Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νομοθετική Πρωτοβουλία για την Ενίσχυση των Αμερικανο-Κυπριακών σχέσεων: Επανεισαγωγή του Νόμου για την Κατάργηση του Εμπάργκο στην Κύπρο

Σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβαν οι Βουλευτές Κρις Παππάς, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι οποίοι επανεισήγαγαν τον «Νόμο για την Κατάργηση του Εμπάργκο στην Κύπρο». Η διακομματική αυτή πρόταση αποσκοπεί στην επέκταση της περιόδου ισχύος της εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από ένα σε πέντε έτη.

Η εν λόγω αλλαγή θεωρείται κρίσιμη για την περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων, τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας και την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την τελευταία εικοσαετία, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο, με την Κύπρο να αναδεικνύεται σε σημαντικό σύμμαχο για την περιφερειακή σταθερότητα. Ο Νόμος για την Ασφάλεια και Ενεργειακή Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 είχε ήδη επιτρέψει την ετήσια άρση του εμπάργκο, ωστόσο η ανάγκη για ετήσια ανανέωση δημιουργεί εμπόδια στον στρατηγικό σχεδιασμό και την αποτελεσματική προμήθεια αμερικανικών αμυντικών συστημάτων από την Κύπρο. Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά τη στρατιωτική διαλειτουργικότητα, την κοινή έρευνα σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η θαλάσσια ασφάλεια, καθώς και τη λειτουργία του Προγράμματος Κρατικής Εταιρικής Σχέσης της Εθνοφρουράς.

Ο Βουλευτής Κρις Παππάς χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «σταθερό δημοκρατικό σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο» και υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη αλλαγή πολιτικής θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και θα διευκολύνει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τον συντονισμό προμηθειών.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Γκας Μπιλιράκης σημείωσε ότι η Κύπρος έχει αποδείξει την αξιοπιστία της ως εταίρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η παροχή σταθερότητας στον σχεδιασμό θα ενισχύσει περαιτέρω την εταιρική σχέση προς όφελος και των δύο χωρών.

Η Βουλευτής Ντίνα Τάιτους τόνισε τη σημασία της Κύπρου ως βασικού εταίρου στην περιοχή και υποστήριξε ότι η μείωση της συχνότητας των επιθεωρήσεων για την εξαίρεση από το εμπάργκο θα επιτρέψει στην Κύπρο να σχεδιάζει στρατηγικά, ενισχύοντας παράλληλα τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας.

Η Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη χαρακτήρισε το εμπάργκο ως «παρωχημένο και αντιπαραγωγικό» και υπογράμμισε ότι η νέα νομοθεσία αναγνωρίζει την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο, επιτρέποντας την υπεύθυνη εξαγωγή αμερικανικών αμυντικών ειδών για την υποστήριξη των κοινών συμφερόντων ασφαλείας.

Η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει:

  • Επέκταση της περιόδου ισχύος της εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων από ένα σε πέντε έτη.
  • Δυνατότητα επανεξέτασης της εξαίρεσης από τον Πρόεδρο μόνο ανά πενταετία.
  • Απαγόρευση τερματισμού της εξαίρεσης χωρίς πιστοποίηση από το Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία:
    • Δεν συνεργάζεται πλέον με τις ΗΠΑ στην εφαρμογή κανονισμών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις.
    • Παρέχει πρόσβαση σε ρωσικά στρατιωτικά σκάφη για ανεφοδιασμό και συντήρηση.

Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου και να συμβάλει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Tags
Back to top button