Παραμενει ασαφές εάν ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα δεχτεί τη βοήθεια της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη για τη διάσωση του Αμαζονίου - Νωρίτερα απέρριψε την αρωγή κάνοντας λόγο για αποικιοκρατικού τύπου νοοτροπία
Βοήθεια υπό όρους αναμένεται να δεχτεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Ύστερα από την ανακοίνωση των ηγετών της G7 για χορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, και τη δήλωση του Ζαϊχ Μπολσονάρου περί «αποικιοκρατικής» φύσεως νοοτροπία, τώρα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δηλώνει πως είναι έτοιμος να συζητήσει μια αρωγή μόνο εάν ο Εμανουέλ Μακρόν «αποσύρει τις προσβολές».
«Κατ΄αρχάς ο κύριος Μακρόν πρέπει να αποσύρει τις προσβολές που πρόφερε σε βάρος μου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπολσονάρου, αναφερόμενος στις κατηγορίες του Γάλλου προέδρου ο οποίος τόνισε ότι ο Μπολσονάρου είπε «ψέματα» για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του.
«Κατ΄αρχάς με χαρακτήρισε ψεύτη και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είπε πως η κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ένα ανοικτό θέμα», δήλωσε ο Μπολσονάρου προτού συναντηθεί με τους εννέα κυβερνήτες των Πολιτειών της Αμαζονίας.
«Προτού συζητήσω και δεχθώ οτιδήποτε από τη Γαλλία (...) (ο κ. Μακρόν) πρέπει να πάρει πίσω τα λόγια του και με αφετηρία το σημείο αυτό μπορούμε να μιλήσουμε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.
Παρά το ότι ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει χρήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, παραμένει ασαφές αν η Μπραζίλια θα δεχθεί ή όχι την προσφορά της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, παρά την ολοένα εντονότερη διεθνή ανησυχία και κατακραυγή.H πίεση προς τον Μπολσονάρου
Αντιμέτωπος με διεθνή απομόνωση για τη στάση του μπροστά στην επιδεινούμενη περιβαλλοντική κρίση, ο Μπολσονάρου βρίσκεται υπό πίεση πλέον και στο εσωτερικό: δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα κατέγραψε πως η δημοτικότητα της κυβέρνησής του υποχώρησε στο 29,4% τον τρέχοντα μήνα.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.
Εκατοντάδες από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο βραζιλιάνικο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πιστεύεται ότι οφείλονται σε εμπρησμούς. Οικολόγοι και άλλοι θεωρούν πως ευθύνονται κερδοσκόποι, οι οποίοι καταστρέφουν δασικές εκτάσεις με σκοπό κατόπιν να πουλήσουν γη σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.
Το παγκόσμιο κύμα οργής, αγανάκτησης και ανησυχίας δεν πάει να εντείνεται όσο καίγεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, που συχνά αποκαλείται «οι πνεύμονες του κόσμου», αφού απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.