Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα μέθοδος μεταμορφώνει το ανθρώπινο δέρμα σε εγκεφαλικά κύτταρα

Μια ομάδα νευροβιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine (UCI)έχουν αναπτύξει μια μέθοδο που θα μπορούσε να επιτρέψει την χρήση ανθρώπινων κυττάρων αντί των ζωικών για να βοηθήσουν στην κατανόηση των νευρολογικών παθήσεων.


Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron, οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να μεταμορφώσουν τα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα σε βλαστοκύτταρα και να τα προγραμματίσουν σε μικρογλοιακά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν περίπου το 10 έως 15 τοις εκατό του εγκεφάλου και βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων καθώς και στην διαχείριση της φλεγμονής. Επίσης, τα μικρογλοιακά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο σε ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως είναι το Αλσχάιμερ.

Τα δερματικά κύτταρα που παραχωρήθηκαν από ασθενείς που πάσχουν απόΑλσχάιμερ, υποβλήθηκαν αρχικά σε μια γενετική διαδικασία για να μετατραπούν σε κύτταρα iPS (induced pluripotent stem cells), δηλαδή ενήλικα κύτταρα τροποποιημένα έτσι ώστε να συμπεριφέρονται ως εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Στην συνέχεια εκτέθηκαν σε παράγοντες διαφοροποίησης που μιμήθηκαν το περιβάλλον ανάπτυξης μικρογλοιακών κυττάρων και που μετέπειτα μεταμορφώθηκαν σε εγκεφαλικά κύτταρα.

Με την χρήση ανθρώπινων μικρογλοιακών κυττάρων, οι ερευνητές έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν ένα πιο ακριβές εργαλείο για τη μελέτη νευρολογικών ασθενειών και την ανάπτυξη πιο στοχευμένων προσεγγίσεων θεραπείας. Στην περίπτωση του Αλσχάιμερ, μελέτησαν τις γενετικές και φυσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της παθολογίας της νόσου και των επαγόμενων μικρογλοίων.

Επιπλέον, χρησιμοποίησαν τα επαγόμενα μικρογλοιακά κύτταρα σε τρισδιάστατα μοντέλα εγκεφάλου με σκοπό να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και πώς αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων.


Πηγή: ert.gr A New Technique Transforms Human Skin Into Brain Cells

Tags
Back to top button