Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ και Βαρθολομαίου για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα 

Άλλες μορφές παίρνει η ουκρανική εκκλησιαστική κρίση! Κι ενώ σύσσωμη η Ορθόδοξη Ουκρανία, αν κα πολυδιασπασμένη, ετοιμάζεται για τους λαμπρούς εορτασμούς του Βαπτίσματος των Ρως, “σκάνε” διάφορες τουλάχιστον περίεργες ειδήσεις.


Ενώ όλος ο ορθόδοξος πλανήτης γνώριζε μέχρι σήμερα τις διώξεις των πιστών της κανονικής εκκλησίας στην Ουκρανία με τις καταλήψεις ναών και την συνεχόμενη βία ιδίως με το καθεστώς Ποροσένκο, αίφνης βρισκόμαστε ενώπιον μιας καταγγελίας για καταστροφή του μοναδικού ναού της νέας εκκλησίας στην Κριμαία από Ρώσους!

Και μάλιστα άμεση ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ για το θέμα, λες και το περίμεναν….

Όπως κατήγγειλε λοιπόν η η Κριμαϊκή Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο καθεδρικός ναός της Συμφερούπολης, ο μοναδικός ναός της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατεχόμενη Κριμαία, λεηλατήθηκε.

Ο τοπικός Επίσκοπος μάλιστα καταγγέλει την «υπουργό ιδιοκτησίας και χερσαίων θεμάτων» της κατεχόμενης Κριμαίας, Άννα Ανουχίνια, ισχυριζόμενος πως αυτή στεκόταν πίσω από τη λεηλασία της εκκλησίας που μεταμφιέστηκε ως «εσωτερικές επισκευές», ενώ ο ίδιος Επίσκοπος Κλήμης ταξίδεψε-που άραγε;-στην Ουάσιγκτον για να παραστεί σε συνέδριο για τη θρησκευτική ελευθερία.


Μετά την καταγγελία διπλωμάτες των ΗΠΑ κάλεσαν και πάλι τη Ρωσία να τερματίσει την κατοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα μηνύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη λεηλασία του μοναδικού καθεδρικού ναού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Simferopol.Οι κάτοικοι της Κριμαίας αξίζουν να μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα, χωρίς εκφοβισμό, αν το επιλέξουν», δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο μέσω Twitter.

Την ίδια στιγμή και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εκ νέου στο ουκρανικό ζήτημα.

Μιλώντας περί “της τήρησης των δογμάτων της Εκκλησίας και της γνήσιας και αυθεντικής εκκλησιολογίας” ο κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος την Παρασκευή, 26 Iουλίου, το πρωί, χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, που έχει παραχωρηθεί από το Πατριαρχείο προς εξυπηρέτηση της Ρουμανόφωνης Κοινότητας της Πόλεως τόνισε πως “κάθε τόπος έχει ένα Επίσκοπο ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής”.

Για το δε ουκρανικό ζήτημα ανέφερε:

“Και επειδή πολλά θα ηκούσατε και θα εμάθετε προφανώς περί των προσφάτων ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Ουκρανίαν, ενημερούμεν και υμάς ότι η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ελάμβανε από δεκαετιών μηνύματα, εκκλήσεις, ικεσίας ώστε να επιλύση το χρονίζον πρόβλημα εν τη Ουκρανία. Γνωρίζετε ότι ο κάθε Επίσκοπος, θεολογικώς έχει την αυτήν πληρότητα των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Όμως από ιεροκανονικής πλευράς, η Εκκλησία επεφόρτισε με επιπλέον ευθύνας τον Αρχιεπίσκοπον αυτής της Πόλεως, τον Κωνσταντινουπόλεως. Στοιχούντες και ημείς, ως έχομεν υποχρέωσιν, ταύτη τη καθηγιασμένη παραδόσει και αναγνωρίζοντες αυτάς τας ενώπιον του Κυριακού σώματος ευθύνας ημών, εξεδικάσαμεν ευμενώς τας εκκλήτους προσφυγάς και συνεκαλέσαμεν Σύνοδον των εν Ουκρανία αρχιερέων μη εξαιρέσαντες ουδένα. Εκ της Συνόδου ταύτης ανεδείχθη Προκαθήμενος ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κύριος Επιφάνιος, αγαπητός εν Χριστώ αδελφός, προς τον οποίον και ενεχειρίσαμεν τον Τόμον Αυτοκεφαλίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας Ουκρανίας τα παρελθόντα Θεοφάνεια. Και ούτω μία ακόμη θυγάτηρ Εκκλησία εγεννήθη, υπό την έννοιαν ασφαλώς της εσωτερικής διοικήσεως καθώς μία είναι η Εκκλησία, όπως ομολογούμεν εις το σύμβολον της πίστεως, και χαιρόμεθα και μεριμνώμεν καθημερινώς ώστε αύτη να προκόπτη εν Αγίω Πνεύματι και να διαχειρίζεται καθ΄εαυτήν τα εκκλησιαστικά της ζητήματα”.

Tags
Back to top button