Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη εντόπισε τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας στο μέλλον, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Σε σύγκριση με παράγοντες όπως το κάπνισμα και το μορφωτικό επίπεδο, τα καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ειδικοί λένε τώρα ότι η εστίαση στην καρδιαγγειακή υγεία θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας στην πρόληψη των μελλοντικών περιπτώσεων άνοιας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του University College London ανέλυσαν 27 μελέτες που αφορούσαν άτομα με άνοια σε όλο τον κόσμο με δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1947 και 2015. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, υπολόγισαν το ποσοστό των περιπτώσεων άνοιας που αποδιδόταν σε διάφορους παράγοντες κινδύνου. Η πάθηση αναπτύσσεται συνήθως λόγω ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το μορφωτικό επίπεδο και το κάπνισμα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη έχουν αυξηθεί, όπως και o ρόλος τους στον κίνδυνο άνοιας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το μορφωτικό επίπεδο έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες με υψηλότερο εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πια ένας τόσο σημαντικός παράγοντας κινδύνου άνοιας. Τα ποσοστά των καπνιστών έχουν επίσης μειωθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς τα τσιγάρα έχουν ακριβύνει και το κάπνισμα έχει γίνει λιγότερο κοινωνικά αποδεκτό» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ναχίντ Μουκαντάμ από το Τμήμα Ψυχιατρικής του UCL.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση παρέμεινε ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου άνοιας στις περισσότερες από τις μελέτες που εξέτασαν- ωστόσο σημείωσαν ότι η προληπτική διαχείριση της πάθησης έχει επίσης αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Εκτιμάται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με άνοια και μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί σε 152 εκατομμύρια, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Alzheimer’s Research UK.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά μας είναι καλό και για τον εγκέφαλό μας, και αυτή η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του μηνύματος. Έτσι, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» δήλωσε η Δρ. Ιζόλντ Ράντφορντ, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στο Alzheimer Research.

«Αλλά μόλις ένας στους τρεις ανθρώπους γνωρίζει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως το εισόδημα και η εθνικότητα, που επηρεάζουν την ικανότητά τους να το κάνουν» κατέληξε η Ράντφορντ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση 

Tags
Back to top button