Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

New York Times: H CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών στη Λιβύη

H CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους από μια νέα βάση στο βορειοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, γράφει η εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται αξιωματούχους του Νίγηρα και των ΗΠΑ, επιχειρήσεις παρακολούθησης πραγματοποιούνται εδώ και μήνες από το μικρό αεροδρόμιο του Ντίρκου, του οποίου η διάδρομος επιμηκύνθηκε και διαπλατύνθηκε και η ασφάλεια ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ παραδέχτηκε την παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτή τη μικρή πόλη της ερήμου, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο Μπουμπακάρ Ζερόμ, δήμαρχος του Ντίρκου, δήλωσε ότι αυτό βελτίωσε την ασφάλεια της πόλης του.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη CIA ήταν περιορισμένη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα μετά τις επιδρομές που είχαν προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων. Ο Ομπάμα προτιμούσε να αναθέτει τις επιχειρήσεις αυτές στον στρατό παρά στις μυστικές υπηρεσίες ώστε να έχει καλύτερο έλεγχο, προσθέτει η New York Times. Ωστόσο, ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τον ρόλο της CIA στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη διεξαγωγή επιθέσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Πεντάγωνο διαθέτει βάση στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, 1.300 χλμ. από το Ντίρκου. Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει από εκεί επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών που έχουν βάσεις στη Λιβύη, της οποίας τα νότια σύνορα περνούν βορείως του Ντίρκου, σύμφωνα με τη New York Times.

Φτωχή χώρα της Αφρικής, ο Νίγηρας βρίσκεται στην περιοχή του Σαχέλ όπου αναπτύσσουν δράση οι τζιχαντιστές. Η Λιβύη από την πλευρά της, έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.

Tags
Back to top button