Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μ.Νετανιάχου για αγωγό East Med: «Πολλά υποσχόμενο έργο»

«Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
 
Κατά τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την οποία επισφραγίστηκαν πριν από λίγο, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου, ο κ. Νετανιάχου είπε πως «έγιναν προκαταρκτικές μελέτες, που μοιάζει να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολλά υποσχόμενο το έργο αυτό».
 
«Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως», σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «επίσης ενδιαφέρουσα όμως και με πολύ περισσότερες δυνατότητες, είναι η ενέργεια του νου, ο πραγματικός πλούτος σήμερα δημιουργείται από προϊόντα του ανθρώπινου νου».
 
Για αυτό άλλωστε, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στις ανταλλαγές Ελλήνων, Κυπρίων και Ισραηλινών φοιτητών, προκειμένου να προαχθεί η κουλτούρα της καινοτομίας, που -σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου- αλλάζει ήδη και θα αλλάξει το μέλλον των τριών χωρών. «Μου έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση η αφοσίωση της Ελλάδας και της Κύπρου σε αυτή την κατεύθυνση, στο Ισραήλ θεωρείται δεδομένη. Η συνεργασία μας απορρέει εκ φύσεως και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου.
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε «συμβολική πόλη» σε σχέση με την εβραϊκή κοινότητά της. «Στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη όπου είχαμε την εβραϊκή κοινότητα για 2.000 χρόνια. Ήταν εδώ ένα χωνευτήρι της εβραϊκής, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», τόνισε.
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που υπερασπίζονται τις δικές μας αξίες, τις αξίες των ίσων δικαιωμάτων και των διαφορετικών σημείων, τα οποία μας ενώνουν. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι μαζί σ' αυτή την οπτική. Έχουμε ένα κοινό έδαφος που συνενώνται διαφορετικές κουλτούρες. Το παρελθόν έχει την παρουσία του εδώ περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη για πολλές οικογένειες από το παρελθόν κι ένας εκ των υπουργών μας, που βρίσκεται εδώ σήμερα, προέρχεται από μία οικογένεια που ζούσε κάποτε εδώ. Ξέρουμε την τραγωδία, ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε το παρελθόν σε σχέση με το παρόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πάντα με συνέπαιρνε».
 
Όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε να έχει επαφές με την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, «πάντα εγώ σκεφτόμουν ότι είχαμε ένα παρελθόν λαμπρό, μεγάλο, αλλά δεν είχαμε κάποια σχέση στο παρόν. Είχαμε κάποια σχέση, βέβαια, αλλά δεν ήταν στο επίπεδο που επιθυμούσαμε διότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έπρεπε να αναπτύξουν τις δικές τους σχέσεις. Είμαστε τρεις δημοκρατίες, πραγματικά δημοκρατικά καθεστώτα και κοιτάζουμε το παρόν, κοιτάζουμε τι συμβαίνει στη δική μας περιφέρεια αλλά και αλλού. Αυτό δεν είναι ένα τόσο σύνηθες αγαθό, δηλαδή η δημοκρατία».
 
Ο κ. Νετανιάχου τόνισε, τέλος, πως το γεγονός ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι τρεις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να αποτελέσει κοινό τόπο για τις τρεις χώρες και να τις φέρει μαζί. «Είναι τόσο φυσικό και τόσο προφανές γιατί έχουμε τόσες πολιτιστικές ομοιότητες, τόσες ομοιότητες σε επίπεδο αξιών και το γεγονός ότι είμαστε δημοκρατικά καθεστώτα αποτελεί τον πιο προφανή παράγοντα συνεργασίας», κατέληξε.

Tags
Back to top button