Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ξοδεύει εκατομμύρια στην Ουκρανία υπέρ της Ελλάδας (εικόνες)

Από την «ανίατη ασθένεια» της επίμονης φιλοπατρίας πάσχει ο Παντελής Μπούμπουρας, ένας αυτοδημιούργητος μεγαλοεπιχειρηματίας που τα τελευταία 20 χρόνια διέπρεψε ως κατασκευαστής στην Ουκρανία. Μόνο για το «Ελληνικό Πάρκο» που ο ίδιος οραματίστηκε και ήδη κατασκευάζει σε κεντρικό σημείο του ιστορικού λιμένα της Οδησσού, ξοδεύει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ενισχύει διαρκώς και με κάθε τρόπο το -ισχυρό- ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία μέσω του Ιδρύματος Μπούμπουρα.

Οι τομείς της προσφοράς του είναι πολλοί και ποικίλοι: Περιλαμβάνουν από ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα, έως την χορηγία της Demy, για τη φετεινή συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Θα έλεγε κανείς ότι εμπνέεται από την παράδοση των μεγάλων ευεργετών του ελληνικού έθνους, οι οποίοι κατά το πλείστον διέπρεψαν ως απόδημοι και διακατέχονταν από άσβεστο πάθος, από το «νόστιμον ήμαρ» που τους ωθούσε να πασχίζουν για το καλό της πατρίδας.

Παρομοίως, το καθήκον που φαίνεται να έχει αναθέσει στον εαυτό του ο κ. Μπούμπουρας τα τελευταία χρόνια, είναι να λειτουργήσει ο ίδιος, με κάθε μέσον που διαθέτει, ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο πατρίδες του, την φυσική, δηλαδή την Ελλάδα και τη θετή, την Ουκρανία, εφόσον σε αυτήν δημιούργησε την περιουσία του.
Πριν από μερικές ημέρες, χάρη στην πρωτοβουλία και τη γενναιοδωρία του Παντελή Μπούμπουρα, η Οδησσός έζησε στον παλμό της 25ης Μαρτίου: Με επίκεντρο το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας το οποίο συντηρεί ο ίδιος μέσω του Ιδρύματός του, διοργανώθηκε πλήθος εκδηλώσεων για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην οποία η Οδησσός, ως έδρα της Φιλικής Εταιρείας, διαδραμάτισε κρίσιμης σημασίας ρόλο, εφόσον εκεί υπήρξε το αρχικό έναυσμα για τον ξεσηκωμό ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτών από την Ελλάδα, διπλωματών, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.α. η εθνική παλιγγενεσία γιορτάστηκε με τιμές και μεγαλοπρέπεια στη Οδησσό. Υπήρξε δοξολογία ανήμερα του Ευαγγελισμού στην ιστορική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδος, πανηγυρικές ομιλίες, δεξιώσεις, καταθέσεις στεφάνων κ.λπ. Κυρίως όμως σε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν το βράδι της 24ης Μαρτίου στην μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής της Οδησσού, αξέχαστη θα μείνει η συναυλία που έδωσαν ενώπιον εκατοντάδων Ουκρανών και Ελλήνων οι μουσικοί της παραδοσιακής μπάντας Εστουδιαντίνα με ένα ποικίλο πρόγραμμα αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών. Οι ερμηνείες του Μπάμπη Τσέρτου, κυρίως όμως της Ελένης Βιτάλη συνεπήραν το κοινό που καταχειροκρότησε με έκδηλη συγκίνηση τους καλλιτέχνες.


Ο Παντελής Μπούμπουρας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην Οδησσό

Ο κ. Μπούμπουρας και ορισμένοι από τους προσκεκλημένους του στην Οδησσό, σε δεξίωση του ελληνικού προξενείου: Από αριστερά, η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, ο Βασίλης Κεγκέρογλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Παντελής Μπούμπουρας

