Μάλιστα, οι εν λόγω πύραυλοι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.
«Τα όπλα αυτά σύντομα θα εμφανιστούν στις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1, υποστηρίζοντας ότι οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούν να διαπεράσουν την αμερικανική αεράμυνα.
«Τα όπλα αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν και τη σημερινή αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ και την αυριανή -ακόμη και τη μεθαυριανή», διεμήνυσε.
Ο Ρογκόζιν επεσήμανε ακόμη ότι οι πύραυλοι που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων και των σοβιετικής κατασκευής R-36M2 Voevoda (SS-18 Satan) θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται μέχρις ότου αντικατασταθούν απ’ τα νέα όπλα.
Αν και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης απέφυγε να κατονομάσει το «όπλο του μέλλοντος», ρωσικά ΜΜΕ εικάζουν ότι αναφέρεται πιθανότατα στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-28 Sarmat, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πύραυλος αυτός θα ζυγίζει τουλάχιστον 100 τόνους και θα μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως και δέκα τόνων.
Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
«Μπορούμε να σκίσουμε τις αεράμυνές τους. Αυτή τη στιγμή [η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα] δεν συνιστά σοβαρή στρατιωτική απειλή για μας, πέρα από προκλήσεις», ισχυρίστηκε ο Ρογκόζιν.
Το περασμένο καλοκαίρι οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν στη Ρουμανία μια βάση αεράμυνας κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα αποτελέσει τμήμα της ευρύτερης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη κι έχει ενοχλήσει έντονα τη Μόσχα, που καταγγέλλει απόπειρα ανατροπής των στρατηγικών ισορροπιών στη γειτονιά της.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ρογκόζιν αναφέρθηκε και στα νέα ρωσικά άρματα μάχης Τ-14.
«Μιλώντας για τανκς, σίγουρα έχουμε το πλεονέκτημα γιατί [το Τ-14] αφήνει πίσω του τα αμερικανικά και ισραηλινά άρματα μάχης, για να μην αναφέρουμε τα ευρωπαϊκά, όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά.»
Τα άρματα αυτά πρωτοπαρουσιάστηκαν στο κοινό στην Παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαϊου του 2015 και η μαζική παραγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει του χρόνου.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του ένα απ’ τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι ο πλήρως αυτοματοποιημένος και μη επανδρωμένος πυργίσκος καθώς και οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας που παρέχουν στο πλήρωμα σαφή εικόνα του περιβάλλοντος. Το Τ-14 μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 90 χλμ την ώρα, ενώ το αμερικανικό Abrams M1A2 «πιάνει» τα 70 χλμ την ώρα.
Οι κατασκευαστές υπόσχονται ότι θα μετατρέψουν το άρμα αυτό σ’ ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, που θα λειτουργεί με τηλεχειρισμό στα πεδία των μαχών.