"Μας ενδιαφέρει στρατηγικά η εξαγορά της Γροιλανδίας από την Δανία, στην οποία άλλωστε κοστίζει πολλά χρήματα", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών.
«Λοιπόν η Γροιλανδία, δεν ξέρω, διέρρευσε κάπως, είναι κάτι που έχουμε συζητήσει», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τις διακοπές του στο θέρετρό του στο Μπεντμίνστερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
«Η Δανία φυσικά είναι η ιδιοκτήτρια. Είμαστε πολύ καλοί σύμμαχοι με την Δανία, προστατεύουμε την Δανία, όπως προστατεύουμε πολλά κράτη στον κόσμο. Κι έτσι η ιδέα προέκυψε και απάντησα, βεβαίως, στρατηγικά έχει ενδιαφέρον. Και θα μας ενδιέφερε», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ συνέχισε εξάλλου λέγοντας πως η Γροιλανδία «πληγώνει πολύ άσχημα την Δανία», καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος, «της κοστίζει 700 εκατομμύρια».
«Ετσι, την έχουν, αλλά με μεγάλο κόστος. Και στρατηγικά για τις ΗΠΑ, θα ήταν καλό», πρόσθεσε.
Τον Σεπτέμβριο που ο Τραμπ έχει προγραμματίσει επίσημο ταξίδι στην Πολωνία, είναι πιθανό να επισκεφθεί και την Δανία, αλλά όπως τόνισε χθες, το ταξίδι «δεν θα έχει καμία σχέση με τον λόγο αυτό. Αλλά το κοιτάμε, δεν είναι όμως πρώτο στη λίστα».
«Στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο ακίνητο. Αλλά θέλουμε λίγο να το συζητήσουμε μαζί τους», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Τραμπ.
Δανία: "Παράλογη η ιδέα πώλησης της Γροινλανδίας"
Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και η ιδέα να πωληθεί στις ΗΠΑ είναι παράλογη, δήλωσε άλλωστε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν.
«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Πιστεύω ολόψυχα πως δεν το εννοεί σοβαρά», δήλωσε η Φρέντρικσεν στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά την επίσκεψή της στη Γροιλανδία.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου λίγο πριν είχε επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα του Τύπου πως ο Τραμπ έχει συζητήσει με τους συμβούλους του την προοπτική να αγορασθεί η Γροιλανδία.
«Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, απλώς λέω πως ο πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει κανά δυό πράγματα από κτηματομεσιτικά, θέλει να κοιτάξουμε την αγορά της Γροιλανδίας», τόνισε ο Κούντλοου, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.
Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε πως και ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν θέλησε να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, τόνισε πως η κατάσταση «είναι σε εξέλιξη». «Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, η Δανία είναι σύμμαχος, η Γροιλανδία είναι ένα στρατηγικό σημείο εκεί. Και έχει και πολλά πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε ο Κούντλοου.
«Είναι μία παράλογη συζήτηση και ο Κέλσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία δεν πωλείται. Εδώ τελειώνει και η συζήτηση», δήλωσε η Φρέντρικσεν στο κρατικό δίκτυο DR.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία;
Το μυστικό για το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου βρίσκεται στο... λιώσιμο των πάγων.
Το «μαρτύρησε» ουσιαστικά λίγους μήνες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική, είναι σαφές πως οι ΗΠΑ βλέπουν ευκαιρίες.
«Η σταθερή μείωση του πάγου της θάλασσας ανοίγει νέους διαδρόμους και νέες ευκαιρίες για εμπόριο» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τον Μάιο στη Φινλανδία, εκφράζοντας ικανοποίηση παρά φόβο για το λιώσιμο των πάγων.
«Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού ανάμεσα στην Ασία και στην Δύση έως και 20 ημέρες» πρόσθεσε, για να τονίσει:
«Οι θαλάσσιες διαδρομές της Αρκτικής θα μπορούσαν να γίνουν η Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά του 21ου αιώνα». Απευθυνόμενος δε στις υπόλοιπες χώρες του Αρκτικού Συμβουλίου, που άκουγαν μάλλον αμήχανα τα όσα έλεγε, ο Πομπέο τόνισε:
«Οι συλλογικοί στόχοι δεν είναι πάντα η απάντηση...«Καθίστανται ανούσιοι και ακόμη και αντιπαραγωγικοί μόλις μια χώρα δεν συμμορφωθεί».
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως αν και πολιτικά ανήκει στην Ευρώπη, γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά τοποθετείται στη Βόρειο Αμερική. Νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας βρίσκονται ο Ατλαντικός ωκεανός και η Ισλανδία, ανατολικά η Γροιλανδική θάλασσα, βόρεια ο Αρκτικός ωκεανός και δυτικά ο κόλπος Μπάφιν και ο Καναδάς. Η γεωστρατηγική της θέση είναι πολύτιμη.
Να σημειωθεί πως ο Τραμπ ενδεχομένως να μην είναι ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης, που σκέφτεται να αγοράσει τη Γροιλανδία. Λέγεται ότι το 1946 ο Χάρι Τρούμαν πρόσφερε στη Δανία το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων αλλά και ένα μικρός μέρος της Αλάσκας για να γλυκάνει τη συμφωνία.
Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θυμίζοντας αυτή την ιστορία και υπεραμυνόμενοι της πρότασης του Τραμπ έκαναν λόγο για «έξυπνη γεωπολιτική κίνηση».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ήδη από το 2014 έρευνα του Πανεπιστημίου του Καναδά έδινε έμφαση στις νέες θαλάσσιες οδούς, που ανοίγει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και το πώς αυτές μπορούν να μειώσουν σημαντικά την απόσταση που διανύουν τα πλοία από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, από την Ευρώπη ή την ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής στην Ανατολική Ασία, μειώνοντας το χρόνο μεταφοράς προϊόντων, το κόστος των καυσίμων, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η έρευνα εξηγούσε ότι η θέρμανση των νερών διευκολύνει από τη μία την πρόσβαση σε ορυκτά καύσιμα, δημιουργεί ευκαιρίες οικολογικού τουρισμού, αλλά και απειλεί ευαίσθητα οικοσυστήματα και βιοτόπους.
Παράλληλα προειδοποιούσε πως τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις ανάμεσα στις οκτώ χώρες, που διατηρούν περιοχές στην Αρκτική: ΗΠΑ, Ρωσία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία και Καναδά.
Η σταδιακή αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ θέτουν αν μη τι άλλο τις βάσεις η περιοχή να εξελιχθεί σε πεδίο οξύτατου ανταγωνισμού.