Διακριτικός πρωταγωνιστής των εορτασμών ήταν εμμέσως ο Παντελής Μπούμπουρας, καθώς αυτόν είχαν στον νου τους όλοι οι επίσημοι που εξεφώνησαν χαιρετισμούς. Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στον απόδημο ελληνισμό, σε μήνυμά του που ανέγνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Ουκρανία, κυρία Δέσποινα Κουκουλοπούλου περιποιήθηκαν τιμή στην προσφορά του κ. Μπούμπουρα, έστω και εάν δεν απευθύνονταν αμέσως σε αυτόν. Ο δε πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουκρανία, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς στη δική του ομιλία μέσα στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας τόνισε τα εξής: «Εμείς οι Έλληνες δεν χρειάζεται να περιμένουμε από τον ουρανό να μας στείλει κάποιον παράκλητο. Η ελληνική επανάσταση δεν είχε ως ηγέτη ούτε κάποιον Τζορτζ Ουάσινγκτον, ούτε Σιμόν Μπολιβάρ. Την Επανάσταση τη σχεδίασαν Έλληνες που ζούσαν στη διασπορά. Οι οποίοι είχαν γαλβανιστεί από το φιλελεύθερο πνεύμα της εποχής, έστω και εάν στο μεταξύ κυριαρχούσε η Ιερά Συμμαχία. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητά δυνάμεις από τον ελληνισμό της διασποράς, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε και να δικαιώνουμε το μεγάλο ρόλο που αυτή έχει παίξει στη σύσταση του ελληνικού κράτους».

Ο 62χρονος σήμερα Παντελής Μπούμπουρας, αφού αρχικά εργάστηκε στην Ουκρανία ως συνεργάτης (εργολάβος) της εταιρείας Μηχανική και διαβλέποντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας εκείνη την περίοδο, προχώρησε μόνος του. Στα τέλη του 1997 ίδρυσε την τεχνική-κατασκευαστική εταιρεία Gefest, με έδρα την Οδησσό. Στα επόμενα είκοσι χρόνια, η εταιρεία του κ. Μπούμπουρα θα αναδεικνυόταν σε μία από τις πιο ισχυρές του κλάδου στην Ουκρανία. Συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικά κέντρα και κτίρια κάθε είδους ανήκουν στο πορτφόλιο της Gefest, η οποία σήμερα έχει αναπτυχθεί λαμβάνοντας τη μορφή ενός ολόκληρου ομίλου εταιρειών.

Στα σχέδια του ομίλου Gefest, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού άνω των 450.000 τ.μ. Τα ολοκληρωμένα ήδη ή υπό κατασκευή έργα της στην Οδησσό, το Κίεβο, τη Γιάλτα και τη Μαριούπολη (όπου κατοικούν περίπου 100.000 Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής), περιλαμβάνονται κτήρια γραφείων, κατοικιών, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και νοσοκομειακές μονάδες.


Ένα από τα κτίρια κατασκευής Gefest στο κέντρο της Οδησσού

Το «Ελληνικό Πάρκο» που κατασκευάζεται από με δαπάνη, μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη από την Gefest του κ. Μπούμπουρα κατά μήκος του εμβληματικού Βουλεβάρτου Πριμόρσκι, κοντά στο Ανάκτορο Βοροντσόφσκι της Οδησσού, θα είναι κάτι σαν διαδραστικό, υπαίθριο μουσείο. Το θέμα του, φυσικά, είναι ο ελληνικός πολιτισμός, με έμφαση στον αρχαίο: Κατά τη διάρκεια του περιπάτου του, ο επισκέπτης θα ταξιδεύει στο χρόνο, συναντώντας αντίγραφα αγαλμάτων, κτιρίων κ.ο.κ. της κλασικής περιόδου. Το Ελληνικό Πάρκο της Οδησσού συνιστά ένα από τα όνειρα ζωής που είχε ανέκαθεν ο ιθύνων νους της Gefest.


Ψηφιακή απεικόνιση του Ελληνικού Πάρκου στην Οδησσό

Ποιος είναι ο Παντελής Μπούμπουρας
(Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μπούμπουρα): Γεννήθηκε το 1955 στη Λήμνο, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Το 1970 εγκαθίσταται στην Αθήνα, η οποία, την εποχή εκείνη, γνωρίζει μια τεράστια οικοδομική δραστηριότητα. Στον ταχέως αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο, ο νεαρός νησιώτης διαβλέπει αμέσως και το δικό του μέλλον. Αρχίζει να εργάζεται σαν απλός οικοδόμος, αποκτώντας τις πρώτες του εμπειρίες, ενώ ταυτόχρονα περατώνει τις εγκύκλιες σπουδές και στη συνέχεια φοιτά σε Ανώτερη Τεχνική Σχολή απ’ όπου παίρνει το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου.

