Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

«Νίκη»: Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Χ.Χωμενίδη «ζωντανεύει» στη σκήνη «Ελληνικός Κόσμος»

Η «Νίκη», το διακεκριμένο με κρατικό βραβείο, μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα, αναμετράται για πρώτη φορά με τη θεατρική σκηνή.

Η ιστορία της «Νίκης», της μητέρας του συγγραφέα και κόρης του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Βασίλη Νεφελούδη, ανεβαίνει από ένα πολυμελή θίασο πρωταγωνιστών (Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης) από τις 17 Φεβρουαρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Ο συγγραφέας διηγείται τη νιότη της, φτιάχνοντας ένα σύμπαν όπου η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία, δίνοντας στην ηρωίδα φωνή για να μας αφηγηθεί τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο.

Η ιστορία ξεκινά δύο γενιές πίσω, στις αρχές του 20ου αιώνα

Η Νίκη Αρμάου φεύγει από τη ζωή, σε ώριμη ηλικία, το 2008. Αμέσως μετά τον θάνατό της, απελευθερωμένη από το θνητό σαρκίο της, υπερίπταται, ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο και ξαναβλέπει τη ζωή της ολόκληρη σαν μια ταινία ή σαν πελώρια τοιχογραφία εποχής. Βλέπει και αφηγείται.

«Λειτουργεί σαν παρηγοριά» 

«Δεν θα δείτε ένα μεγάλο θέαμα σε καιρούς χαλεπούς» διευκρίνισε κατά την παρουσίαση της παράστασης, ο Σταμάτης Φασουλής, (που μαζί με τον Γιώργο Λύρα επιμελούνται τη διασκευή του έργου), αλλά «ένα θέαμα ζωντανό, ανθρώπινο που λειτουργεί σαν παρηγοριά, σαν ελπίδα και σαν έμπνευση».

«Μόλις διάβασα το μυθιστόρημα του Χωμενίδη, σκέφτηκα πως η σκηνική μεταφορά του είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά ήθελα πάρα πολύ να γίνει. Εκείνο που λαχταρούσα από μικρό παιδί, ήταν να μεταφέρω στους άλλους ένα προσωπικό μου αίσθημα, μέσα από μία παράσταση ή ένα έργο. 

Το ρίγος που αισθάνθηκα διαβάζοντας τη «Νίκη», μου γέννησε την ανάγκη να το μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους που μπορεί να μην διαβάσουν το βιβλίο. 

Να μπορέσω να μεταφέρω ατόφια την εικόνα που έχω, να την ξαναγεννήσω με έναν άλλον τρόπο» ανέφερε ο Σταμάτης Φασουλής, τονίζοντας πως στο έργο «βλέπουμε την ιστορία μιας Ελλάδας που σπαρταράει μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου και όχι μέσα από τις λεπτομέρειες και τις συνθήκες μιας ιστορικής καταγραφής. 

Στόχος μας δεν ήταν να κάνουμε ένα θέαμα αρένας, αλλά ένα θέαμα ουσίας, ακριβές και συναισθηματικά φορτισμένο. Αφήσαμε λοιπόν να μιλήσουν τα συναισθήματα!».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Χωμενίδης, μιλώντας για το έργο του είπε ότι «είναι ένα μυθιστόρημα που πατάει στην πραγματικότητα και ελπίζω κάποιες φορές να την απογειώνει», ενώ σχετικά με την θεατρική μεταφορά του είπε πως «υπερτερεί η χαρά της συγκίνησης» και πως η παράσταση είναι «μία τοιχογραφία εποχής».

«Μία ενδιαφέρουσα ζωή»

Το ρόλο της Νίκης Νεφελούδη ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνου και σε νεαρή ηλικία η Ευγενία Δημητροπούλου. 

«Όταν πρωτοπήρα τη διασκευή στα χέρια μου, ήμουν κάπως δύσπιστη και επιφυλακτική γι' αυτό το εγχείρημα. Αναρωτιόμουν πως μπορεί να μεταφερθεί επί σκηνής, κάτι που αφορά την αφήγηση της ιστορίας και να είναι ζωντανό κι ενδιαφέρον για τον θεατή. 

Στην πορεία, πραγματικά παραδόθηκα σε αυτό το έργο. 

Ουσιαστικά αφηγούμαι την ιστορία της Νίκης στο κοινό, και παράλληλα εμπλέκομαι συναισθηματικά και σχολιάζω τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συμβαίνουν επί σκηνής» τονίζει η Φιλαρέτη Κομνηνού. 

«Αυτό που βλέπουμε στην Νίκη Χωμενίδη, είναι ότι κατάφερε να ζήσει μία ζωή τόσο ενδιαφέρουσα και με τόσες εντάσεις, που ήταν άξια για να γίνει μυθιστόρημα».

«Θα χτίσουμε από την αρχή τα πράγματα»

Για τον Στέλιο Μάινα που ερμηνεύει τον ρόλο του Βασίλη Νεφελούδη, τονίζεται η ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας της Ελλάδας από το 1919 μέχρι πρόσφατα . 

«Βλέπουμε τις διαρκείς διαψεύσεις που περνάει ο ελληνικός λαός, που όμως δεν το βάζει κάτω και πάντα ξεκινάει με την ελπίδα του πως «θα χτίσουμε από την αρχή τα πράγματα». 

Οι ήρωες του βιβλίου και της παράστασης είναι οι άνθρωποι που θα χτίσουν την Ελλάδα από την αρχή, την επομένη που θα καταστραφεί. Αυτό είναι και το αισιόδοξο μήνυμα που - κατά τη γνώμη μου, μεταφέρει η ίδια η Νίκη σε όλη την παράσταση» δήλωσε ο ηθοποιός.

Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Τη μουσική επιμελείται ο Θοδωρής Οικονόμου, τα σκηνικά οι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Διανομή: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου.

Παίζουν αλφαβητικά: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής,Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου

Έναρξη: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων παραγωγών και καλείται για μία ακόμα φορά να στηρίξει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, πιστό πάντα στην αποστολή του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0300

Tags
Back to top button