Εγκρίθηκε το σχέδιο σχέδιο για την κατασκευή ενός τζαμιού στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με το οποίο ο Ερντογάν θέλει να γράψει το όνομα του «με χρυσά γράμματα», και να συναγωνιστεί το είδωλο του το Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ο οποίος είχε γεμίσει την πόλη με μεγάλα έργα.
Το αμφιλεγόμενο σχέδιο είναι στα σκαριά εδώ και δεκαετίες, ενώ στην υλοποίηση του έχουν προβληθεί αντιρρήσεις ως έργο που είναι ενάντια δημόσιο όφελος.
Αλλά την σήμερον ημέρα που το καθεστώς του Ερντογάν φυλακίζει για « ψύλλου πήδημα» όποιον αντιτάσσεται στα σχέδια του, ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει το μεγάλο Βεζίρη ;
Το τζαμί σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην πλατεία και θα καλύπτει μια έκταση 1.482 τετραγωνικών μέτρων, φέροντας τις υπογραφές των δύο αρχιτεκτόνων. Το ύψος του, με εξαίρεση τον μιναρέ του, θα είναι περίπου 30 μέτρα, το ίδιο με τις δύο ιστορικές εκκλησίες στην περιοχή.
Το συγκρότημα θα έχει επίσης μια αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ ο υπόγειος χώρος του θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης με χωρητικότητα 180 οχημάτων. Το οικόπεδο, όπου το τζαμί σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή να χτιστεί ανήκει στην γενική διεύθυνση Βακουφίων.
Ως μέρος σχεδίου, η επόμενη κίνηση θα είναι να μετακινηθούν τα καταστήματα που λειτουργούν σήμερα στον τομέα που προβλέπεται να υλοποιηθεί η κατασκευή του τζαμιού, και να ετοιμασθεί ή άδεια από τον δήμο και να συμπεριληφθούν όλες οι ενέργειες στη διαδικασία για την αδειοδότηση του τζαμιού.
Το σχέδιο κατασκευής του έχει μια αμφιλεγόμενο ιστορία που μας πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες.
Το 1983 ένα παρόμοιο έργο προτάθηκε, αλλά το συμβούλιο της επικρατείας έκρινε ότι η κατασκευή τζαμιών, παζαριών και χώρων στάθμευσης στην πλατεία Ταξίμ είναι αντίθετη προς κοινό όφελος.
Τα επόμενα έτη εμφανίστηκαν διάφορα σχέδια και μελέτες που είχαν ως σημεία αναφοράς αυτό το τζαμί στην πλατεία Ταξίμ.
Τον Ιούλιο του 2015 όμως, το τουρκικό συμβούλιο της επικρατείας αντέστρεψε την απόφασή ακυρώνοντας πολλά σχέδια κατασκευής στην περιοχή Beyoglu της Κωνσταντινούπολης, ανοίγοντας το δρόμο για μια σειρά έργων, συμπεριλαμβανομένου και του τζαμιού.
Η ουσία για εμάς τους Έλληνες είναι αλλού. Η παλιά ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, αποτελούσε πάντοτε μεγάλο «εμπόδιο» για τους Τούρκους μουσουλμάνους .
Με το σχέδιο της ανέγερσης του Τζαμιού από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα «επισκιαστεί» πλήρως η εκκλησία αυτή.
Ο ελληνορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας είναι ένας από τους ελάχιστους ναούς που υπάρχουν ακόμη σε μια περιοχή που ήταν γεμάτη με Έλληνες μιας και πρόκειται για τα ιστορικά Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα κατασκευάζουμε το δικό μας Τζαμί για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που μας ήρθαν από την Τουρκία, αλλά και από αυτούς που θα μας στείλει ο Ερντογάν οσονούπω.
Επίσης παντού μεγάλα και μεγαλοπρεπή Τζαμιά κατασκευάζονται στα Τίρανα, στο Σεράγεβο μέχρι και την Σερβία .
Αυτά τα Τζαμιά θα είναι τα «όπλα» των Τούρκων για να επανέλθουν στα Βαλκάνια 100 και πλέον χρόνια μετά τον διωγμό και την ταπείνωση που βίωσαν από τους δύο νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους.
Στο άρθρο μας με τίτλο , στο οποίο φιλοξενήσαμε τις δηλώσεις του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη αίσθηση της τουρκικής θρησκευτικής επίδρασης στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι το οθωμανικό κράτος είχε στα Βαλκάνια μια έντονη παρουσία 550 χρόνων από τα συνολικά 600 χρόνια της διοίκησής του.
Ο Καϊνάκ είπε ότι «τα Βαλκάνια επί οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση για όλον τον σημερινό κόσμο».
«Η αυτοκρατορία του Οσμάν που κατείχε τρεις ηπείρους και κυριάρχησε για 600 χρόνια, είχε συμπεριλάβει ανθρώπους όλων των εθνών, των φυλών, γλωσσών και θρησκειών, καμία χώρα δεν είχε ιμπεριαλιστικές ή αποικιοκρατικές επιδιώξεις , καθώς καμία χώρα δεν διέπραξε γενοκτονία», είχε δηλώσει πριν δύο μήνες ο Καϊνάκ .
Αυτά τα σχέδια έχουν οι Τούρκοι και ότι και να γίνει αυτά θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν …….