Μπορεί οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα να έχουν απορροφήσει το μείζον του ενδιαφέροντος της Διεθνούς κοινής γνώμης και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να διέρχονται περίοδο ύφεσης της έντασης, αυτό ωστόσο ουδόλως αποτρέπει την τουρκική αμυντική βιομηχανία να παράγει με φρενήρη ρυθμούς νέα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά "φωτογραφικά" κατά της Ελλάδας και να τα παραδίδει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) αυξάνοντας τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.
Οι Τούρκοι πάνε να "φορτώσουν" με αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca τα F-16 τους
Στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα παραπάνω, αναφέρθηκε από τα ότι η Τουρκία εργάζεται ενεργά για τη δημιουργία της πρώτης εγχώριας διαμόρφωσης του αντιπλοϊκού πυραυλικού συστήματος Atmaca συμβατού με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Αυτή η ενσωμάτωση του συστήματος Atmaca θα ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη πυρός του F-16, ενισχύοντας τις αντιπλοϊκές του ικανότητες.
Καθώς η Διοίκηση του Τουρκικού Ναυτικού συνεχίζει να λαμβάνει παραδόσεις πυραύλων Atmaca, εργάζεται ταυτόχρονα για την ανάπτυξη της πρώτης έκδοσης αυτού του όπλου που εκτοξεύεται από τον αέρα, η οποία προηγουμένως είχε αναπτυχθεί αποκλειστικά σε πολεμικά πλοία επιφανείας.
Αυτή η στρατηγική απόφαση ευθυγραμμίζεται με τις εξελίξεις στην τεχνολογία πυρομαχικών, επιτρέποντας στο οπλικό σύστημα Atmaca, ακρογωνιαίο λίθο των τουρκικών ναυτικών πολεμικών δυνατοτήτων, να εισέλθει σε επιχειρήσεις αέρος-εδάφους.
Ο αντιπλοϊκός πύραυλος Atmaca Block-I θα δώσει νέα πνοή στα γηρασμένα αεροσκάφη F-16 PO-III/PO-IV της Τουρκίας συνδέοντάς τα με προηγμένη δύναμη πυρός. Οι προσπάθειες για αυτήν την ολοκλήρωση θα επικεντρωθούν στον εκσυγχρονισμό των τεχνολογιών σχεδιασμού αποστολών, στον έλεγχο πυρός και στη συνδεσιμότητα δεδομένων, προσαρμοζόμενοι στο παράδειγμα του πολέμου αέρος-εδάφους.
Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, τα τουρκικά αεροσκάφη F-16 θα είναι εξοπλισμένα με τη δυνατότητα εμπλοκής με επίγειους στόχους χρησιμοποιώντας πυραύλους Atmaca σε συνδυασμό με πυραύλους SLAM-ER που κατευθύνονται από IIR.
Οι προσπάθειες ανάπτυξης της Roketsan θα παράσχουν στην Τουρκία τη δική της εκδοχή του αμερικανικού πυραύλου AGM-84L-1.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το αεροπορικώς εκτοξευόμενο Atmaca δεν θα είναι εξοπλισμένο με ενισχυτικό κινητήρα.
Η ενσωμάτωση του αντιπλοϊκού πυραύλου Atmaca με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση των θαλάσσιων αμυντικών δυνατοτήτων της Τουρκίας.
Ο αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA
Ο ATMACA (Accipiter) είναι ένας παντός καιρού, μεγάλης εμβέλειας, κρούσης ακριβείας, αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ, που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία κατασκευής πυραύλων ROKETSAN.
Έχει τεθεί σε υπηρεσία στο Τουρκικό Ναυτικό το οποίο επιχειρεί να αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον απόθεμα πυραύλων Harpoon της χώρας.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η ανάπτυξη του αντιπλοϊκού πυραύλου Atmaca, εξοπλισμένου με ενεργό σύστημα καθοδήγησης ραντάρ, με εκτιμώμενο βεληνεκές 250 χιλιόμετρα.
Μετά από αυστηρές δοκιμές, η εναρκτήρια εκτόξευση του πυραύλου Atmaca από την κορβέτα Milgem TCG Kinaliada (F-514) πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Ο Atmaca έδειξε τη δύναμή της με ένα επιτυχημένο χτύπημα σε στατικό στόχο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας. Επόμενες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στις 18 Ιουνίου 2021, με την κορβέτα Κιναλιάδα να εκτοξεύει άλλον πύραυλο Atmaca.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS), το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, το βαρομετρικό υψόμετρο και το υψόμετρο ραντάρ για να πλοηγηθεί προς τον στόχο του, ενώ ο ενεργός αναζητητής ραντάρ εντοπίζει τον στόχο με υψηλή ακρίβεια.
Ο πύραυλος Atmaca που αναπτύχθηκε από τη Roketsan διαθέτει ελάχιστη διατομή ραντάρ και ικανότητα Super Sea Skimming.
Με βεληνεκές άνω των 220 χιλιομέτρων (140 μίλια), αυτός ο κατευθυνόμενος πύραυλος αποτελεί σημαντική απειλή για στόχους που βρίσκονται πέρα από τη γραμμή όρασης λόγω της υψηλής εκρηκτικής κεφαλής κατακερματισμού του.
Ο σύγχρονος σύνδεσμος δεδομένων του παρέχει στην ATMACA τη δυνατότητα να σχεδιάζει 3D αποστολές, να ενημερώνει στόχους, να επιτίθεται εκ νέου και να τερματίζει την αποστολή.
Ο πύραυλος έχει την ικανότητα να ταξιδεύει κοντά στην επιφάνεια του νερού και να αποφεύγει τον εντοπισμό μέχρι να φτάσει σε απόσταση 18-20 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα στόχο.
Tι επιδιώκουν οι Τούρκοι με τους ATMACA στο Αιγαίο;
Οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με τους ATMACA στο Αιγαίο, συνθήκες άρνηση περιοχής (area denial) σε τμήματα του ή ακόμη και άρνηση πρόσβασης (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το Πολεμικό Ναυτικό μας.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σε έγκριτο τουρκικό twitter για θέματα αμυντικής βιομηχανίας αναφέρεται:
"Εάν το σύστημα παράκτιας άμυνας ATMACA, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, αναπτυχθεί στις ακτές με τη μορφή 7 χωριστών συστοιχιών, η περιοχή επιρροής που πρέπει να επιτευχθεί φαίνεται παρακάτω.
Το παράκτιο σύστημα άμυνας ATMACA θα μπορεί να ελέγχει στο 60% της Μαύρης Θάλασσας και στο 85% του Αιγαίου"
Κλείνω επισημαίνοντας ότι η ενσωμάτωση του αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA στα τουρκικά F-16, λόγω του μεγάλου του βεληνεκούς, σε συγκερασμό με την ανάπτυξή του σε πολεμικά πλοία και επάκτιες συστοιχίες εδάφους-θαλάσσης στα μικρασιαστικά παράλια, θα αποτελέσει πρόβλημα για το πολεμικό Ναυτικό μας.
Ωστόσο οι υπάρχουσες αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot της χώρας σε συγκερασμό με την αεράμυνα θαλάσσιας περιοχής που θα εξασφαλίζουν οι τρείς(3) φρεγάτες Belhara του Πολεμικού Ναυτικού μας, εκτιμούμε ότι δύναται να αντιμετωπίσουν ευχερώς την παραπάνω απειλή.