Άλλοι ορειβάτες θέλουν χρόνια για να το πετύχουν. Και ίσως να μην το καταφέρουν ποτέ. Ομως, ο Νίρμαλ Πούρτζα το πέτυχε μέσα σε 6 μήνες και 6 ημέρες. Τόσο χρειάστηκε για να ανέβει στις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Ο Νεπαλέζος ορειβάτης, πρώην στέλεχος του βρετανικού στρατού, πέτυχε τον απόλυτο ορειβατικό άθλο. Μέσα σε 189 ημέρες ανέβηκε στις 14 κορυφές με ύψος πάνω από 8.000 μέτρα. Έγραψε ιστορία στις 8:58 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), όταν ανέβηκε στην κορυφή Σισαπάνγκμα, στη θιβετιανή πλευρά των Ιμαλαΐων.
Η πρώτη ανάρτηση του ορειβάτη μετά το ρεκόρ
«Αποστολή εξετελέσθη!», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω Instagram ο ορειβάτης μετά την επίτευξη του ρεκόρ.
Ο Πούρτζα γεννήθηκε στο Νεπάλ, σε υψόμετρο 1.600 μ. και το 2003 μπήκε στις ένοπλες δυνάμεις. Ελάχιστοι ορειβάτες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε αυτός. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το προηγούμενο ρεκόρ για τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου ήταν 7 ημέρες, 11 μήνες και 14 ημέρες, όσο είχε χρειαστεί ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τσανγκ-χο για να ανέβει σε αυτές. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούρτζα ανέβηκε στο Εβερεστ, το Λότσε και το Μακάλου, μέσα σε μόλις 48 ώρες. Πρόκειται για την ψηλότερη, την τέταρτη και την πέμπτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου!
Οι κορυφές που κατέκτησε ο Νεπαλέζος ορειβάτης
Ο Guardian δημοσίευσε ένα γράφημα με τις 14 κορυφές που κατέκτησε ο Νεπαλέζος ορειβάτης.
Η περιπέτεια του Πούρτζα ξεκίνησε με την κορυφή του Αναπούρνα (8.093 μ.), στο Νεπάλ, που αποτελεί τμήμα των Ιμαλαΐων, την οποία κατέκτησε στις 23 Απριλίου. Στις 22 Μαΐου, κατέκτησε το Εβερεστ, μαζί με 320 ακόμη ορειβάτες. Σε εκείνη την ανάβαση είχε βγάλει μια φωτογραφία που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, με το… κυκλοφοριακό που υπήρχε προς την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα με την υλοποίηση του ιστορικού επιτεύγματός του, ο Πούρτζα μετείχε και στη διάσωση ορειβατών. Στις 23 Απριλίου, κατά την κατάβαση από το Αναπούρνα, βοήθησε να διασωθεί ο Τσιν Γούι Κιν, που είχε αποσπαστεί από την ομάδα ορειβατών στην οποία μετείχε και είχε μείνει χωρίς φαγητό, νερό και μπουκάλα οξυγόνου για 40 ώρες. Επίσης, στις 15 Μαΐου, ανεβαίνοντας στην κορυφή Κανγκτσενγιούνγκα, στα Ιμαλάια, ο Πούρτζα και η ομάδα του διέσωσαν δύο ορειβάτες από υψόμετρο 8.400 μ. και τους έδωσαν το δικό τους οξυγόνο για να τους βοηθήσουν.