Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νέο σκηνικό στις σχέσεις Ρωσίας-Βατικανού. Τι συζήτησε και τι συμφώνησε το Νο2 της Αγίας Έδρας στη Μόσχα – Ποιος θα είναι “ενωτικός παράγοντας” σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο. Τι είπαν για το Ουκρανικό και τους Ουνίτες

Του Μάνου Χατζηγιάννη


«Η Ρωσική Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχουν περάσει τη σχέση τους σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος μετά την συνάντησή του με το Νο2 του Βατικανού, υπουργό Εξωτερικών του κρατιδίου, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολιν.

«Ξεκίνησε μια νέα φάση ανάπτυξης των σχέσεών μας, γεμάτων πολύ σημαντικά γεγονότα, γιατί κατά την συνάντηση της Αβάνας συντονίσαμε τις θέσεις μας σε πολύ σημαντικά προβλήματα της εποχής μας» δήλωσε ο πατριάρχης και συμπλήρωσε πως «η κοινή άποψη περί των θέσεών μας μάς επιτρέπει να χτίσουμε σχετικά σχέδια και να γεμίσουμε αυτά τα σχέδια με πραγματική ουσία».

“Το σημαντικότερο γεγονός από τη συνάντηση στην Αβάνα ήταν η προσκόμιση των ιερών κειμηλίων του Αγίου Νικολάου στη Ρωσία”, υποστήριξε ακόμη ο πατριάρχης επιβεβαιώνοντας τα περι διπλωματίας των λειψάνων που έχει γράψει επανειλημμένα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Ο Ιταλός Καρδινάλιος μάλιστα συμφώνησε μαζί του πως η συνάντηση στην Αβάνα έδωσε νέα ώθηση στους δεσμούς μεταξύ των δύο Εκκλησιών.


“Ελπίζεται ότι αυτή η επίσκεψη στη Ρωσία θα γίνει «ένας μικρός λίθος για την οικοδόμηση νέων σχέσεων”, συμπλήρωσε ο καρδινάλιος.

Επίσης ο Πατριάρχης εξέφρασε την άποψη ότι η κοινή βοήθεια των Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών Εκκλησιών στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί ενωτικό παράγοντα!

«Η Εκκλησία μας συμμετέχει ενεργά στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη σύγκρουση στη Συρία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί η ευρύτερη υποστήριξη ολόκληρης της χριστιανικής κοινότητας σε αυτό το έργο», δήλωσε ο πατριάρχης και πρόσθεσε πως :

«Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Καθολικής Εκκλησίας όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε όσους επηρεάζονται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα είναι ένας πολύ σημαντικός ενωτικός παράγοντας».

“Με την ανάπτυξη της συνεργασίας στον ανθρωπιστικό τομέα, θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί μια βάση για κοινά σχέδια για την υποστήριξη των εμπλεκομένων σε στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε τέλος ο Πατριάρχης

Συνάντηση με Ιλαρίωνα

Με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος επίσημα επισκέπτεται τη Ρωσία, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είχε συνάντηση επίσης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Τμήματος.

