Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η πραγματική ζωή είναι στις ανησυχίες των πολιτών

Σε σύσκεψη με επτά Δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού με προσωπικό και την απλοποίηση των διαδικασιών μέσω του εκπονούμενου Κώδικα Αυτοδιοίκησης για την επιτάχυνση του έργου Δήμων και Περιφερειών.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης με αιχμή την αναβάθμιση των υποδομών για την ειδική αγωγή, το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για έργα ανακαίνισης και βελτίωσης σχολικών μονάδων, όπως και τη βελτίωση των συγκοινωνιών μέσω της επέκτασης του Μετρό και του Προαστιακού.

Εκτενής συζήτηση έγινε για το σχέδιο αξιοποίησης του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού.

Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Κυρία Περιφερειάρχη, κυρία και κύριοι Δήμαρχοι, Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά μόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ ουσιαστική σύσκεψη με επτά Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω κάνοντας μία αντίστιξη μεταξύ της μεγάλης έντασης που υπήρχε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και της μεγάλης διάθεσης να βρεθούν εδώ σήμερα, στο τραπέζι αυτό, λύσεις οι οποίες προτάσσουν τη συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης Β’ και Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, επιβεβαιώνοντας αυτό το οποίο είπα και χθες, ότι η πραγματική ζωή τελικά είναι αλλού, στα προβλήματα, στις έγνοιες, στις αγωνίες των πολιτών, ειδικά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, όπως είπατε, Σεβασμιώτατε και κυρία και κύριοι Δήμαρχοι, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται παραπονεμένοι και αδικημένοι.

Μιλάμε για μια περιοχή ραγδαία αναπτυσσόμενη, για τα δημογραφικά δεδομένα τουλάχιστον της πατρίδας μας. Νέα, δυναμική, η οποία, όμως, καλείται να αντιμετωπίσει διαχρονικές αδυναμίες του παρελθόντος τις οποίες βήμα-βήμα επιχειρούμε να διορθώσουμε.

Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία είπαμε κατά τη διάρκεια της περιοδείας, νομίζω όμως ότι αποδεικνύεται έμπρακτα ότι έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση και πια τα μετρήσιμα αποτελέσματα να δείξουμε στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για την περιοχή σας και ότι δρομολογούμε έργα και δράσεις που κάνουν κάθε μέρα τη ζωή σας καλύτερη.

Αναφέρθηκε και ο κ. Υπουργός στο εμβληματικό έργο του πάρκου του παλιού στρατοπέδου “Παύλου Μελά”. Θα βρούμε, Δήμαρχε, το καλύτερο σχήμα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι απλά θα ολοκληρωθεί, αλλά θα παραμείνει ένα στολίδι για την πόλη, με ένα πλαίσιο συντήρησης και υποστήριξης το οποίο δεν θα το παραδώσει στη λήθη του χρόνου, όπως συχνά συμβαίνει σε άλλους τέτοιους χώρους ή τουλάχιστον συνέβαινε στο παρελθόν.

Θέλω να κάνω μια ειδική επισήμανση, και σας ευχαριστώ που θίξατε τα ζητήματα της σχολικής στέγης και ειδικά της ειδικής αγωγής, και να πω, αγαπητέ μου Δήμαρχε, αγαπητέ Σίμο, ότι άκουσα με πολλή προσοχή αυτό το οποίο είπατε.

Θα χρειαστούμε έναν συνολικό σχεδιασμό για τις υποδομές της ειδικής αγωγής στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είμαι έτοιμος να υποστηρίξω αυτό το οποίο είπατε και να βρούμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε τα παιδιά αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να μην βρίσκονται σε τραγικές συνθήκες, όπως αυτές που αντίκρισα στον Εύοσμο, πριν ο Λευτέρης σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία παρέμβει και διορθώσουμε, τουλάχιστον προσωρινά, το πρόβλημα. Άρα, προτεραιοποιώ από τη σημερινή σύσκεψη, πέρα και πάνω από αυτά τα οποία ήδη έχουμε πει, τα θέματα της ειδικής αγωγής.