Το 1981, έχοντας πλέον τα τυπικά προσόντα και διαπνεόμενος από την αντίληψη ότι το κλειδί της επιτυχίας ευρίσκεται στην ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι στην παροχή εξαρτημένης εργασίας, ιδρύει δική του εταιρεία και αναλαμβάνει την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων τόσο σε κατοικίες όσο και, πιο σύνθετων, σε βιομηχανικές μονάδες. Χρόνο με τον χρόνο ο κύκλος εργασιών μεγαλώνει και μαζί με αυτόν η δύναμη των συνεργείων του, που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 φτάνουν να αριθμούν πάνω από 200 εργαζόμενους.

Την άνοιξη του 1997 αποδέχεται την πρόσκληση μιας εκ των μεγαλυτέρων Ελληνικών Τεχνικών Εταιρειών, της «Μηχανικής», που δραστηριοποιούνταν τότε στην Ουκρανία, να αναλάβει ως γενικός εργολάβος.
Κατά μία σημαδιακή συγκυρία, τα πρώτα έργα που εκτελεί είναι στην Ελληνική πλατεία της Οδησσού, μπροστά στο κτήριο της Φιλικής Εταιρείας, υψηλά σύμβολα και τα δύο των ιστορικών και αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών, που από εκείνη την περίοδο, θα συνδέσουν άρρηκτα και τον ίδιο με την νέα του πατρίδα.

Τους ισχυρούς αυτούς δεσμούς δεν θα σταθεί ικανή να κλονίσει ούτε η μεγάλη αεροπορική τραγωδία του Δεκεμβρίου του 1997, κατά την οποία χάθηκαν άδικα 23 Έλληνες συνεργάτες και φίλοι του στη «Μηχανική» και άλλοι 50 Ουκρανοί πολίτες. Αντίθετα, θα χαλυβδώσει την θέλησή του να προχωρήσει μπροστά δουλεύοντας για όλους, γι’ αυτούς που χάθηκαν και γι’ αυτούς που φοβήθηκαν να επιστρέψουν.

Κοινωνική δράση
Μόνιμος συμπαραστάτης και διαρκής χορηγός της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και, κατά περίπτωση, μεμονωμένων Ελληνικών Συλλόγων για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών και την διοργάνωση εορτών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Διαρκής χορηγός του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Παράρτημα Οδησσού, για την διοργάνωση εορτών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, επιστημονικών ερευνών και για τις μετακινήσεις του Χορευτικού Συγκροτήματος του Ιδρύματος σε διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ουκρανία.
Χορηγός του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο για την διοργάνωση δεξιώσεων (Οδησσός) και μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (Κίεβο)

Το 2016 δημιούργησε την κοινωφελούς οργάνωση «Ίδρυμα Μπούμπουρα», ανάμεσα στους άμεσους σκοπούς του οποίου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων αναπλάσεις ιστορικών σημείων της Οδησσού, μιας πόλης άρρηκτα συνδεδεμένης με το ελληνικό στοιχείο και επίσης της δημιουργίας «Ελληνικού Πάρκου» δίπλα στην περίφημη σκάλα του Ποτέμκιν.

Μερικές από τις διακρίσεις του
Το 2006 τιμάται από τον Δήμο Οδησσού με το ανώτατο παράσημο της πόλης Παράσημο Γρ. Μαρασλή σε αναγνώριση της μακράς και επιτυχούς δραστηριοποίησής του στην Περιφέρεια Οδησσού και των υπηρεσιών του προς τον Δήμο και τους δημότες.
Το 2012, η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη προσφορά του στην προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Ουκρανία και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, προτείνει τον διορισμό του και η Ουκρανία τον αποδέχεται ως Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στην Α.Δ. της Κριμαίας με έδρα την Γιάλτα.
Το 2013 τιμήθηκε με το Πανεθνικό Βραβείο «Άνθρωπος της Χρονιάς», κατέχοντας πλέον Διεθνή διάκριση στον τομέα της φιλανθρωπίας και της προσφοράς.
Από το 2014 κατέχει τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Παράρτημα Οδησσού.

Tags
Back to top button