Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νέα κυβέρνηση στη Γαλλία με μήνυμα Λεκορνί: «Μόνο το συμφέρον της χώρας μετράει»

Την σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε η Γαλλική προεδρία, διορίζοντας εκ νέου υπουργό Οικονομικών τον Ρολάν Λεσκόρ, στενό συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί παρουσίασε τη νέα του ομάδα ως μια «κυβέρνηση με αποστολή να δώσει στη Γαλλία έναν προϋπολογισμό πριν από το τέλος της χρονιάς».

«Μόνο ένα πράγμα μετράει: το συμφέρον της χώρας», δήλωσε ο Λεκορνί σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ευχαριστώντας τους υπουργούς «που δεσμεύονται σε αυτή την κυβέρνηση με απόλυτη ελευθερία, πέρα από προσωπικά και κομματικά συμφέροντα».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Παρά τη δέσμευσή του για «ανανέωση και πολυμορφία» στο κυβερνητικό σχήμα, ο Λεκορνί διατήρησε τις ίδιες επιλογές στα τρία κορυφαία υπουργεία: ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό παραμένει υπουργός Εξωτερικών και ο Ζεράλ Νταρμανέν στο Δικαιοσύνης.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στο νέο σχήμα είναι η αντικατάσταση του Μπρουνό Ρεταγιό από τον Λοράν Νουνιέζ στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Νουνιέζ έχει μακρά θητεία στις δομές ασφαλείας της χώρας, μεταξύ άλλων ως επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSI. Το 2024, είχε αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Λεκορνί όρισε την Κατρίν Βοτρέν, βετεράνο του κεντροδεξιού χώρου, στο υπουργείο Αμυνας, στη θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο ίδιος. Η Βοτρέν είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού και είχε υπηρετήσει και υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ.

Ο Λεκορνί συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο το βράδυ της Κυριακής για την τελική λίστα των υπουργών, μόλις δύο ημέρες μετά την επανατοποθέτησή του στην πρωθυπουργία, σε μια από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει βιώσει η Γαλλία εδώ και δεκαετίες.

Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο προϋπολογισμού, με το Ελιζέ να ξεκαθαρίζει πως το σχετικό κείμενο πρέπει να είναι έτοιμο έως την Τετάρτη, βάσει των συνταγματικών προθεσμιών. Η ύπαρξη επίσημα σχηματισμένου υπουργικού συμβουλίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Tags
Back to top button