Στη σχολική στέγη, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε και τις δράσεις του “Μαριέττα Γιαννάκου”. Άκουσα αυτό το οποίο είπες, Δήμαρχε, όμως αυτή τη στιγμή εμείς ήρθαμε σε μία συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προτεραιοποιηθούν σχολεία στα οποία μπορούν να γίνουν γρήγορες παρεμβάσεις, με τρόπο ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι τα πρώτα έργα θα είναι έτοιμα με την έναρξη της σχολικής περιόδου.

Αν υπάρχουν ανάγκες στην πορεία να γίνουν βελτιώσεις, είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω ένα σχήμα το οποίο θα είναι πιο λειτουργικό, αναγνωρίζοντας πάντα ότι εσείς ξέρετε πολύ καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες των Δήμων σας και όχι το Υπουργείο Παιδείας ή το κεντρικό κράτος.

Θα αναφερθώ λίγο, Δήμαρχε, στα θέματα στα οποία αναφέρθηκες, τα οποία με απασχολούν ιδιαίτερα, της οργάνωσης των βιομηχανικών περιοχών, ειδικά του Καλοχωρίου, του στρατοπέδου Γκόνου. Είναι έργα μακράς πνοής τα οποία θέλουμε να επιταχύνουμε, αποτελούν, όμως, κεντρική δέσμευση της κυβέρνησής μας. Θέλουμε η βιομηχανική συγκέντρωση να βρίσκεται σε περιοχές που να παρέχουν στις επιχειρήσεις που παράγουν τόσο μεγάλο πλούτο τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να μπορούν και αυτές να μεγαλώσουν.

Στέκομαι ιδιαίτερα, Σεβασμιώτατε, στον Προαστιακό, άκουσα αυτό το οποίο είπατε. Ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς μπορούμε με σχετικά λίγα λεφτά να αξιοποιήσουμε την υφιστάμενη γραμμή και να εξυπηρετήσουμε και τη Σίνδο αλλά και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Είναι μία πρώτη παρέμβαση σε μέσο σταθερής τροχιάς, η οποία μπορεί σχετικά σύντομα να αντιμετωπίσει ένα μέρος του προβλήματος. Βέβαια, η τελική αντιμετώπιση θα έρθει μόνο με την επέκταση του Μετρό στα βορειοδυτικά, εκεί όπου είναι και οι μεγάλοι πληθυσμοί και εκεί που, πράγματι, θα έχει και οικονομική λογική να πάει το Μετρό, καθώς θα υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

Δύο ακόμα παρατηρήσεις. Άκουσα τα σχόλιά σας σχετικά με το κολυμβητήριο. Ναι, έχω ήδη συνεννοηθεί με τον κ. Παπαθανάση. Βρίσκουμε εναλλακτική χρηματοδότηση για το κολυμβητήριο. Θέλω την επικαιροποίηση της μελέτης, Λευτέρη, για το ζήτημα του κολυμβητηρίου, διότι θεωρώ απαράδεκτο να βρισκόμαστε με ημιτελή έργα τα οποία έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος και να μην μπορούμε να τα ολοκληρώσουμε. Και η προτεραιοποίηση που έχω δώσει στα συναρμόδια Υπουργεία είναι να προτάσσουμε πάντα τέτοια έργα γιατί είναι πραγματικά αμαρτία από τον Θεό να μην μπορούμε να τα ολοκληρώνουμε.

Να πω μια γενική παρατήρηση για τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, τα άκουσα με πολλή προσοχή και από τον Παντελή, γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί συνολικά.

