Σε μια περίοδο με νωπό το... σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών αερίων, γνωστό ως dieselgate, που έπληξε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως, στο στόχαστρο τώρα μπαίνουν οι οικιακές συσκευές που πωλούνται στην Ε.Ε.. Μιας και ορισμένες εξ αυτών φαίνεται ότι καταναλώνουν διπλάσια ποσοστά ενέργειας σε σχέση με τις σημάνσεις που υποδεικνύουν την ενεργειακή τους κατανάλωση.
Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας που διενεργήθηκε από ερευνητές περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι εξέτασαν τρεις συσκευές καθημερινής χρήσης για διάστημα 18 μηνών: πλυντήρια πιάτων, ψυγεία και τηλεοράσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μετρήσεις που προέκυψαν για τον υπολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικές συνθήκες δεν ανταποκρίνονται στις μετρήσεις που διεξάγονται εντός κάποιου εργαστηρίου. Η νέα έρευνα αποκαλύπτει επί της ουσίας ότι το σύστημα μέτρησης της ενεργειακής απόδοσης των οικιακών συσκευών μέσω της γνωστής κλίμακας επισήμανσης (Α ώς G) της ενεργειακής κατανάλωσης είναι απαρχαιωμένο, ενώ τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν.
Επίσης, στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι οικιακές συσκευές θα μπορούσαν να «εξαπατήσουν» τις μετρήσεις που αφορούν την ενεργειακή τους απόδοση, καθώς τα προϊόντα και οι συσκευές είναι τεχνολογικά προηγμένες και θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι μετρήσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τέσσερις από τις επτά τηλεοράσεις κατανάλωσαν περισσότερη ενέργεια όταν λειτούργησαν σε πραγματικές συνθήκες σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν εντός των εργαστηρίων. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργειακή απόδοση μιας τηλεόρασης αυξήθηκε κατά 130% όταν επαναλειτούργησε σε πραγματικές συνθήκες!
Με αφορμή το γεγονός ότι ένα μοντέλο τηλεόρασης αύξησε κατά 47% την ενεργειακή του κατανάλωση κατά τη διάρκεια της μέτρησης, η έρευνα επισημαίνει ότι, «δεδομένης της αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης και του γεγονότος ότι κανένα άλλο μοντέλο δεν εμφάνισε την ίδια απόκλιση, το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε πιθανώς να προσαρμόσει τη λειτουργία του με στόχο να μειώσει την ενεργειακή του κατανάλωση».
Ωστόσο, ο κ. Φρανσίσκο Ζουλοάγκα, ανώτατος σύμβουλος στην ιστοσελίδα Topten.eu και συντάκτης της εν λόγω έρευνας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι οικιακές συσκευές που ελέγχθηκαν περιέχουν μηχανισμό ή λογισμικό που να μειώνει τεχνητά την κατανάλωσή τους στη διάρκεια των μετρήσεων. Συνεπώς, δεν μπορεί να συσχετιστεί με το σκάνδαλο dieselgate.