Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ακήρυχτος Ψυχρός Πόλεμος και οι μυστικές επιχειρήσεις της KGB

Όπως ακριβώς και το αμερικανικό αντίστοιχό της, η διαβόητη CIA, έτσι και η σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών επιδόθηκε με αγριότητα και αχρειότητα σε απόκρυφες επιχειρήσεις στα πέρατα της οικουμένης για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Από εκβιασμούς και απαγωγές μέχρι δολιοφθορά και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν είναι και πολλά αυτά που δεν έκανε η KGB, αν και η παροιμιώδης μυστικοπάθεια των Σοβιετικών κατάφερε να κρατήσει τα περισσότερα χρονικά της μυστικά.

Κι έτσι ό,τι ξέρουμε σήμερα από τη σκιώδη δράση της KGB το οφείλουμε σε έναν και μόνο έναν άντρα: τον αρχειοφύλακα της KGB για 30 ολόκληρα χρόνια Βασίλι Μιτροκίν, ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία παίρνοντας στις βαλίτσες του το αρχείο με τα «άπλυτα» της KGB.

Από τις 25.000 σελίδες του Μιτροκίν πληροφορήθηκε ο πλανήτης για τις θηριωδίες της KGB, καθώς το αρχείο του περιλαμβάνει εξαντλητικά μητρώα της αχαλίνωτης δράσης των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών…

Ο εκβιασμός με τις «ροζ» ταινίες

Η ΕΣΣΔ επεδίωκε συνεχώς να αυξήσει την «κόκκινη» σφαίρα της επιρροής της και ένας από τους στόχους της ήταν η Ινδονησία. Αφού λοιπόν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδονησίας ανήλθε στην εξουσία με τη βοήθεια του προέδρου Σουκάρνο, η Ένωση θεώρησε πως βρήκε έναν σύμμαχο στην περιοχή, αν και δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει το πράγμα στην τύχη του. Κι έτσι από την πρώτη στιγμή η KGB συνέλαβε ένα πλάνο για να μη σταθεί ποτέ εμπόδιο στα πόδια τους ο πρόεδρος: να βρουν όλα του τα «άπλυτα», ώστε να τον έχουν στο χέρι.

Ο Σουκάρνο είχε μια παροιμιώδη αδυναμία που ήταν γάντι για τις εκβιαστικές πολιτικές της KGB: την ακόρεστη σεξουαλική του δίψα. Το σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών απλό: αφού συνέταξαν μια ομάδα νεαρών και ελκυστικών κοριτσιών, τις έντυσαν αεροσυνοδούς και τις ξαπόστειλαν στο ξενοδοχείο που έμενε ο ινδονήσιος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο Σουκάρνο έφαγε το δόλωμα κι έτσι η KGB είχε πια σε κασέτα όσα εκτυλίχθηκαν στο ομαδικό σεξ στο δωμάτιό του. Αν και τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς τα είχαν σχεδιάσει οι πράκτορες της KGB, όταν θέλησαν να τον εκβιάσουν στέλνοντάς του τη «ροζ» κασέτα. Ο Σουκάρνο όχι μόνο δεν νοιάστηκε για τις απειλές της KGB ότι θα έδινε την ταινία στη δημοσιότητα, αλλά ζήτησε περισσότερα αντίγραφα για την προσωπική του συλλογή!

Αν και οι εκβιασμοί της KGB στη βάση σεξουαλικών ατασθαλιών λειτούργησαν πράγματι αλλού. Το 1956, για παράδειγμα, έστησαν αντίστοιχη παγίδα στον γάλλο πρεσβευτή Μορίς Ντεζόν, στέλνοντας του μια στρατιά από «χελιδόνια», όπως αποκαλούσαν οι σοβιετικοί πράκτορες τα θηλυκά δολώματά τους. Η παγίδα έπιασε και έκτοτε ο γάλλος διπλωμάτης μετατράπηκε σε πράκτορα των Σοβιετικών…

Οι επιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές

Από το 1959-1972, η KGB φωτογράφισε αβέρτα αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, φράγματα, πετρελαϊκούς αγωγούς και άλλες εγκαταστάσεις με σκοπό να σπείρει όλεθρο στη Νέα Υόρκη, διακόπτοντας το ρεύμα και την ομαλή καθημερινότητα στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αφού διάλεξαν τους στόχους που θεώρησαν πιο ευάλωτους, οι σοβιετικοί πράκτορες έστησαν ένα κρησφύγετο στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια με σκοπό να κάνουν εκτεταμένο σαμποτάζ στις ΗΠΑ.

