Σε εξέλιξη είναι νέα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Στη διάρκεια της οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να λύσουν τις εκκρεμότητες που παραμένουν στα κρίσιμα θέματα των δημοσιονομικών μέτρων τη διετία 2019-2020 αλλά και στα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, των αποκρατικοποιήσεων και των εργασιακών (ομαδικές απολύσεις, λοκάουτ, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας). Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν από το οικονομικό επιτελείο ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης καθώς και ο υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ Δημ. Λιάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο και ζητούν μέτρα 3,6 δισ ευρώ από το αφορολόγητο και τις συντάξεις χωρίς να δέχονται τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς για πάγωμα στις αυξήσεις των συντάξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου όταν θα αρχίσουν να εκδίδονται.
Η τηλεδιάσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία για την ομαλή έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας, 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες και για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ώστε να τηρηθεί ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 7 Απριλίου που θα γίνει στη Μάλτα.
Παρά ταύτα κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς την Πέμπτη ότι μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να υπάρξει μέσα στον Απρίλιο ενόψει των εορτών του Πάσχα (16 Απριλίου) αλλά και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ από 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον όπου θα πρέπει να συζητηθεί το χρέος.
Στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι επίσης να υπάρξει πρόοδος που θα κατατήσει εφικτή μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο, τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Αν η αλληλουχία των γεγονότων εκτυλιχθεί όπως την υπολογίζει ο κ. Τσακαλώτος, τότε στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αποφασιστεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, άρα να γίνει το πρώτο βήμα για μια συνολική συμφωνία τον Μάιο.
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και για τα ενεργειακά ζητήματα της αξιολόγησης.
Μπροστά στο αδιέξοδο και προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου η ελληνική πλευρά προτείνει να φύγουν τα ενεργειακά από τη β' αξιολόγηση και οι αποφάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς να μετατεθούν για το τέλος του χρόνου.
Κορυφαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έλεγε χαρακτηριστικά πως «δύο ώρες τσακωνόμασταν αυτοί ζητούν κι άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά εμείς επιμένουμε ότι ήδη εφαρμόζεται μια πολιτική (δηλαδή δημοπρασίες μέσω ΝΟΜΕ) και πρέπει πρώτα να φανεί τι θα έχει αποδώσει η πολιτική ως το τέλος του χρόνου».
Η ίδια πηγή, αν και δεν διευκρίνισε αν δέχονται να περιμένουν ως το τέλος του χρόνου οι Θεσμοί ή όχι, έλεγε πως «θα ψάχνουμε κάποια διατύπωση 2-3 παραγράφων για να μπει στο MoU».
Την ώρα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά με τη συμμετοχή της κ. Αχτσιόγλου και παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου.