Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Ερντογάν ετοιμάζει την Τουρκία για πόλεμο και επέβαλε ειδικό τέλος στις συναλλαγές με πιστωτικές υπέρ της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας του

Να μαζέψει χρήματα όπως μπορεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της πολεμικής του βιομηχανίας προσπαθεί ο Ερντογάν.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με δημοσίευμα της , το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπέβαλε νομοσχέδιο στην τουρκική βουλή για την παροχή νέων πόρων για το Ταμείο Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας. Η πρόταση προβλέπει ετήσια αφαίρεση μεριδίου κεφαλαίων 750 λιρών (20,1 ευρώ) για όσους έχουν όριο πιστωτικής κάρτας άνω των 100 χιλιάδων λιρών (2680 ευρώ).

Προβλέπεται επίσης η επιβολή υποχρεωτικών κρατήσεων κεφαλαίων σε ακίνητα, αγοραπωλησίες οχημάτων και άλλες συναλλαγές που γίνονται στον τίτλο ιδιοκτησίας.

Έρχεται τσουνάμι χρεοκοπιών! Η S&P Global προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο για το εμπορικό έλλειμμα

Ο Πρόεδρος του Ομίλου AKP Abdullah Güler, ο οποίος παρουσίασε τον «Νόμο για ορισμένους κανονισμούς σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και την πρόταση νόμου για την τροποποίηση ορισμένων νόμων», στήριξε την υποχρεωτική περικοπή κεφαλαίων στην πιθανότητα «ο επόμενος στόχος του Ισραήλ να είναι η Τουρκία».

Ο Γκιουλέρ είπε: «Ενώ βρισκόμαστε στη μέση όλων αυτών των καυτών εξελίξεων γεωγραφικά, πρέπει να κάνουμε την αμυντική μας βιομηχανία ισχυρότερη από ποτέ».

Το νομοσχέδιο 12 άρθρων που κατέθεσε το ΑΚΡ στην Προεδρία της Βουλής προβλέπει τη δημιουργία πρόσθετων πόρων για το Ταμείο Στήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας. Σύμφωνα με την πρόταση, νέα πηγή του ταμείου θα είναι οι κρατήσεις που γίνονται από τους πολίτες.

Μερικές από τις σημαντικές ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Ετήσια συνεισφορά 750 λιρών στο Ταμείο Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας θα συλλέγεται από πιστωτικές κάρτες με όριο 100 χιλιάδες λίρες και άνω.

Ένα μερίδιο κεφαλαίου ίσο με το ποσό του τέλους χαρτοσήμου θα αφαιρεθεί από τις φορολογικές δηλώσεις, τις δηλώσεις που υποβάλλονται στις τελωνειακές διοικήσεις και τις δηλώσεις που υποβάλλονται σε ιδρύματα κοινωνικής ασφάλισης και το ήμισυ του ποσού του τέλους χαρτοσήμου θα αφαιρείται από τις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνεται αφαίρεση 750 λιρών (20,1 ευρώ) χωριστά από τον αγοραστή και τον πωλητή και 375 λίρες θα γίνεται αφαίρεση από άλλες συναλλαγές που γίνονται στον τίτλο ιδιοκτησίας.

Θα επιβληθεί τέλος 3.000 λιρών για εγγραφές νέων οχημάτων σε συμβολαιογράφους, 1.500 λίρες για αγορές και πωλήσεις δεύτερου οχήματος και 75 λίρες για άλλες συναλλαγές.

Εντολή απελπισίας από Ζελένσκι! Επιστρατεύει και στέλνει σε σίγουρο θάνατο 600.000 Ουκρανούς

Οι μοτοσυκλέτες, τα ρολόγια χειρός και τα drones υπόκεινται επίσης σε φόρο

Νέα ρύθμιση γίνεται και στον Φόρο Μηχανοκίνητων Οχημάτων, μερίδιο του οποίου κατανέμεται στο Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας όταν εισπραχθεί.

