Σε απώλεια πραγματικού εισοδήματος για τους αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα οδηγήσει το νέο σύστημα εισφορών καθώς πολλοί εργοδότες σχεδιάζουν να μετακυλήσουν το κόστος των εργοδοτικών εισφορών στους εργαζόμενους ενώ την ίδια ώρα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ αναζητούν διέξοδο μέσω της φοροεισφοροδιαφυγής.
Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, 20% των αμειβόμενων με «μπλοκάκι» σύμφωνα με εκτιμήσεις λογιστών έχει ήδη δηλώσει διακοπή δραστηριότητας για να αποφύγει την εξοντωτική επιβάρυνση. Λογιστικά γραφεία με πολυπληθή πελατεία και επιμελητήρια θεωρούν ότι το ποσοστό έως το τέλος του μηνός θα διπλασιαστεί. Η κατηγορία των ασφαλισμένων που σπεύδουν κυρίως να κλείσουν το «μπλοκάκι» είναι μισθωτοί που απασχολούντο και ως ελεύθεροι επαγγελματίες για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
Εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου για τα μπλοκάκια επικρατεί αναβρασμός στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «μακραίνει» η λίστα με τα γκρίζα σημεία που χρήζουν διευκρίνησης.
Όσα σημεία δεν ξεκαθαρίσουν στην εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, θα «φωτιστούν» στην εγκύκλιο που θα εκδώσει ο ΕΦΚΑ η οποία μπορεί να αριθμεί και 30 σελίδες.
Για τις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας, προβλέπεται η δημιουργία μια ενιαίας πλατφόρμας τύπου ΕΡΓΑΝΗ με μηνιαία υποχρέωση αναγγελίας αλλά και ελέγχου των συμβάσεων, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους.
Το ερώτημα που «ταλανίζει» τους ενδιαφερόμενους εργοδότες και εργαζόμενους είναι με ποιον τρόπο θα υποχρεώνεται ο εργοδότης να αναγγείλει τη σύμβαση και να πληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εγκύκλιος θα προβλέπει «ποινές» για τον εργοδότη που θα ελεγχθεί από την εφορία, τον ΕΦΚΑ ή το ΣΕΠΕ και εντοπιστούν παρανομίες και παρατυπίες στα βιβλία του.
Ωστόσο οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκια προβληματίζονται πως θα αντιμετωπίσουν την πρόσθετη επιβάρυνση. Ορισμένοι σκέφτονται να προσλάβουν ως μισθωτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες, επωμιζόμενοι δώρα και επιδόματα ενώ οι πιο πολλοί με το επιχείρημα ότι « δεν βγαίνουν » θα ζητήσουν από τους εργαζόμενους να συμψηφίσουν τις εργοδοτικές εισφορές με μέρος του καταβαλλόμενου μισθού.
Έτσι, οι καθαρές αποδοχές για τον αμειβόμενο με μπλοκάκι θα υποστούν μείωση περίπου 22%.
Ειδικότερα, η συμμετοχή του εργοδότη περιλαμβάνει εισφορά για τον κλάδο σύνταξης 13,33% επί των αποδοχών, για την ασθένεια 4,55% και για την επικουρική ασφάλιση 3,5%( αν προβλέπεται επικούρηση).
Για παράδειγμα, αν οι μικτές αποδοχές είναι 1000 ευρώ, ο εργαζόμενος καλείται να καταβάλει εισφορά 66,70 ευρώ για σύνταξη, 25,5 ευρώ για ασθένεια, σύνολο 92.2. Ο εργοδότης καλείται να καταβάλει 133,30 ευρώ για σύνταξη, 45,50 ευρώ για ασθένεια, σύνολο 178.8. Συνεπώς αν απορροφηθεί και η εργοδοτική επιβάρυνση, ο εργαζόμενος θα πάρει στο χέρι 729 ευρώ.
Ειδικοί στην ασφάλιση αποσαφηνίζουν:
-οι διπλοαπασχολούμενοι, δηλαδή μισθωτοί που δραστηριοποιούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ταυτόχρονα μέλη πάσης μορφής εταιρειών δεν απαλλάσσονται από τις διπλές εισφορές υγείας. Δηλαδή θα πληρώσουν διπλή εισφορά για τον κλάδο σύνταξης και για τον κλάδο υγείας. ( και για τον κλάδο επικούρησης αν υπάρχει)
-Για τον ελεύθερο επαγγελματία με μπλοκάκι που «κόβει» και απόδειξη δαπάνης, η εισφορά θα υπολογιστεί στο άθροισμα των εισοδημάτων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καταβάλλεται στο εξής εισφορά για τους αμειβόμενους μόνο με απόδειξη δαπάνης.( πχ. συνταξιούχοι)