Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Πειράματα στη γη για τις «αράχνες» του Κόκκινου Πλανήτη

Ονομάζονται «αραχνοειδές έδαφος», οι σχηματισμοί εκτείνονται σε μήκος πάνω από μισό μίλι και έχουν εκατοντάδες διακλαδώσεις που μοιάζουν με πόδια αράχνης, σύμφωνα με τη NASA.

Οι θεωρίες γύρω από τις «αράχνες» του Κόκκινου Πλανήτη χρονολογούνται από το 2003, όταν οι ερευνητές πήραν μια γεύση του εδάφους μέσω των διαστημοπλοίων σε τροχιά γύρω από τον Άρη, με πολλούς να πιστεύουν ότι σχηματίζονται μέσω πάγου διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος δεν εμφανίζεται φυσικά στη Γη.

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, ερευνητές από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στη Νότια Καλιφόρνια δήλωσαν ότι αναδημιούργησαν τη διαδικασία σχηματισμού σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον του Άρη που μιμείται την πίεση και τη θερμοκρασία του αέρα του πλανήτη.

Ο θάλαμος προσομοίωσης χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για να φτάσει σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές, περίπου στους μείον 150 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη NASA.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ώρα είναι στο φεγγάρι; Η NASA ετοιμάζεται να δώσει απάντηση

Τα αποτελέσματα της πενταετούς μελέτης δημοσιεύθηκαν στο The Planetary Science Journal.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το φως του ήλιου θερμαίνει το έδαφος κάτω από πλάκες πάγου διοξειδίου του άνθρακα που σχηματίζονται στην επιφάνεια του Άρη κάθε χειμώνα, το έδαφος απορροφά τη θερμότητα και προκαλεί τον πάγο που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό να μετατραπεί απευθείας σε αέριο διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με τη NASA.

Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται «εξάχνωση», προκαλεί ρωγμές στον πάγο και φέρνει σκόνη και χώμα στην επιφάνεια του.

«Όταν ο χειμώνας μετατρέπεται σε άνοιξη και ο υπόλοιπος πάγος εξαχνώνεται, σύμφωνα με τη θεωρία, οι αραχνοειδείς ουλές από αυτές τις μικρές εκρήξεις είναι αυτό που μένει πίσω», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Για να αναδημιουργήσουν τη διαδικασία σχηματισμού στον θάλαμο προσομοίωσης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανέλυσαν προσομοιωμένο έδαφος του Άρη που περιορίστηκε και βυθίστηκε σε υγρό άζωτο.

Ταιριάζοντας τη μειωμένη πίεση του αέρα με εκείνη του νότιου ημισφαιρίου του Άρη, οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρακολούθησαν το αέριο διοξείδιο του άνθρακα να ρέει στη συνέχεια στον θάλαμο και να συμπυκνώνεται σε πάγο για μια περίοδο τριών έως πέντε ωρών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν μια θερμάστρα μέσα στον θάλαμο κάτω από το προσομοιωμένο χώμα για να το ζεστάνουν και να σπάσουν τον πάγο.

Οι θεωρίες, σύμφωνα με ερευνήτρια, αποδείχθηκαν καθώς ένα νέφος αερίου διοξειδίου του άνθρακα εξερράγη μέσα από την προσομοίωση εδάφους του Άρη.

Τα εργαστηριακά πειράματα και οι εικόνες σε τροχιά είναι η πιο κοντινή ματιά που έχει η NASA σε αυτές τις μοναδικές αράχνες του Άρη, με τα ρόβερ Curiosity και Perseverance να εξερευνούν μακριά από την περιοχή όπου εμφανίζονται.

Μέχρι στιγμής, ένα διαστημικό σκάφος δεν έχει ακόμη προσγειωθεί στο νότιο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη.

Tags
Back to top button