Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών: Ταξίδι σε Βουλγαρία και Τουρκία για μία εξέταση PET

Στην Τουρκία και τη Βουλγαρία αναγκάζονται να πηγαίνουν οι καρκινοπαθείς από τη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να υποβληθούν σε PET CT– SCAN, μια διαγνωστική εξέταση σημαντική για τη διάγνωση, αλλά και την έκβαση της νόσου.


Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ασθενείς με καρκίνο από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κάνουν PET CT – SCAN στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης της Τουρκίας, καθώς και στο νοσοκομείο της Βάρνας στη Βουλγαρία, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν αυτό το μηχάνημα μετριούνται κυριολεκτικά στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Την διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN κάνουν μόνο τέσσερα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν από ένα μηχάνημα PET CT  το καθένα. «Τόσα έχει ένα νοσοκομείο της Τουρκίας, αυτό της Αδριανούπολης» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της.

Τα νοσοκομεία στη χώρα μας είναι τα εξής: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (διενεργούνται 3 – 4 εξετάσεις την ημέρα) και ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ στη Θεσσαλονίκη (γίνονται 7 – 8 εξετάσεις την ημέρα), ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (10 – 12 εξετάσεις την ημέρα) και ΜΕΤΑΞΑ (3 – 4 εξετάσεις την ημέρα) στην Αθήνα. Συνολικά σε ημερήσια βάση γίνονται 25 με 28 εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, άλλες 32 – 42  εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν άλλα τέσσερα  μηχανήματα PET CT. Η αναμονή για τους ασθενείς είναι περίπου ενάμισι μήνας.


«Όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Η εξέταση κοστίζει 1.500 ευρώ. Μέσω ΕΟΠΥΥ οι χρεώσεις φθάνουν τα 400 ευρώ. Όσοι έχουν χρήματα σώζονται. Οι υπόλοιποι πεθαίνουν. Επιπλέον, για τη διενέργεια της εξέτασης χρειάζεται η χορήγηση στον ασθενή Ραδιοφάρμακου η δόση του οποίου κοστίζει 750 ευρώ » διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας που προκύπτουν για τους ασθενείς.

Ο Γολγοθάς της εξέτασης

Η εξέταση PET CT συνταγογραφείται σε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Προτείνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο και για να πραγματοποιηθεί με κάλυψη από τον  ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει έγκριση από το ΚΕΣΥ ή Ελεγκτή ιατρό. Κοστίζει  1.500 ευρώ για τον ασθενή χωρίς εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Με εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν  PET CT  γίνεται δωρεάν. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για την εξέταση 15% συμμετοχή, αλλά με πρόσθετες χρεώσεις, το κόστος συμμετοχής μπορεί να φθάσει τα 400 ευρώ. Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση PET CT λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων στην πρόσβαση και έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ

Εάν παρουσιάσουν, δε, βλάβη τα ελάχιστα μηχανήματα PET CT που διαθέτουν τα νοσοκομεία δεν γίνεται η εξέταση, παρότι οι ασθενείς περιμένουν 1 ½  μήνα σε λίστα αναμονής και μπορεί να ταξίδεψαν από την άλλη άκρη της χώρας. Εάν επίσης παρουσιάσουν βλάβη τα μηχανήματα της εταιρείας που παράγει μονοπωλιακά το Ραδιοφάρμακο, όπως έγινε τον περασμένο Μάιο,  αναβάλλονται όλες οι εξετάσεις PET CT- SCAN σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Tags
Back to top button