Η παρουσία Αμερικανών στην Κύπρο λόγω του πολέμου στον Λίβανο, σε συνδυασμό με την κατασκευή στο νησί με ελικοδρόμιο, έχει προκαλέσει σοκ σε Τούρκους και Τουρκοκύπριους, που έφτασαν στο σημείο να απειλούν με εναέρια επιδρομή μέσω του Τατάρ.
Ο ανέφερε σήμερα “ξεκάθαρο μήνυμα από τον Ερσίν Τατάρ για τις αμερικανικές βάσεις στην Κύπρο: “5 λεπτά είναι ο χρόνος για να φτάσουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη από τα Άδανα”.
Προφανώς ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων ομιλεί για επιδρομή σε εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ στο νησί, και την Εθνική Φρουρά.
Αυτή η δήλωση όμως είναι ευθεία πολεμική απειλή της Τουρκίας, δια μέσω του ίδιου προς Λευκωσία και Ουάσιγκτον, αλλιώς δεν εξηγείται διαφορετικά.
Μαύρες προβλέψεις από τον Ντίμον (JPMorgan): Όλα κρέμονται από μια κλωστή...Η διεθνής τάξη καταρρέει-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται!
Ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, απάντησε σε τουρκικό ΜΜΕ για την ίδρυση βάσης των ΗΠΑ στην ελληνοκυπριακή πλευρά της Κύπρου λέγοντας: «Τα τουρκικά αεροσκάφη θα φτάσουν από τα Άδανα σε 5 λεπτά.
Το νησί της Κύπρου είναι πολύ κοντά στη Γάζα και τον Λίβανο. Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργήσει ένα κέντρο logistics στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, επομένως, η Κύπρος έχει γίνει στόχος. Έχει γίνει βάση. Η νότια πλευρά της Κύπρου είναι σαν αεροπλανοφόρο. Δεν είναι σωστό να κάνουμε στόχο το νησί της Κύπρου με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων",είπε ο ίδιος, εννοώντας εμμέσως για πιθανό ιρανικό πυραυλικό κτύπημα ή επίθεση της Χεζμπολάχ .
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Θα έπρεπε η Τουρκία να δημιουργήσει μια βάση στην Βόρεια Κύπρο;»
Απαντώντας στην ερώτηση, ο Τατάρ είπε: «Το πλεονέκτημά μας είναι ότι τα τουρκικά F-16 φτάνουν από τα Άδανα σε 5 λεπτά. Αλλά αν γίνει αισθητή μια τέτοια ανάγκη, η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει βάσεις. Θα προβούμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες», είπε.
Απαντώντας στη δήλωση βουλευτή Κεμαλιστών CHP Ναμίκ Ταν ότι «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα παραμύθι», ο Τατάρ είπε: «Η Βόρεια Κύπρος έχει τη δική της υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η “Γαλάζια Πατρίδα” ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και γίνεται ισχυρότερη με την Βόρεια Κύπρο προσθέτοντας μια έκταση 4 φορές μεγαλύτερη από τη δική της γης όταν ενωθεί με την Τουρκία, και τότε η Γαλάζια Πατρίδα και ο εναέριος χώρος της επεκτείνεται 4 φορές”.
Ο Τατάρ απάντησε επίσης στους ισχυρισμούς ότι «οι Εβραίοι αγόρασαν μεγάλη έκταση γης στην Βόρεια Κύπρο.
"Κάποιοι Ουκρανοί που έφυγαν μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας εγκαταστάθηκαν στην Βόρεια πλευρά του νησιού. Είχαν έρθει προηγουμένως όταν οι Ρώσοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν υπό πίεση.
Η Βόρεια Κύπρος άρχισε να αναπτύσσεται, αλλά οι Ισραηλινοί δεν αποκτούν γη με τέτοιο ρυθμό που λένε. Σε περίπτωση που υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι στο μέλλον, έχει εισαχθεί νέα νομοθεσία. Πήραμε τις προφυλάξεις μας. Υπήρχε μια κίνηση σε 3-4 χρόνια, αλλά η κατάσταση τώρα είναι υπό έλεγχο. Τώρα είναι αντίστροφη η κατάσταση. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι η οικονομία θα υποφέρει από αυτό.», κατέληξε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ μετατρέπεται η Κύπρος
, οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας.
Η αξία του νησιού υπογραμμίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή σε βρασμό. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση των Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και αλλού στην περιοχή σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου, όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα γινόταν.
Η Κύπρος πρόσφερε επίσης το έδαφος και τα ύδατα της στον αμερικανικό στρατό για να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία διατηρεί επίσης κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)
Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας.
Επιπλέον, η Κύπρος επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, κάτι που θα διευκόλυνε να συμφωνήσει με τα επανειλημμένα αιτήματα για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματός της από ρωσικό πυροβολικό, ρουκέτες και αεράμυνα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η πρόσβαση στην αμυντική αγορά των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το εμπάργκο όπλων που άρθηκε ισχύει μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.
Συνολικά, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα.