Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η κατανάλωση εντόμων μπορεί να ωφελεί το μεταβολισμό μας!

Όταν σκεφτόμαστε φαγητό, τα έντομα είναι σίγουρα κάτι το οποίο δεν περνά από το μυαλό μας. Ωστόσο σε ορισμένες κουλτούρες, κυρίως της Ασίας, αποτελούν ξεχωριστές λιχουδιές. Τώρα, μία νέα έρευνα του Washington University δείχνει πως τα έντομα έχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν μία έμφυτη αντίδραση του ανοσοποιητικού που βελτιώνει το μεταβολισμό των θηλαστικών.

Ταΐζοντας ποντίκια εργαστηρίου με διατροφή πλούσια σε χιτίνη, συστατικό το οποίο βρίσκεται στους εξωσκελετούς εντόμων και θαλασσινών, παρατήρησαν πως τα ποντίκια παρήγαγαν ένα μοναδικό ένζυμο στο έντερο, το οποίο ονομάζεται AMCase και απαιτείται για τη χώνευση της χιτίνης, ενώ ενεργοποιήθηκαν και κύτταρα τα οποία ρυθμίζουν τους λιπώδεις ιστούς.

Τα θηλαστικά δεν παράγουν συνήθως ένζυμα αρκετά ισχυρά για να διασπάσουν τους πολυσακχαρίτες, αλλά η χιτίνη αποτελεί εξαίρεση και έχει βαθιές ρίζες στην εξέλιξη. Πριν το τέλος των δεινοσαύρων, τα αρχαία θηλαστικά τρέφονταν με έντομα πολύ πιο συχνά από ότι σήμερα και ορισμένα προσαρμόστηκαν στη διάσπαση της χιτίνης.

Γιατί υπάρχουν τόσα λίγα έντομα στους ωκεανούς;

Σήμερα, αρκετά θηλαστικά τρέφονται με έντομα, ακόμα και μερικοί άνθρωποι. Η κατανάλωσή τους όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη. Μερικοί επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν πως τα έντομα θα είναι η απάντηση στην επισιτιστική κρίση. Το να καταλάβουμε ποια μέρη των εντόμων είναι πιο θρεπτικά, θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πείραμα, τα ποντίκια που τρέφονταν με χιτίνη μαζί με διατροφή σε υψηλά λιπαρά, έδειξαν βελτίωση στις μεταβολικές διεργασίες τους σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν απλά διατροφή με υψηλά λιπαρά. Αυτά που έτρωγαν χιτίνη, έδειξαν αντίσταση στην πρόσληψη βάρους παρά τα πολλά λιπαρά στη διατροφή τους.

Η έρευνα έδειξε πως η αυξημένη παραγωγή κυττάρων ILC2 ως ένα υποπροϊόν της αντίδρασης του ανοσοποιητικού στο έντερο, οφείλεται στη χιτίνη. Αυτά τα κύτταρα βρέθηκε πως εμπλέκονται στη ρύθμιση των λιπώδων ιστών.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να επεκτείνουν την έρευνά τους σε ανθρώπους εθελοντές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.

 

Tags
Back to top button