Αντίστοιχα, οι μοτοσυκλέτες με όγκο κυλίνδρου κινητήρα μικρότερο από 100 cm³ και μοτοσυκλέτες με ισχύ κινητήρα 6 kW ή μικρότερη, οι οποίες επί του παρόντος δεν φορολογούνται, θα περιλαμβάνονται επίσης στο πεδίο εφαρμογής του φόρου για μηχανοκίνητα οχήματα.

Η πρόταση προβλέπει επίσης νέους φόρους. Αντίστοιχα, στον φόρο θα περιλαμβάνονται και τα drones, εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, και τα ρολόγια χειρός με βάση SCT άνω των 5.000 λιρών.

Ισχύει αύξηση φόρου για αγορές στο εξωτερικό μέσω φορτίου: Πώς θα επηρεάσει τους καταναλωτές;

Πώς αξιολόγησαν το νομοσχέδιο οι οικονομολόγοι;

Ο φορολογικός ειδικός Δρ. Ozan Bingöl δήλωσε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Το όνομα αυτού του νέου νομοσχεδίου δεν είναι φορολογία, βάζει τους πολίτες σε φορολογικό κώμα!».

Ο οικονομολόγος Mahfi Eğilmez είπε, "Δεν νομίζω ότι η διοίκηση θα κάνει τέτοιο λάθος, αλλά επιτρέψτε μου να το πω ούτως ή άλλως: Οι φόροι δεν μπορούν να εισπραχθούν ούτε από το όριο της πιστωτικής κάρτας ούτε από την πίστωση που χρησιμοποιείται. Η πίστωση είναι χρέος. Οι φόροι εισπράττονται από το Ο πιστωτής που έδωσε την πίστωση, όχι ο οφειλέτης Καθώς απομακρυνόμαστε από την επιστήμη, μπαίνουμε σε μια τρομερή σύγχυση εννοιών».

Ο οικονομολόγος Hayri Kozanoğlu μοιράστηκε επίσης τα εξής σχετικά με το θέμα: "Πολύ παράλογη ιδέα! Το όριο της πιστωτικής κάρτας καθορίζεται από την απόφαση της τράπεζας, όχι από το αίτημά σας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ξοδεύουν 10 χιλιάδες TL για τις κάρτες τους το μήνα, του οποίου το όριο όμως ξεπερνά τις 100 χιλιάδες TL θα πληρώσουν το ίδιο ποσό όσοι ξοδεύουν 1 εκατομμύριο το μήνα;».

Αιτία νέας ρύθμισης: Ισραηλινή απειλή

Πριν από την υποβολή του νομοσχεδίου στην Προεδρία της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος της Ομάδας του AKP Abdullah Güler έδωσε πληροφορίες σε συνέντευξη Τύπου. Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι το Ισραήλ στόχευσε τον Λίβανο και το Ιράν μετά τις επιθέσεις του στη Γάζα που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και στήριξε τις περικοπές των μεριδίων του ταμείου στην πιθανότητα ισραηλινής απειλής για την Τουρκία.

Ο Γκιουλέρ, ο οποίος είπε, «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο επόμενος στόχος δεν θα είναι η Τουρκία», τόνισε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι η πιο σημαντική δύναμη που έχει η Τουρκία. Ο Güler υπερασπίστηκε τις ακόλουθες απόψεις:

«Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας στα σύνορά μας δεν έχουν τελειώσει. Ενώ βρισκόμαστε γεωγραφικά στη μέση όλων αυτών των καυτών εξελίξεων, είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε την αμυντική μας βιομηχανία πιο δυνατή από ποτέ».

Ο Abdullah Güler δήλωσε ότι αναμένουν ότι ο πόρος θα αποκτηθεί με την προσφορά να είναι μεταξύ 70-80 δισεκατομμυρίων λιρών, δηλαδή αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Tags
Back to top button