Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Βαρθολομαίος αποφασίζει! Η μοίρα της ΕλληνΟρθόδοξης Εκκλησίας σε Αυστραλία, Αμερική και Μεγάλη Βρετανία

Ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Πολωνία, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα σε Αυστραλία, Αμερική και Μεγάλη Βρετανία πληθαίνουν. Κατά πως φαίνεται στο Φανάρι ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Πρωτα για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στις 25 Μαρτίου.


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι η Ιερά Σύνοδος θα ψηφίσει τους νέους προκαθήμενους για τις Αρχιεπισκοπές Αυστραλίας, Αμερικής και Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας μετά το Πάσχα.

Το θολό τοπίο δύναται να ξεκαθαρίσει αυτό το μήνα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές ηγεσίας για την Αυστραλία θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού θρόνου που θα διεξαχθεί από τις 9-11 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε εκπρόσωποι από την Αυστραλία – ένας από κάθε πολιτεία – έχουν προσκληθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και προκειμένου να παραυρεθούν στην Ιερά Σύνοδο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε από τους επισκόπους της Αυστραλίας να συναντηθούν για μια συζήτηση σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση μετά την κοίμηση Στυλιανού. Ενώ όπως αναφέρουν φαναριώτικες πηγές τα αποτελέσματα της συνάντησης και η υποβολή απόψεων θα ληφθούν υπόψη από τον Πατριάρχη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.


Οι ίδιες πηγές πάντως άφησαν να εννοηθεί ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχεδιάζει να αλλάξει τη διοίκηση του Αυστραλιανού εκκλησιαστικού οργανισμού δημιουργώντας τρία αυτόνομα διοικητικά όργανα. Πιστεύεται ότι η έδρα της αυστραλιανής εκκλησίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο Σίδνεϊ, με τη βάση της Αρχιεπισκοπής να λειτουργεί όπως αυτή τη στιγμή. Ο θρησκευτικός ηγέτης στο Σίδνεϊ θα διατηρήσει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου, ενώ οι άλλοι δύο εκλεγμένοι επικεφαλής θα είναι μητροπολίτες και θα δρουν ανεξάρτητα, διατηρώντας ισότιμη θέση.

Η νέα μορφή στό έχει να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των κοινοτήτων της Αυστραλίας. Το πρόσωπο που θα οδηγήσει την Αυστραλιανή Ορθόδοξη εκκλησία στο μέλλον είναι το ζητούμενο.

Το όνομα που ακούγεται έντονα προέρχεται από την Αδελαΐδα, και πρόκειται για τον Μητροπολίτη Νικανδρο, που σύμφωνα με τους Αυστραλούς έχει αποδειχθεί ήδη επιμελής και άξιος ηγέτης.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι πάντως ρευστές και θα μπορούσαν να ανατραπούν καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις.

Αμερική και Μεγάλη Βρετανία

Στο μεταξύ το ζήτημα της απομάκρυνσης του Αρχιεπισκόπου Γέροντα Δημητρίου από τον θώκο της Αμερικής πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κι ας έχει περάσει από πολλά κύματα.

Το ότι κάτι κινείται σχετικά με την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, παρόλο που δεν δείχνει διατεθειμένος να παραιτηθεί από τη θέση του, διαφαίνεται και από το γεγονός πως σήμερα θα βρεθεί στο Φανάρι.

Σύμφωνα με το χθεσινό ανακονωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο “Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, συνοδευόμενος υπό του Αρχιδιακόνου π. Παντελεήμονος Παπαδοπούλου, αναχωρεί αύριο 2 Μαΐου 2019 για το Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με σκοπό να τον ενημερώσει για τρέχοντα θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.Ο Σεβασμιώτατος θα επιστρέψει στην έδρα του το Σάββατο 4 Μαΐου”

Το αδιέξοδο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι τεράστιο και επιτείνεται.

Πήγες από την άλη πλευρα του Ατλαντικού έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να αναβληθεί η επιλογή νέου Αρχιεπισκόπου για μετά την ανέγερση του Αγ.Νικολάου, την οριστική τακτοποίηση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και μόνο με τον όρο της αποχώρησης τόσο του Αρχ.Δημητρίου όσο και συγκεκριμένων προσώπων που φαίνεται να “λύνουν και να δένουν” στην Αρχιεπισκοπή.

Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην διάσπαση της Εκκλησίας ή και στην οριστική και αμετάκλητη αποκοπή της από το Πατριαρχείο. Ζητούν δε με σύγκληση Έκτακτης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης με έναν και μόνο στόχο, την υπόδειξη υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Τέλος και στην Μεγάλη Βρετανία επίκεινται αλλαγές. Ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, ο οποίος επιβλέπει τις ελληνικές ορθόδοξες ενορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι άνω των 90 ετών και θα αντικατασταθεί επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το Φανάρι θέλει έναν πιο “ισχυρό πόλο” μετά και τις ρωσικές κινήσεις στην περιοχή. .

Tags
Back to top button