Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μοναχικοί εργαζόμενοι», αλλά όχι μόνοι

Οι «μοναχικοί εργαζόμενοι» έχουν πλέον τον δικό τους… φύλακα.

Μια ελληνική εταιρεία λογισμικού με έδρα τα Ιωάννινα κάνει θραύση παγκοσμίως προστατεύοντας τους «μοναχικούς εργάτες». Ο όρος περιγράφει όσους εργάζονται μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές και χωρίς κάποια σχετική επίβλεψη (από ανθρώπους ή από ηλεκτρονικά μέσα), όπως οι καθαριστές, οι οδηγοί φορτηγών, οι χειριστές μηχανημάτων, οι χειριστές πινάκων ελέγχου, το προσωπικό συντήρησης εγκαταστάσεων ή μηχανημάτων, οι ταχυδρομικοί διανομείς, οι πωλητές, οι νυχτοφύλακες, το προσωπικό φύλαξης, οι οδηγοί σιδηροδρόμων και φορτηγών, οι χειριστές μηχανημάτων, οι καθαριστές, οι χειριστές πινάκων ελέγχου, κ.λπ. Οι «μοναχικοί εργαζόμενοι» αυξάνονται παγκοσμίως – και φυσικά και στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι μόνο στη Βρετανία, το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται μόνοι φτάνει το 22%, αφενός λόγω της προόδου της τεχνολογίας που επιτρέπει εργασία εκ του μακρόθεν αλλά και του ολοένα αυξανόμενου κόστους της ενοικίασης κτιριακών εγκαταστάσεων (οι επιχειρήσεις μειώνουν τους χώρους γραφείων).

Το φαινόμενο έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, αλλά και νέες ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας των εργαζομένων. Οι «μοναχικοί εργαζόμενοι» πολύ συχνά πραγματοποιούν εργασίες που καταντούν ρουτίνα και τελικά έρχονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερους κινδύνους από όσους εργάζονται σε χώρους γραφείων, μαζί με συναδέλφους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εάν κάτι συμβεί, από μία επίθεση μέχρι μια ξαφνική αδιαθεσία, δεν έχουν άμεσο τρόπο να επικοινωνήσουν με την εταιρεία και να ζητήσουν βοήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως όταν πρόκειται για οδηγούς σιδηροδρόμων ή φορτηγών, οι συνέπειες ενός τέτοιου συμβάντος σχετίζονται άμεσα με την ακεραιότητα άλλων προσώπων.

Η εταιρεία λογισμικού Terracom, που ιδρύθηκε το 1999, εδώ και χρόνια αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα. Το 2014 έβαλε στην αγορά την εφαρμογή QR-Patrol, ένα σύστημα διαχείρισης περιπολιών και φυλάξεων, που χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες φύλαξης, το οποίο εφαρμόζεται σήμερα από περισσότερες από 700 εταιρείες, σε 50 χώρες ανά τον κόσμο. Σήμερα, «επεκτείνει» τη δράση της όσον αφορά τους «μοναχικούς εργαζομένους», λανσάροντας το MyLoneWorkers, ένα καινοτόμο σύστημα που εστιάζει στη διαχείριση και την παρακολούθηση μοναχικών εργαζομένων με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things (push to talk notifications, beacons, κ.λπ.), παρέχοντας τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. «Πρόκειται για ένα online σύστημα παρακολούθησης μοναχικών εργαζομένων που βασίζεται σε cloud τεχνολογία και υποστηρίζεται από όλες τις συσκευές νέας γενιάς (Android, iPhone/iPad, Blackberry OS 10 και πάνω) και χρησιμοποιεί NFC ετικέτες, QR-codes και beacons», εξηγεί στην «Κ» ο υπεύθυνος της εφαρμογής κ. Αλέξιος Φούκης. «Ο εργαζόμενος σκανάρει μέσω ενός smartphone τα διάφορα checkpoints (NFC ή/και QR-codes ή/και beacons), που είναι τοποθετημένα σε κτίρια ανά περιοχές, και το Κέντρο Ελέγχου λαμβάνει άμεση ενημέρωση για κάθε νέο συμβάν στην αντίστοιχη περιοχή εργασίας. Κάθε συμβάν περιλαμβάνει και την τοποθεσία του εργαζομένου, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω χρήσης δικτύων GPS, Wifi και GSM».

Οπως λέει ο ίδιος, αφενός οι εργαζόμενοι μπορούν να ειδοποιήσουν εύκολα και άμεσα το Κέντρο ότι κάτι δεν πάει καλά και, αφετέρου, οι εταιρείες μπορούν να έχουν μια καλύτερη εποπτεία των εργασιών που γίνονται μακριά. «Για παράδειγμα, μια καθαρίστρια ενός ξενοδοχείου, που είχε αναλάβει να καθαρίσει δέκα δωμάτια, μπορεί να ειδοποιήσει ότι ολοκλήρωσε την εργασία της ή ο υπεύθυνος να επικοινωνήσει με τον εργαζόμενο ώστε να του δώσει νέες οδηγίες».

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

Tags
Back to top button