Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρές δύο αδελφές από κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία – Αιμορράγησαν μέχρι θανάτου

Δύο ανήλικες αδελφές πέθαναν αφού πρώτα υποβλήθηκαν, παρά τη θέλησή τους, σε χειρουργείο κλειτοριδεκτομής, στη Σομαλία.

Η δεκάχρονη Ασίγιο Αμπντί Βαρσάμε και η 11χρονη αδελφή της Κανίγιο, από ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Πουντλαντ, αιμορράγησαν μέχρι θανάτου, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η μητέρα τους προσπάθησε να μεταφέρει τα αιμόφυρτα παιδιά της σε κάποιο κέντρο υγείας, αλλά τα κορίτσια εξέπνευσαν στη μέση της διαδρομής. «Δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο», σχολίασε η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη χώρα, Άντεν Μοχάμεντ.

Η Άντεν αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σομαλία, όπου το 98% των γυναικών ηλικίας 14 έως 49 ετών υποβάλλονται σε υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή. Σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως.

Στα περισσότερα κορίτσια, η επέμβαση γίνεται μεταξύ των 4 και των 11 ετών – συχνά με πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο από τους ίδιους τους συγγενείς τους που χρησιμοποιούν μαχαίρια και ξυράφια.

Υπολογίζεται πως περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μόνιμα προβλήματα και επιπλοκές κατά τη γέννα.

Αν και στην πλειονότητα των κρατών που καταγράφονται αυτά τα περιστατικά, η πρακτική θεωρείται παράνομη, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να την εφαρμόζουν με την ανοχή των τοπικών αρχόντων.

Σχολιάζοντας τα νέα θύματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Σομαλία, Μαχντί Μοχάμεντ Γκουλάιντ καταδίκασε το συμβάν:

«Είναι απαράδεκτο, στον 21ο αιώνα, να συνεχίζονται οι κλειτοριδεκτομές στη Σομαλία. Οπωσδήποτε δεν είναι μέρος της ισλαμικής θρησκείας».

Tags
Back to top button