Τη θέση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια «πολιτική απόφαση» και πως η συζητούμενη στο παρελθόν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ θα ήταν «πολύ επικίνδυνη», διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
«Η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε τότε όλες τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αναμφίβολα επιφυλακτική, αλλά ήταν μία πολιτική απόφαση», τόνισε ο Έβαλντ Νοβότνι, απαντώντας στο ερώτημα εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.
Νοβότνι: Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ
Ταυτόχρονα επισήμανε πως, «από τη στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν στο ευρώ, θα ήταν κατόπιν πολύ επικίνδυνο να εξέλθει από αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, «ένα από τα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν από την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που έφερε το ευρώ, φυσικά και μπορούν να ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να προκύψουν κατόπιν υπερβολικά πολλές επενδύσεις ή υπερεπενδύσεις ή κρατικές δαπάνες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, για το λόγο αυτό η πειθαρχία είναι ένα σημαντικό σημείο».
Αναφερόμενος στην Ιταλία, ο ίδιος σημείωσε στη συνέντευξή του πως «φυσικά και πρόκειται για μία ειδική περίπτωση, γιατί η Ιταλία είναι μία μεγάλη χώρα στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι οι εκεί πολιτικοί αρμόδιοι θα αντιδράσουν ανάλογα».
Νοβότνι: Μετά την κρίση έχουν ληφθεί μέτρα ασφάλειας για την Ελλάδα
Ο Έβαλντ Νοβότνι επισήμανε πως μετά την κρίση στην Ελλάδα έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφάλειας, όπως για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ωστόσο, κατά την άποψή του, «τίποτε δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει η πρόθεση των επί τόπου πολιτικών να συνεργαστούν».
Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 διοικητής της ΑΚΤ έκανε ένα μακρύ απολογισμό των ένδεκα χρόνων της θητείας του, η οποία λήγει την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Μεταξύ άλλων τόνισε, πως η κατάρρευση -μόλις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του- της αμερικάνικης τράπεζας Lehman Brothers, που προκάλεσε διεθνή κρίση, υπήρξε «η σκληρότερη περίοδος» της σταδιοδρομίας του, ενώ, από την άλλη, όπως σημείωσε, ο χειρισμός της κρίσης αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του.
Σε σχέση με το επερχόμενο Brexit, ο Έβαλντ Νοβότνι αναμένει πως στην Αυστρία, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει σχεδόν καθόλου επιπτώσεις, ενώ λίγες θα είναι, κατά την άποψή του, οι επιπτώσεις της στην Ευρωζώνη και στην υπόλοιπη ΕΕ.