Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο κορωνοϊός και ο ψυχαναγκασμός με το χαρτί υγείας

Όταν ο άνθρωπος βάλει στο μυαλό του ότι κινδυνεύει τα αρχέγονα ένστικτα της επιβίωσης ενεργοποιούνται και το «εγώ» στέλνει στο... πυρ το εξώτερον το «εμείς» και λειτουργούμε ως θηρευτικά που αναζητούν μανιωδώς τη λεία τους για να επιβιώσουμε... Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τον πανικό και την συσσώρευση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στα σούπερ μάρκετ για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες μπορούν, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις κατανάλωναν σε μία ολόκληρη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαταρίες, νερά, ξηρά τροφή, κονσέρβες και τόνοι, τόνοι, αμέτρητοι τόνοι χαρτιού υγείας. Αλήθεια, από πού προκύπτει αυτή η ψυχαναγκαστική ανάγκη να το έχουμε σε αφθονία; Ακόμα και στο Amazon όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί, αλλά και στην Costco τα χαρτιά υγείας εξαφανίζονται. Ένα σούπερ μάρκετ στην Μασαχουσέτη, το Whole Foods στο Σόμερβιλ υποχρέωσε τους καταναλωτές να παίρνουν μόνο δύο ρολά χαρτιού ο καθένας για να μην τελειώσουν τα αποθέματα. Τα παραπάνω γεγονότα παρατίθενται από την Ουάσινγκτον Ποστ και τους Τάιμς.

Γιατί λοιπόν το χαρτί υγείας και η προοπτική ανεπαρκούς προμήθειάς του μας... κόβει τα γόνατα; Η απάντηση είναι προφανής. Το χαρτί τουαλέτας έχει πρωταρχικές - ακόμη και παιδικές - συσχετίσεις, συνδέεται με αυτό που είναι αναμφισβήτητα η λιγότερο ευχάριστη λειτουργία του σώματος με έναν τρόπο που μας έχουν διδάξει από την παιδική ηλικία. Ελάχιστοι από εμάς ή όλοι θυμόμαστε την εποχή που δεν ήμασταν εξοικειωμένοι με το προϊόν.

«Υπάρχει άνεση κι ασφάλεια στο να γνωρίζουμε ότι είναι εκεί», λέει η ψυχολόγος Μέρι Αλβορντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου George Washington. «Όλοι μας τρώμε, όλοι κοιμόμαστε και όλοι μας αφοδεύουμε. Είναι μια βασική ανάγκη να φροντίσουμε τον εαυτό μας».

Είμαστε επίσης εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα και υπολογίζουμε στην κοινότητα για την επιβίωσή μας. Οι άνθρωποι που θεωρούνται ακάθαρτοι ή αδιάθετοι κινδυνεύουν να νιώσουν αποκλεισμό - που στην κατάσταση της φύσης θα μπορούσαν να σημαίνει ότι επέρχεται ο θάνατος. «Όλο το... ρεζουμέ είναι γιατί θέλουμε να είμαστε καθαροί κι ευπαρουσίαστοι και κοινωνικοί και να μην μυρίζουμε άσχημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πανικός του κορωνοϊού έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα. Γνωρίζουμε ακριβώς πότε πλησιάζει ο τυφώνας ή η εποχή των χιονοθύελλων, και τα καταστήματα και οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να προετοιμαστούν. Κανείς δεν πρόβλεψε την εποχή του φονικού ιού ωστόσο. Εμείς, ως χώρα, ανταποκριθήκαμε αργά», λέει ο ψυχολόγος Baruch Fischhoff, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. «Μέχρι πρόσφατα, πολλοί άνθρωποι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι αυτό δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα. Στη συνέχεια, ξαφνικά, τους είπαν να αποθηκεύσουν, για αόριστο χρονικό διάστημα».

Όταν πρόκειται για την αποθήκευση, διαφορετικά βασικές ανάγκες προσφέρουν διαφορετικές επιλογές. «Εάν οι άνθρωποι δεν βρουν την τροφή που θέλουν, θα μπορούσαν να αγοράσουν άλλα τρόφιμα», λέει ο Fischhoff. «Για το χαρτί υγείας, δεν υπάρχουν υποκατάστατα...» Η ανάγκη να συσσωρευτεί το ένα προϊόν για το οποίο δεν υπάρχει εναλλακτική λύση επιδεινώνεται μόνο, προσθέτει, από το γεγονός ότι δεν είναι σαφές πότε θα σταματήσουν οι πιθανές ελλείψεις. Η καθυστερημένη ανταπόκριση της Αμερικής στην πανδημία COVID-19 σημαίνει ότι οι αγοραστές δεν έχουν λάβει «διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εν ευθέτω χρόνω».

Πιθανότατα θα γίνει κι αυτό τη στιγμή που ο ιός θα τεθεί υπό έλεγχο - τελικά. Μέχρι τότε, οι άνθρωποι θα είναι άνθρωποι και οι εκκεντρικότητες μας θα είναι οι εκκεντρικότητες μας. Ο αγοραστικός πανικός μας, λέει η Alvord, αντιπροσωπεύει ένα πράγμα το οποίο μπορούμε να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας. Σε μια εξαιρετικά αβέβαιη στιγμή, είναι τουλάχιστον κάτι κι αυτό...

Tags
Back to top button