Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Nellie Bly: Η δημοσιογράφος που κλείστηκε σε ψυχιατρείο επίτηδες - Τα μυστικά της βάναυσης κλινικής (φωτό, βίντεο)

Η δημοσιογράφος Nellie Bly, κατάφερε να επιβιώσει από τις σκληρές πρακτικές που εφαρμόζονταν σε ψυχασθενείς παρότι η ίδια είχε «σώας τας φρένας» και κατάφερε να κάνει μοναδικό ρεπορταζ!

Γεννήθηκε ως Elizabeth Cochran στην Πενσιλβανία το 1864 και μεγάλωσε υπό αντίξοες συνθήκες.

Όταν ήταν μικρή, ήθελε να βρει έναν τρόπο να έχει μόνη της τα χρήματά της έτσι ώστε να μπορεί να βοηθάει την μητέρα και τα 14 αδέρφια της μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της. 

Παρόλο που ξεκίνησε για δασκάλα ένα κείμενο της σε εφημερίδα την έκανε να γίνει δημοσιογράφος , υπογράφοντας με το ψευδώνυμο «Nellie Bly,» και άρχισε να γράφει για θέματα όπως η φτώχεια, για αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στην νομοθεσία για τα διαζύγια και τις άσχημες συνθήκες στα εργοστάσια. Οι αναγνώστες την λάτρεψαν, σύντομα δέχτηκε εθνική αναγνώριση και άρχισε να δουλεύει για μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, την «The New York World.»

Για πολλά χρόνια, φήμες μιλούσαν για την ψυχιατρική κλινική «New York City Lunatic Asylum.». Πρώην υπάλληλοι μιλούσαν για τις απαράδεκτες συνθήκες και την κακοποίηση που βίωναν οι ασθενείς. Μέχρι τότε, κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε μέσα στην κλινική, οπότε υπήρχε μόνο ένας τρόπος να μάθουν: κάποιος έπρεπε να παραστήσει τον τρελό έτσι ώστε να καταφέρει να μπει μέσα στην κλινική και να δει τι πραγματικά συμβαίνει – η τέλεια δουλειά για την Nellie!

Ο εργοδότης της υποσχέθηκε πως θα την έβγαζε μετά από 10 μέρες το πολύ. Ακόμα και έτσι, θα πρέπει να ήταν πολύ τρομακτικό για εκείνη να πάρει την απόφαση να μπει στην πιο κακόφημη κλινική. Όταν ρώτησε έναν φύλακα τι μέρος ήταν, της είπε πως ήταν μία κλινική για τρελούς και δεν υπήρχε περίπτωση να αποδράσει. Οι κατάσταση που βρήκε ήταν χειρότερη από ότι περίμενε. Υπήρχαν πάνω από 1,600 ασθενείς – διπλάσιοι από όσους μπορούσε να στεγάσει το κτίριο. Μπαγιάτικο ψωμί, αραιό χυλό και χαλασμένα φρούτα ήταν αυτά που σέρβιραν για βραδινό. Οι ασθενείς έκαναν μπάνιο μία φορά την εβδομάδα στο ίδιο νερό. Το κτίριο ήταν γεμάτο με ποντίκια. Τα παράπονα που γινόντουσαν δεν άλλαζαν τίποτα – ποιος θα πίστευε έναν τρελό;

Οι θυμωμένοι υπάλληλοι μετά έπαιρναν την εκδίκησή τους από ασθενείς που τολμούσαν και μιλούσαν. Κανείς δεν προσπαθούσε να γιατρέψει τους ασθενείς. Αφού μπήκε στο ινστιτούτο, η Nellie άρχισε να συμπεριφέρεται φυσιολογικά ξανά, αλλά κανείς δεν το είδε αυτό ως σημάδι βελτίωσης. Είδε επίσης πως πολλοί ασθενείς δεν ήταν τρελοί, κάποιοι δεν μπορούσαν απλά να μιλήσουν αγγλικά ή ήταν πολύ φτωχοί και αδύναμοι να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Μόλις πέρασαν 10 μέρες, ένας δικηγόρος του εργοδότη της απείλησε το άσυλο και απαίτησε να την απελευθερώσουν αμέσως. Εάν δεν είχε παρέμβει η εφημερίδα, πιθανώς να είχε μείνει εκεί για πάντα. Ο γιατρός που ήταν υπεύθυνος για εκείνη επέμενε πως ήταν τρελή παρά την φυσιολογική συμπεριφορά της.

Αφού ελευθερώθηκε, η Nellie έγραψε την αναφορά που της έδωσε παγκόσμια φήμη: «Ten Days in Mad-House.» (Δέκα μέρες στο τρελάδικο). Τα ευρήματά της πυροδότησαν την δημόσια κατακραυγή και οι αρχές αναγκάστηκαν να ερευνήσουν την κλινική. Οι υπεύθυνοι ήρθαν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη, η χρηματοδότηση αυξήθηκε και οι συνθήκες στο άσυλο βελτιώθηκαν αρκετά. Η Nellie συνέχισε να πολεμάει για τα δικαιώματα των εργατών για όλη της τη ζωή. Η φήμη της έκανε τα κείμενά της προσιτά σε ευρύ κοινό, εμπνέοντας άπειρες γυναίκες να ακολουθήσουν τα βήματά της. Το 1922, πέθανε από λοίμωξη στα πνευμόνια στην ηλικία των 57 στο σπίτι της στην Νέα Υόρκη. Η Nellie Bly ήταν μία εκπληκτική γυναίκα που έζησε μία γεμάτη ζωή και το έργο της ποτέ δεν θα ξεχαστεί.

 

Tags
Back to top button