Πρώτος στόχος, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, ένας από τους βασικούς παρόχους ενέργειας της Αμερικής. Δύο τέτοια τεράστια φράγματα στη Μοντάνα ήταν μεταξύ των πρώτων στόχων της KGB, η δολιοφθορά των οποίων θα άφηνε τη Νέα Υόρκη χωρίς ρεύμα επ’ αόριστον, καθώς η επισκευή τους μόνο εύκολη και γρήγορη δεν θα ήταν. Την ίδια στιγμή, από το στρατηγείο της KGB στη ρωσική πρεσβεία του Καναδά, οι «κόκκινες» μυστικές υπηρεσίες σκόπευαν να επιτεθούν στους πετρελαϊκούς αγωγούς Καναδά-ΗΠΑ.

Η «Επιχείρηση Κέδρος», όπως ονομάστηκε, σχεδιαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς περιλάμβανε ακόμα και χτυπήματα σε καναδικά διυλιστήρια, ψάχνοντας πάση θυσία να κάνει σαμποτάζ στη Νέα Υόρκη. Μόλις έπεφτε το μαύρο στην πόλη, τότε οι πράκτορες της KGB θα γενίκευαν ακόμα περισσότερο το χάος με μια σειρά από εκρήξεις σε αποβάθρες και αποθήκες του λιμανιού της Νέας Υόρκης…

Ο όροφος των παρακολουθήσεων

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η KGB έγινε ιδιαιτέρως ικανή στην «καλωδίωση» δωματίων και την υποκλοπή των επικοινωνιών. Τόσο ικανή μάλιστα που μια φορά φύτεψαν κοριούς σε έναν ολόκληρο όροφο ξενοδοχείου και τον παρακολουθούσαν για 20 χρόνια!

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 λοιπόν, όταν ο τουρισμός άρχισε να ανθεί στον «δορυφόρο» της Ένωσης, την Εσθονία, η KGB άδραξε την ευκαιρία ώστε να κατασκοπεύσει τους ξένους που κατέφταναν στη χώρα. Το 1972 οι σοβιετικοί πράκτορες «καλωδίωσαν» όλο σχεδόν το Ξενοδοχείο Βιρού της Εσθονίας με προωθημένο τεχνολογικά εξοπλισμό, καθώς εκεί διέμεναν συνήθως οι ξένοι επιχειρηματίες. Εξήντα δωμάτια γεμάτα με μόνιμα μικρόφωνα πλαισίωναν το πλάνο της KGB, την ίδια ώρα που είχε τη δυνατότητα να φυτεύει κοριούς σε χρόνο-αστραπή.

Από το εξωτερικό, το ξενοδοχείο φαινόταν να διαθέτει 22 ορόφους, καθώς ο 23ος είχε γίνει κρυφός, μιας και εκεί καραδοκούσαν τα τσιράκια της υπηρεσίας. Η KGB εγκαταστάθηκε στο Βιρού για δύο δεκαετίες, μέχρι την πτώση της Ένωσης δηλαδή το 1991.

Από τα αρχεία του Μιτροκίν πληροφορήθηκε ο πλανήτης ότι η KGB παρακολουθούσε ουκ ολίγα κτίρια και εκτός Σοβιετικής Ένωσης. Το 1945, μια ομάδα παιδιών από την Ένωση έδωσαν δώρο στον αμερικανό πρεσβευτή μια ξύλινη σκαλιστή πλακέτα, η οποία ήταν φυσικά «καλωδιωμένη». Το μικρόφωνο παρέμεινε μάλιστα στο γραφείο του πρεσβευτή για εφτά ολόκληρα χρόνια (1952), όταν και έγινε συμπτωματικά αντιληπτό από βρετανό ασυρματιστή!

