
Τι συμβαίνει με τις ΜΚΟ στη χώρα μας; Μετά την αποκάλυψη για όχημα με πινακίδες του Στρατού που βρέθηκε στην κατοχή ΜΚΟ τώρα η ανησυχία απλώνεται και σε άλλα επίπεδα.
Για σεξουαλικό σκάνδαλο κατηγορείται μια εκ των γνωστότερων Μη κυβερνητικών οργανώσεων παγκοσμίως, η Oxfam, και οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να την εάν αποδειχτεί το σεξουαλικό σκάνδαλο της Αϊτής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) προειδοποίησε ότι είναι «έτοιμη» να αποσύρει τη χρηματοδότηση της Oxfam που δεν πληροί τους κανόνες δεοντολογίας που απαιτεί από τις οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται, μετά την είδηση ότι οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ εμπλέκονται σε σεξουαλικό σκάνδαλο μετά το σεισμό στην Αϊτή το 2011.
Κι ίσως η είδηση αυτή να ήταν μια απλή διεθνής είδηση, μόνο που θα πρέπει να προβληματίσει καθώς η συγκεκριμένη ΜΚΟ δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
«Ελπίζουμε ότι η Oxfam θα αποσαφηνίσει πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς με μέγιστη διαφάνεια και επείγουσα ανάγκη. Είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε και, εάν είναι απαραίτητο, να αποσύρουμε τη χρηματοδότηση σε οποιοδήποτε μέλος που δεν πληρεί τα υψηλά ηθικά πρότυπα που απαιτούνται”, δήλωσε σχετικά με τις αποκαλύψεις της Αϊτής η κοινοτική εκπρόσωπος Μάγια Κοτσιγιάντσιτς κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου.
Οι Times αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι αρκετοί εκ των εργαζομένων της Oxfam, μεταξύ των οποίων ήταν αξιωματικοί και εργαζομένοι παροχής βοήθειας, ενεπλάκησαν σε υποθέσεις που είχαν να κάνουν με σεξ με ιερόδουλες, ένα περιστατικό που οδήγησε τον οργανισμό να απολύσει τέσσερις άνδρες και να αποδεχθεί την παραίτηση άλλων τριών.
Η Κοτσιάντσιτς υπενθύμισε ότι η ΕΕ «αναμένει από τους εταίρους της να διέπονται από κώδικα δεοντολογίας και από αυστηρές δεοντολογικές και επαγγελματικές αρχές». «Έχουμε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε οποιεσδήποτε καταγγελίες για κατακριτέα συμπεριφορά από τις οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση μας», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε ακόμη ότι το 2011, έτος κατά το οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα, σύμφωνα με την εφημερίδα TheTimes, η Oxfam έλαβε 1,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚ για το έργο της στην Αϊτή, μια χώρα της Καραϊβικής που επλήγη από φονικό σεισμό στις αρχές του 2010.
Οι Βρυξέλλες διερευνούν επίσης, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, εάν η αποζημίωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο σκάνδαλο μετά την απόλυσή τους καταβλήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους.
Επίσης η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επανεξετάσει όλες τις συνεργασίες της με αυτή την ανθρωπιστική οργάνωση, και απείλησε την Κυριακή να αποσύρει τις δημόσιες επιδοτήσεις σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν συνεργάζονται με τις αρχές για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης από τους χορηγούς τους.