Την πρόθεση των δύο χωρών να εντατικοποιήσουν τις διμερείς συνεργασίες σε όλους τους τομείς- οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και εκπαίδευση, αλλά και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τη συνάντησή τους σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και είχε βασικό άξονα εκτός από την ενίσχυση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή αλλά και την ΕΕ. Ειδικότερα για το μέλλον της Ευρώπης συμμερίστηκαν την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα θετικό μέλλον για την ΕΕ, καθώς αυτή διασφαλίζει την ειρήνη και τα συμφέροντα όλων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στο Κυπριακό, στο οποίο η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «επιθυμεί όπως και όλες οι χώρες μία ειρηνική λύση που να είναι βιώσιμη και να βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Ξέρουμε όλοι μας», προσέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, και απόρριψης κάθε σκέψης τρίτες χώρες να έχουν δικαιώματα επέμβασης στη Μεγαλόνησο. Είμαστε μία χώρα όπως και η Γερμανία, που πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών και ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση».
Ιδιαίτερα μακρά ήταν η συζήτηση αυτές τις δύο μέρες που βρίσκεται ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα για το προσφυγικό πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η οποία θα συνεχιστεί και με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς τον κ. Μουζάλα και τον κ. Τόσκα στη συνέχεια.
Την ανάγκη μιας σταθερής ΕΕ που θα διασφαλίζει το μέλλον των νέων και την ευημερία όλων των λαών με εργαλεία ανάπτυξης και ασφάλειας τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη» και πως έχει λήξει οριστικά αυτή η συζήτηση διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο δυνατή αν προχωρεί με ακρωτηριασμούς», επισημαίνοντας την ανάγκη να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο χωρών αλλά και σε επίπεδο ευρωζώνης. Αναφορικά με το προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία είπε ότι αυτά είναι προβλήματα που αφορούν στο σύνολό της την ΕΕ και όχι χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