«Επιχείρηση Πανδώρα»

Οι εντάσεις στις διαφυλετικές σχέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1960 και το κίνημα των αφρο-αμερικανικών διεκδικήσεων προκάλεσαν εκτεταμένη αναταραχή στην Αμερική και κύματα βίας. Δεν θα μπορούσε φυσικά η KGB να μη θελήσει να εκμεταλλευτεί την έκρυθμη κατάσταση, στρέφοντας τη μια ομάδα κατά της άλλης και προκαλώντας πληθώρα περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Η «Επιχείρηση Πανδώρα» ξεκίνησε επισήμως όταν η KGB μοίρασε πλαστά φέιγ βολάν της ακροδεξιάς οργάνωσης Εβραϊκή Αμυντική Λίγκα, η οποία λογίζεται σήμερα από το FBI ως τρομοκρατική ομάδα. Τα φυλλάδια, που γράφτηκαν από την KGB, ισχυρίζονταν ότι οι Αφρο-Αμερικανοί επιτίθεντο σε πολίτες εβραϊκής καταγωγής και λεηλατούσαν τα μαγαζιά τους στη Νέα Υόρκη, καλώντας τους αναγνώστες να αναλάβουν δράση κατά των «μαύρων μιασμάτων».

Έπεται ότι μοίρασε τα φυλλάδια του μίσους και σε περιοχές όπου δρούσαν αφρο-αμερικανικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, ελπίζοντας ότι θα πυροδοτούσαν αντισημιτισμό και, γιατί όχι, κύματα βίας. Την ίδια στιγμή, έφτιαξε αντίστοιχα φυλλάδια όπου η Εβραϊκή Αμυντική Λίγκα χτυπούσε αλύπητα τις περιουσίες και τις ζωές των Αφρο-Αμερικανών, τα οποία μοίρασε σε μαύρες συνοικίες της Νέας Υόρκης καλώντας τους κατοίκους να κάνουν αντίποινα στους εβραίους κατοίκους.

Το αποτρόπαιο πλάνο της KGB δούλεψε, ταραχές πράγματι ξέσπασαν και έναν χρόνο αργότερα ο αρχηγός της Εβραϊκής Αμυντικής Λίγκας δολοφονήθηκε, αν και ο άραβας δράστης θεωρήθηκε πως δεν είχε σχέση με τους Μαύρους Πάνθηρες και τις άλλες μαύρες οργανώσεις.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας διαφυλετικού μίσους, η KGB έβαλε βόμβα σε μαύρο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και μετά την έκρηξη έκανε ανώνυμα τηλεφωνήματα σε ριζοσπαστικές αφρο-αμερικανικές οργανώσεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη για λογαριασμό της Εβραϊκής Αμυντικής Λίγκας!

«Επιχείρηση Ράιαν»

Στη δεκαετία του 1980, ο Ψυχρός Πόλεμος γνώρισε μια αναπάντεχη τροπή: ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για πόλεμο κατά της Ένωσης και απείλησε να απαντήσει με αιφνιδιαστική πυρηνική επίθεση ανά πάσα στιγμή. Εν αναμονή λοιπόν της επαπειλούμενης αμερικανικής εισβολής, η KGB σκέφτηκε να λανσάρει την «Επιχείρηση Ράιαν», μια από τις πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις παρακολούθησης που θα έβλεπε ποτέ ο δύστυχος κόσμος.

Η νέα επιχείρηση της KGB σκοπό είχε να παρέχει στους Σοβιετικούς έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια για την πυρηνική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον τους. Ο σοβιετικός δορυφόρος «Κόσμος» εντάχθηκε στην τιτάνια προσπάθεια των «κόκκινων» πρακτόρων να παρακολουθήσουν όλη την Αμερική!

Από 24ωρη παρακολούθηση όλων των αμερικανικών βάσεων μέχρι και συνεχή υποκλοπή των σημάτων απ’ όλα τα αμερικανικά ραντάρ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αιφνιδιάζονταν οι Σοβιετικοί από την επαπειλούμενη καπιταλιστική επίθεση.

Και βέβαια η «Επιχείρηση Ράιαν» παρακολούθησε στενά τις κινήσεις όλων των αμερικανών πολιτών με το που έβγαιναν από τα σύνορα της χώρας τους, αλλά και σύσσωμου του ανθρώπινου δυναμικού του ΝΑΤΟ. Ακόμα και τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης υπέκλεπταν οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, αν και δεν εξαντλήθηκαν στην παρακολούθηση: στο πλαίσιο της «Ράιαν», δημιουργήθηκε μια νέα γενιά πρακτόρων έκτακτης ανάγκης, καθώς ο σκοπός ήταν πάντα να προληφθεί ο αιφνιδιαστικός πυρηνικός πόλεμος των ΗΠΑ.

Η απίστευτη σε κλίμακα και ένταση «Επιχείρηση Ράιαν» έγινε τελικά πιο μετριοπαθής σε νούμερα το 1984, τρία μόνο χρόνια από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή…

Tags
Back to top button