Ξεφτιλίστηκαν και πάλι οι Βρυξέλλες και τα γνωστά κέντρα που προώθησαν μια «είδηση» ότι δήθεν θα έρθει «λιμός, σεισμός και καταποντισμός» στην Βρετανία όταν βγει από την ΕΕ, εφημερίδα που έχει ταχθεί υπέρ των Βρυξελλών: «Λανθασμένες» και «απαρχαιωμένες» χαρακτήρισε ο υπογράφων την αναφορά, επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο τα έγγραφα.
«Οι πληροφορίες που μετέδωσαν οι Sunday Times – επικαλούμενοι κυβερνητικά έγγραφα του Γιβραλτάρ – για τα σενάρια ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι "αρχαίες". Έχουμε ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ροή των αγαθών, των τροφίμων, των φαρμάκων και τη μεταφορά ανθρώπων και οχημάτων πέρα από τα σύνορα και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα που να μην έχει λυθεί. Είμαστε πανέτοιμοι», δήλωσε ο Φαμπιάν Πικάρντο.
Νωρίτερα, οι Sunday Times μετέδωσαν ότι φάκελος με την ονομασία «Operation Yellowhammer» δήθεν «καταρτίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα» από το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά το βρετανικό μέσο, ο φάκελος περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση των βρετανικών υποδομών σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με τα «εμπιστευτικά» έγγραφα που επικαλούνται οι Sunday Times, η Βρετανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη για ένα σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία. Η διαθεσιμότητα των νωπών τροφίμων θα μειωθεί και οι τιμές θα αυξηθούν και αυτό θα μπορούσε να πλήξει «ευάλωτες ομάδες», τονίζεται μεταξύ άλλων στα έγγραφα.
Το αστείο είναι ότι το έγγραφο αναφέρει για ελλείψεις σε φάρμακα, όταν η Βρετανία παράγει το 70% των φαρμάκων που διακινούνται στην ΕΕ και αν κάποιος θα έχει πρόβλημα θα είναι οι χώρες της ΕΕ που θα ακριβώς αυτές οι χώρες που θα ακριβύνουν τα φάρμακα βρετανικής παραγωγής!
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών δεν αντιμετωπίζει θετικά τα σχέδια του ηγέτη των εργατικών Τ.Κόρμπιν για αναβολή του Brexit.
Στην έρευνα, σε δείγμα 1.968 Βρετανών, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμούσε η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρά να δει τον Κόρμπιν να γίνεται πρωθυπουργός.
Το 35% θα προτιμούσε, αντιθέτως, ο Κόρμπιν να αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης και να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για το ζήτημα της παραμονής ή της αποχώρησης του ΗΒ στην ΕΕ. Το 17% του δείγματος δεν εξέφρασε την άποψη του για το θέμα.