Ο Ρώσος Ιεράρχης καλωσόρισε τον Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τη συνοδεία του, αναφερόμενος στο ιστορικό και τις διάφορες δραστηριότητες, με τις οποίες ασχολείται το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων. Τα μέρη τόνισαν την ιστορική συνάντηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου και του Πάπα Ρώμη Φραγκίσκου το Φεβρουάριο 2017 στην Αβάνα καθώς και τη μεταφορά του αποτμήματος ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στη Ρωσία από τον Μαΐο έως τον Ιούλιο ε.ε. για τις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εθίγησαν καίρια θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα πλαίσια της διεθνούς καταστάσεως. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπογράμμισε το πλέον φλέγον ζήτημα της σημερινής εποχής, δηλαδή την τραγική κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Το Πατριαρχείο Μόσχας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο δεινοπαθή πληθυσμό της Συρίας. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ τόνισε το σημαντικό ρόλο της Ομάδας Εργασίας, η οποία ἐπὶ τούτῳ συγκροτήθηκε από την Επιτροπή Συνεργασίας με Θρησκευτικά Σωματεία παρά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου μετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, των λοιπών χριστιανιών δογμάτων και μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Συζητώντας τις προοπτικές της διευθετήσεως του Συριακού, οι συνομιλητές δέχθηκαν ότι πρώτα απ’όλα πρέπει να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία στη Συρία και μόνο μετά την εγκαθίδρυση της ειρήνης στη χώρα πρέπει να καθορισθεί το πολιτικό της μέλλον. Τόσο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, όσο και ο Καρδινάλιος Π. Παρολίν τόνισαν το όφελος των περαιτέρω διαβουλεύσεων μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αγίας Έδρας στο θέμα της Μέσης Ανατολής και την ανάγκη συνεχίσεως της συνεργασίας στον ανθρωπιστικό τομέα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη εθίγη το πρόβλημα της συνεχιζόμενη συγκρούσεως στην Ουκρανία. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέθεσε τον προβληματισμό του εξαιτίας των νομοσχεδίων ὑπ΄αριθμ. 4128, 4511 και 5309 τα οποία παραμένουν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής της Ουκρανίας, και στρέφονται κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Αγία Έδρα για την υποστήριξη της θέσεως του Πατριαρχείου Μόσχας στο θέμα αυτό.

Με λύπη ο κ. Ιλαρίων παρέθεσε μεμονωμένα παραδείγματα των πολιτικού περιεχομένου δηλώσεων και επιθετικών ενεργειών των εκπροσώπων της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες). Τα μέρη δέχθηκαν ότι η πολιτική δεν πρέπει να επεμβαίνει στα εκκλησιαστικά, ενώ οι Εκκλησίες στην Ουκρανία καλούνται να διαδραματίσουν ειρηνευτικό ρόλο και να συνεισφέρουν στην εγκατάσταση της πολιτικής συναινέσεως στη χώρα.

Ἐν κατακλείδι συζητήθηκαν οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας στον πολιτιστικό και τον μορφωτικό τομέα.

Συνάντηση με Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Πέτρο Παρολίν συναντήθηκε και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και συμφώνησαν στα διπλωματικά ταξίδια χωρίς βίζα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τις συνομιλίες τους, η Αγία Έδρα και η Ρωσική Ομοσπονδία υπέγραψαν συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.

Ο Καρδινάλιος Παρολίν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ χαρακτήρισαν αυτήν την πρωτοβουλία ως σημάδι της επιθυμίας των δύο χωρών να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε διμερείς σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Καρδινάλιος Παρόλιν δήλωσε ότι έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή και τη δραστηριότητα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρωσία προς τον ομόλογό του.

Είπε ότι οι δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ του Βατικανού και της Ρωσίας περιλαμβάνουν «άδειες διαμονής για μη Ρώσικο προσωπικό και επιστροφή πολλών εκκλησιών που είναι απαραίτητες για την ποιμαντική φροντίδα των καθολικών στη χώρα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για λύσεις για τους Χριστιανούς που ζουν στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να βρούμε παρόμοιες λύσεις που θα παρέχουν σωστή ισορροπία μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στην Υεμένη, τη Λιβύη και το Ιράκ, όπου διεξάγονται διαδικασίες οικοδόμησης του κράτους», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Καρδινάλιος Παρολίν από την πλευρά του ανέφερε ότι αναγνώρισε τη διαφορά προσέγγισης μεταξύ της Ρωσίας και της Αγίας Έδρας σε αυτά τα θέματα. Αλλά είπε ότι οι δυο τους μοιράζονται μια «έντονη ανησυχία για την κατάσταση των χριστιανών σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της αφρικανικής ηπείρου».

«Η Αγία Έδρα τρέφει συνεχή ανησυχία ότι η θρησκευτική ελευθερία πρέπει να διατηρηθεί σε όλα τα κράτη και σε όλες τις πολιτικές καταστάσεις», δήλωσε

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ο Καρδινάλιος Παρολίν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει στην υπερνίκηση αυτής της “πολύ δύσκολης στιγμής” συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να προωθήσει τις προσπάθειες του Βατικανού για τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Βστικανού θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι  

Tags
Back to top button