Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νέες εντάσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα

Τουλάχιστον δύο πλοία του ΝΑΤΟ από την ομάδα κρούσης με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο "Queen Elizabeth", μπήκαν στη Μαύρη Θάλασσα, περνώντας τον Βόσπορο.

Μιλάμε για τον Βρετανό αντιτορπιλικό "HMS Defender" και την ολλανδική φρεγάτα «HNLMS Evertsen», των οποίων η επίσκεψη στην περιοχή είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από το Λονδίνο.

Μόλις τα πλοία του ΝΑΤΟ μπήκαν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, οι κινήσεις τους άρχισαν να παρακολουθούνται αμέσως από τις δυνάμεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού, καθώς και από στρατιωτικά αεροσκάφη.

Δεν είναι γνωστό ποια πλοία του ρωσικού στόλου παρακολουθούν τα πλοία της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας , ωστόσο έχουν προκύψει αρκετά ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα ένα άλλο βρετανικό πολεμικό πλοίο, η επίσκεψη του οποίου είχε επίσης ανακοινωθεί προηγουμένως από το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση ξένων πολεμικών πλοίων στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας εκλαμβάνονται από τη Ρωσία ως προκλητική ενέργεια του ΝΑΤΟ εναντίον της. Αυτό θα μπορούσε στην παρούσα φάση που λόγω Ουκρανίας η μεταξύ τους ένταση βρίσκεται στα ύψη, να οδηγήσει τη Ρωσία σε μια σειρά αντιδράσεων που ενδέχεται να ποικίλουν από διεξαγωγή δικών της στρατιωτικών ασκήσεων με συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, μέχρι κάτι θερμότερο προσχεδιασμένο ή τυχαίο.

Παράλληλα η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ασκείται στην παρακολούθηση και καταστροφή του Ουκρανικού πύραυλου cruise με την  επωνυμία "Neptune" (Ποσειδώνας).

Πρόσφατες ασκήσεις που διεξήχθησαν από μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας με τη χρήση αντίστοιχων πυραυλικών συστημάτων Buk-M3 είχαν ως στόχο κυρίως να μην αποκρούσουν τις επιθέσεις από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, για τα οποία υπάρχουν φθηνότερα και όχι λιγότερο πρακτικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά στην εξάσκηση στην αντιμετώπιση των τελευταίων πυραυλικών συστημάτων της Ουκρανίας "Ποσειδώνας".

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των ειδικών, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη χρήσης συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Buk-M3 εναντίον drone,  καθώς άλλα ρωσικά συστήματα άμυνας συμπεριλαμβανομένων αυτών μικρού βεληνεκούς, μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά drone.

Ωστόσο, μια πολύ μεγαλύτερη απειλή τίθεται από το ουκρανικό πυραυλικό σύστημα Neptune, του οποίου ο πύραυλος cruise λέγεται ότι είναι ικανός να πετά σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα.

«Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ο πύραυλος "Ποσειδώνας" μπορεί να πετάξει σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, πετυχαίνοντας να μην ανιχνεύεται  από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Ωστόσο, κρίνοντας από το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση των αεροπορικών στόχων που πετούν πάνω από την επιφάνεια του νερού,  μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή από τα πυραυλικά συστήματα της Ουκρανίας και πως η Κριμαία προστατεύεται αξιόπιστα από τέτοιες επιθέσεις. ",  σημειώνει Ρώσος  αναλυτής.

Το θερμόμετρο της έντασης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα , όπως και τη Βαλτική θάλασσα, ενώ σε Καλλίνιγκραντ και Βαλτικές χώρες ενισχύουν τις δυνάμεις τους αντίστοιχα Ρωσία και ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν φθάσει στα επίπεδα του Ψυχρού πολέμου , ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση Μπάϊντεν-Πούτιν, χωρίς να αναμένουμε κάποια θεαματική βελτίωση των σχέσεων των 2 υπερδυνάμεων.

Άλλωστε σε τέτοιες συναντήσεις πολλά αποφασίζονται και τίποτε σχεδόν δεν ανακοινώνεται.  Θα λέγαμε ότι μετά από τέτοιες συναντήσεις τα γεγονότα προηγούνται των ανακοινώσεων.

Ωστόσο το γεγονός ότι η Ατλαντική Συμμαχία με το σχέδιο της "ΝΑΤΟ 2030", έχει κατονομάσει ως εχθρούς της Ρωσία και Κίνα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών

Ο πρόσφατος "διπλωματικός πόλεμος" μεταξύ Ρωσίας-ΝΑΤΟ λόγω Ουκρανίας, κατέδειξε ότι η Ρωσία αντιμετώπισε ένα  άνευ προηγουμένου "μένος" των Ευρωπαϊκών κρατών σε βάρος της και κυρίως εκείνων που ανήκαν παλαιά στο σύμφωνο της Βαρσοβίας επί εποχής ΕΣΣΔ.

Αυτό δείχνει πάρα πολλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τις ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες η Ρωσία, την οποία βλέπουν ως την νέα ΕΣΣΔ.

Συνεπώς θα λέγαμε αναφορικά με την Ευρωπαϊκή ήπειρο ότι είναι Ρωσία-Λευκορωσία κατά όλων. Αυτό κάνει τη Ρωσία εκ των πραγμάτων να αισθάνεται παντελώς απομονωμένη σε σχέση με ΕΕ-ΗΠΑ.

 

Tags
Back to top button