Σε μία κάπως αναπάντεχη κίνηση το Πακιστάν φαίνεται πως εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά συστημάτων αεράμυνας τύπου S-350 Vityaz από την Ρωσία, παρά το γεγονός πως πρόσφατα υποστήριξε την Ουκρανία με αποστολή πυρομαχικών.
Μετά τα Τουρκικά S-400 το Πακιστάν Θέλει S-350
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πηγές στην Ασία, έχουμε να κάνουμε με την δεύτερη προσπάθεια του Πακιστάν να αποκτήσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Η πρώτη αφορούσε ένα προηγούμενο αίτημα της Ισλαμαμπάντ για τα ακόμη πιο προηγμένα συστήματα S-400, ωστόσο η Μόσχα το είχε απορρίψει φοβούμενη κλιμάκωση στις σχέσεις Πακιστάν-Ινδίας.
Να μην ξεχνάμε πως η Ινδία έχει παραγγείλει και επιχειρεί συστοιχίες S-400, οπότε το Νέο Δελχί θεωρούσε ως «προδοσία» την πώληση των ίδιων συστημάτων στο Πακιστάν. Τώρα η Μόσχα έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο δίλλημα. Μπορεί τα συστήματα S-350 να μην είναι τόσο ισχυρά όσο τα S-400, ωστόσο και πάλι μία τέτοια πώληση στο Πακιστάν είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπονόμευε τις καλές σχέσεις Μόσχας-Νέο Δελχί.
Πρώτη αντίδραση Κρεμλίνου για Τραμπ: «Οι ΗΠΑ παραμένουν εχθρικό κράτος» - Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Όσον αφορά το Πακιστάν, η χώρα φαίνεται πως αναζητάει απεγνωσμένα συστήματα αεράμυνας για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις της. Παλαιότερα πηγές πρότειναν πως η Ισλαμαμπάντ είχε προθυμοποιηθεί να λάβει τους S-400 της Τουρκίας, διότι τα συστήματα δημιουργούσαν σημαντικές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με την Δύση. Χωρίς όμως την έγκριση της κατασκευάστριας χώρας, δηλαδή της Ρωσίας, η Άγκυρα δεν διαθέτει το δικαίωμα να μεταπουλήσει τις πλατφόρμες σε τρίτο κράτος.
Όπως προαναφέραμε, το S-350 είναι ένα επίπεδο κατώτερο από το S-400. Το Vityaz είναι ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, ενώ το Prometheus είναι σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς με προηγμένες δυνατότητες.
Όπως και να έχει, ακόμη και το νέο αίτημα της Ισλαμαμπάντ κατά πάσα πιθανότητα θα έχει άδοξο τέλος. Αναφορές των τελευταίων μηνών υποστηρίζουν πως πυρομαχικά πακιστανικής προέλευσης με κάποιον μυστήριο τρόπο κατέληξαν στα χέρια του ουκρανικού στρατού, γεγονός που σίγουρα εξόργισε την ρωσική πλευρά.
Γενικά φαίνεται πως η εξωτερική πολιτική του Πακιστάν κλίνει περισσότερο προς την Δύση παρά προς την Ρωσία. Ναι μεν η χώρα διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, ωστόσο φαίνεται πως συνεργάζεται μυστικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στις καλές σχέσεις Ινδίας-Κίνας. Παράλληλα, το Πακιστάν θεωρεί «αδελφικό» του σύμμαχο την Τουρκία, μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.