Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Αν δεν αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ στέλνουμε λάθος μήνυμα

Την ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα στη Σύνοδο Κορυφής και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

«Οτιδήποτε λιγότερο» τόνισε, «στέλνει το λάθος μήνυμα»

Νωρίτερα, στις δηλώσεις που έκανε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των τριών "πολιτικών οικογενειών", του ΕΛΚ, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλας για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

«Ευελπιστώ ότι οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνται στο κείμενο στρατηγικής της Ε.Ε.

«Το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ. Και εκεί χαίρομαι διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουνε με την ανταγωνιστικότητα αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας. Ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για την ευρωπαϊκή επιτροπή για την επόμενη πενταετία» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης: «Θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου «φάρου» θα έλεγα, το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση στα αγγλικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συζήτηση για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Όπως ξέρετε οι τρεις βασικές πολιτικές οικογένειες έχουν τις προτάσεις τους οι οποίες χρειάζεται να γίνουν αποδέκτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και νομίζω ότι αναγνωρίζεται ότι θα έχουμε όφελος ως Ευρώπη αν φτάσουμε σε μια συμφωνία πιο νωρίς. Είναι επίσης σημαντικό ότι θα συζητήσουμε για τη στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι σχετικά με τις πολιτικές για τις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται, για το μεταναστευτικό, για περισσότερη αμυντική συνεργασία, για τις σημαντικές προτεραιότητες στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Για τις προτάσεις των τριών πολιτικών οικογενειών για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ ανέφερε απαντώντας σε επόμενη ερώτηση επίσης στα αγγλικά, ότι εκφράζουν την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μας να αποκλείσουμε τον οποιοδήποτε. Έχω μεγάλο σεβασμό προσωπικά για την κα Μελόνι. Η Ιταλία είναι πολύ σημαντική χώρα στην ΕΕ» ανέφερε.

Τουσκ για την ασπίδα αεράμυνας

«Όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ καταλαβαίνουν ότι η κοινή ευθύνη για την ασφάλειά μας είναι κάτι που χρειαζόμαστε σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να προτείνω την πρωτοβουλία για ασπίδα αεράμυνας μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών αναφορικά με μια κοινή γραμμή των Ευρωπαίων ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, όπου δεν συμμετείχε η Τζόρτζια Μελόνι, μεπισήμανε: «Κανείς δε σέβεται περισσότερο την Ιταλία και την Τζόρτζια Μελόνι περισσότερο από μένα». Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι υπάρχει «παρανόηση» σε σχέση με το ότι υπήρξε αποκλεισμός ηγετών μεταξύ των οποίων η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Κάποιες φορές χρειαζόμαστε σε συγκεκριμένες πολιτικές πλατφόρμες να διευκολύνουμε τη διαδικασία» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός. «Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες σε αυτή την πολιτική πλατφόρμα, αλλά αυτό είναι μόνο για να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Η απόφαση εναπόκειται στην κυρία Μελόνι και τους άλλους ηγέτες» υπογράμμισε.

Tags
Back to top button