες να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις του με τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία, για τον τερματισμό του πολέμου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η Ελληνική κυβέρνηση έχοντας απέναντί της τον αναθεωρητικό και άκρως επιθετικό Ερντογάν, να ενεγοποιήσει τα αντανακλαστικά της, ζητώντας επιβεβαίωση από  Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς, του ήδη υπάρχοντος ενδιαφέροντός τους για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νότια της Κρήτης.
 

Μέχρι τον Ιούνιο η ExxonMobil  θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων της ανοιχτά της Κρήτης

Ενδεικτικά  , επισημαίνει ότι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil σκοπεύει να ανακοινώσει στα μέσα του 2025, τον οδικό του χάρτη που οδηγεί στην αρχική γεώτρηση ανοιχτά της Κρήτης, πιθανότατα στην πιο ώριμη από τις δύο άδειες που κατέχει, νοτιοδυτικά του νησιού.

Σημειωτέον ότι ExxonMobil πραγματοποιεί επί του παρόντος έρευνες σε αυτό το οικόπεδο καθώς και σε έτερο που παραχωρήθηκε στα νότια της Κρήτης.

Ο John Ardill, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας εξερεύνησης της ExxonMobil, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρου Σκυλακάκη, ενημέρωσε ότι ο ενεργειακός όμιλος των ΗΠΑ θα παράσχει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025, ανέφεραν πηγές.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες πριν από τρείς ημέρες στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης υδρογονανθράκων της "Egypes "στο Κάιρο.

Η προετοιμασία της γεώτρησης

Μόλις η ExxonMobil υποβάλει τον οδικό της χάρτη στην ΕΔΕΥΕΠ, την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, θα χρειαστεί μια περίοδος από 12 έως 16 μήνες για την προετοιμασία της γεώτρησης.

Εάν όλα πάνε καλά, η ExxonMobil θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διερευνητικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης προς τα τέλη του 2026, πιθανότατα με την άδειά της νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της  Chevron για το "οικόπεδο" της Νότιας Πελοποννήσου

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, συναντήθηκε επίσης σύντομα με τον Clay Neff, πρόεδρο της Chevron International Exploration and Production, στο Κάιρο.

Η Chevron έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το μπλοκ της Νότιας Πελοποννήσου που πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα, καθώς και για την υπεράκτια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η δημοσίευση της διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, θα είναι διεθνής και για αυτό το λόγο εκτός από την εφημερίδα της κυβέρνησης θα δημοσιοιποιηθεί και στην εφημερίδα της ΕΕ.

Ακολούθως θα υπάρξει ένα  χρονικό περιθώριο 90 ημερών, προκειμένου να εκδηλώσουν οι διάφορες εταιρείες το ενδιαφέρον τους και τέλος θα γίνει η αξιολόγηση από την ΕΔΕΥΕΠ  για την επιλογή του αναδόχου.

Τα ύδατα σε ορισμένες περιοχές νότια της Κρήτης είναι διπλωματικά ευαίσθητες περιοχές, καθώς αλληλεπικαλύπτονται θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούνται από την Τουρκία, με βάση το παράνομο και στερούμενο πάσης νομιμότητας  με βάση το Δίκαιο της θάλασσας, τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Τέλος στο Κάιρο είχαμε και μια ακόμη εξέλιξη, καθώς υπεγράφη μεταξύ ελληνικής και αιγυπτιακής κυβέρνησης μνημόνιο κατανόησης MoU για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 στην Αίγυπτο με τη συνδρομή της Ελλάδας.

Επίσης, οι δύο χώρες θα κινηθούν από κοινού, προκειμένου να αλλάξει ο κανονισμός της Ε.Ε. που δεν επιτρέπει την «εξαγωγή» δεσμευμένου διοξειδίου του προϊόντος για αποθήκευση εκτός Ε.Ε., με στόχο να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί ελληνικής προέλευσης διοξείδιο του άνθρακα στην Αίγυπτο.

Οι εκλογές σε Ελλάδα-Τουρκία και η "συγκυρία" των Eurofighter και  Meteor

Εκλογές στην Ελλάδα θα έχουμε το αργότερο τον Ιούνιο 2027, με τον Ερντογάν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υπoψήφιος για την Προεδρία της Τουρκίας το 2028.

Επίσης εάν όλα διεξαχθούν ομαλά η ExxonMobil θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διερευνητικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης προς τα τέλη του 2026.

Συνεπώς με βάση τα μέχρι στιγμής παραπάνω χρονικά δεδομένα, η έναρξη της γεώτρησης  της ExxonMobil ,θα πραγματοποιηθεί πλήν απροόπτου με τους Μητσοτάκη και Ερντογάν στο "τιμόνι" Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα.

Εδώ "παίζει" και το θέμα της απόκτησης από την Τουρκία των Eurofighter  είτε μέσω αγοράς ή μέσω leasing από το υπάρχον απόθεμα της Μ.Βρετανίας, μέχρι τα τέλη του 2026, καθώς και η προμήθεια πυραύλων αέρος-αέρος Meteor από τους Τούρκους.

Κοινώς μπαίνουμε σε μια άκρως επικίνδυνη για την Εθνική Ασφάλεια περίοδο την επόμενη διετία, με έναν απρόβλεπτο Τράμπ στην εξουσία των ΗΠΑ , που "θαυμάζει" τον φίλο του Ερντογάν, ο οποίος θέλει να καταλάβει τα νησιά μας στο Αιγαίο, αναβιώνοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η συγκυρία δεν είναι καλή για την Ελλάδα, ιδίως τώρα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο θα χάσουν την σημασία τους για τις ΗΠΑ, μέσω των οποίων γινόταν αποστολή πολεμικού υλικού στο μαχόμενο Κίεβο.

Επίσης ο Πρόεδρος Τράμπ έχει δείξει πάνω από όλα ότι σκέφτεται ως επιχειρηματίας και όχι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο που προτάσσει η χώρα μας.

Κοινώς στο ζύγι των ΗΠΑ με τον Τράμπ στην εξουσία πάνω από όλα είναι το συμφέρον των ΗΠΑ και τίποτε άλλο. Αυτό άλλωστε φαίνεται  με τα όσα έχει πεί για μεταροπή της Λωρίδας της Γάζας σε Ριβιέρα της Μεσογείου των ΗΠΑ και εκτοπισμό 2,5 εκατομμυρίων Παλισστινίων από τη γή τους,αλλά και για την ενσωμάτωση-αγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ και την μετονομασία του κόλπου του Μεξικού σε κόλπου της Αμερικής.

Εκτίμησή μας είναι πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά θέματα  Εθνικής  μας Ασφάλειας με την Τουρκία την προσεχή διετία, η οποία στη χειρότερη περίπτωση θα έχει την ανοχή του Τράμπ.

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button