Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυάγιο της Κερύνειας: Πρωτοφανής ανακάλυψη! Ελληνικό πλοίο του 4ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε γεμάτο διατηρημένο θησαυρό

Θρίλερ σε δρομολόγιο πλοίου Ηράκλειο-Πειραιάς: Βρέθηκε νεκρή 75χρονη σε καμπίνα

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, παρουσιάζει τα ευρήματα των νέων τεχνικών βαθμονόμησης με ραδιοάνθρακα που εφαρμόστηκαν για τη χρονολόγηση του ναυαγίου της Κερύνειας.

Αυτό το αρχαίο ελληνικό εμπορικό πλοίο ανακαλύφθηκε το 1965 στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου από τον δύτη Andreas Cariolu, ο οποίος, ενώ έψαχνε για σφουγγάρια, βρήκε ένα ναυάγιο που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την κατανόηση της ναυσιπλοΐας στην αρχαιότητα.

Επιπλέον, περισσότεροι από εκατό αμφορείς βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας δίπλα σε μια βάρκα μήκους περίπου 14 μέτρων, εξοπλισμένη με ένα τετράγωνο κατάρτι και επανδρωμένη, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τέσσερις ναυτικούς.

Μέθοδος ραδιοχρονολόγησης: οι πληροφορίες που εξέπληξαν τους ερευνητές

Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1968 και 1969, ανασύρθηκαν 391 αμφορείς που περιείχαν προϊόντα όπως κρασί, ελαιόλαδο, και αμύγδαλα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο ταξίδι του πλοίου έγινε γύρω στο 300 π.Χ.. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή δεν ταιριάζει με τη ραδιοχρονολόγηση των δειγμάτων που ελήφθησαν στο σημείο του ναυαγίου.

Δεκαετίες μετά την αρχική του ανακάλυψη, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Cornell έχει αμφισβητήσει την καθιερωμένη χρονολογία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ναυάγιο συνέβη χρόνια αργότερα από ό, τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Σε προηγούμενες μελέτες, η χρονολογία του ναυαγίου καθορίστηκε με τη χρονολόγηση κεραμικών και νομισματικών αντικειμένων που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Ωστόσο, η νέα ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνικές όπως η ραδιοχρονολόγηση και η δενδροχρονολογία, η οποία αναλύει τους αυξητικούς δακτυλίους του ξύλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή σπιτιών ή σκαφών, για να αναθεωρήσει αυτή τη χρονολογία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που εφαρμόζουμε επιστημονικές τεχνικές για να χρονολογήσουμε το διάσημο πλοίο της Κερύνειαςλίγο πριν από 2.300 χρόνια. Είναι θεμελιώδους σημασίας για την ιστορία της ναυτικής τεχνολογίας και του θαλάσσιου εμπορίου στην κλασική Μεσόγειο», σημείωσε ο συγγραφέας.

Σημείωσε επίσης ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρονολόγηση του πλοίου και οι λύσεις σε διάφορες τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν «θα βοηθήσουν τώρα στη χρονολόγηση άλλων ναυαγίων και στην καλύτερη ενημέρωση της ιστορίας της αρχαίας ναυσιπλοΐας».

Ναυάγιο της Κερύνειας: ημερομηνίες και πρόοδος στην έρευνα

Οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η βύθιση του Kyrenia συνέβη μεταξύ 296 π.Χ. και 271 π.Χ., συγκεκριμένα μεταξύ 286 π.Χ. και 272 π.Χ. . Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι επιστήμονες αντιμετώπισαν την πρόκληση της επίστρωσης πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG) που χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση των υπολειμμάτων του κύτους, η οποία περιπλέκει τη ραδιοχρονολόγηση και τις τεχνικές δενδροχρονολόγησης. Αφού αφαίρεσαν το PEG, έλαβαν ακριβέστερα δεδομένα για την ημερομηνία βύθισης του πλοίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διεθνής καμπύλη βαθμονόμησης ραδιοάνθρακα για το βόρειο ημισφαίριο ήταν ξεπερασμένη για την περίοδο μεταξύ περίπου 400 π.Χ. και 250 π.Χ. Για να βελτιώσουν τη χρονολογική ακρίβεια των υπολειμμάτων αρχαίων κατασκευών, επαναβαθμονόμησαν την καμπύλη αυτή χρησιμοποιώντας δείγματα από άλλα είδη δέντρων, αποτελώντας σημαντική πρόοδο στη χρονολογική έρευνα.

 

Tags
Back to top button