Πολύ σύντομα θα ακούσετε ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό σε μια τελείως διαφορετική λογική. Έχουμε ένα παντελώς κατακερματισμένο σύστημα, το οποίο εμφανώς δεν δουλεύει συνολικά, παρότι μπορεί να έχουμε ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ οι οποίοι κάνουν καλά τη δουλειά τους ή διαδημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες αποδίδουν καλά. Εκεί όπου στα ζητήματα της ύδρευσης τα πράγματα πηγαίνουν καλά δεν έχουμε κανένα λόγο να τα πειράξουμε, εκεί όπου υπάρχει επιθυμία για ένταξη σε μεγαλύτερες ή άλλες δομές θα είμαστε πάλι ανοιχτοί να το κάνουμε.

Μας απασχολεί, όμως, πρωτίστως το αρδευτικό νερό, είναι το 85% της κατανάλωσης νερού στη χώρα. Εκεί θα μας χτυπήσει πρώτα και πάνω από όλα η λειψυδρία. Και επειδή μιλάμε για μια περιοχή η οποία είναι πρωταγωνίστρια στην ποιοτική αγροτική παραγωγή, προφανώς είναι ένα θέμα το οποίο και εσάς σας αφορά άμεσα.

Κλείνω με το θέμα της ΔΕΘ. Έχω ζητήσει από το Υπερταμείο να ξαναδούμε τα δεδομένα όσον αφορά την πρόταση η οποία είχε αρχικά κατατεθεί για την αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ έτσι όπως είχε σχεδιαστεί. Δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας απαντήσω πού θα καταλήξουμε. Δεν θα κάνουμε κάτι, πάντως, χωρίς να υπάρχει μια συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.

Άρα, δεν είμαστε εδώ να επιβάλουμε μια λύση η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα η οποία υφίσταται, τις ανάγκες της πόλης να αποκτήσει έναν μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της, αλλά, ταυτόχρονα, να σεβαστούμε την ιστορία της Έκθεσης, η οποία είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με την ίδια την Θεσσαλονίκη. Οπότε θα δούμε τις επιλογές.

Πιστεύω ότι μέχρι να είμαι πάλι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα έχουμε καταλήξει σε μία λύση η οποία μπορώ να σας πω και από τώρα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διαφοροποιηθεί από το σχέδιο το οποίο μέχρι σήμερα έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να μπορώ να προδιαγράψω ποια θα είναι η τελική πρόταση. Διότι καλά τα σχέδια, αλλά πρέπει να είμαστε εξασφαλισμένοι ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι χρηματοδότησης και ότι η λύση την οποία θα δρομολογήσουμε θα είναι μία λύση μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

Να κλείσω ευχαριστώντας σας και πάλι για την εξαιρετική συνεργασία. Να επαναλάβω ότι στο σχήμα με το οποίο δουλεύουμε, με τον μεν Υπουργό είστε σε τακτική επικοινωνία, δεν χρειάζεται να πω πολλά, και για τον νέο Κώδικα θα εμπλακώ και εγώ στο τελικό στάδιο. Ο Θανάσης Κοντογεώργης κάνει μία πολύ συστηματική δουλειά και μαζί σας για να μπορέσουμε να αναδεικνύουμε και να οργανώνουμε καλύτερα τη δουλειά μας σε τοπικό επίπεδο και να προτεραιοποιούμε. Γιατί τελικά αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι μια καλύτερη αίσθηση, την οποία θα την πάρουμε μόνο από εσάς: τι είναι αυτό το οποίο σας απασχολεί περισσότερο, εσάς και τους δημότες σας.

Προφανώς οι ανάγκες και τα ζητούμενα και τα αιτήματα -αυτή είναι η φύση της πολιτικής, ειδικά του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης- είναι πάντα περισσότερα από αυτά που μπορούν να ικανοποιηθούν, αλλά φαντάζομαι ότι και εσείς καλοπροαίρετα θα αναγνωρίσετε ότι σε αυτή την κυβέρνηση έχετε βρει συνομιλητές οι οποίοι με καλή διάθεση και ασχέτως κομματικής προέλευσης των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακούν, συνεργάζονται, διότι τελικά τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Το λέμε πολλές φορές, ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Και τελικά όταν μπορούμε να τα λύνουμε, παίρνετε και εσείς και εμείς την ίδια ικανοποίηση.

Οπότε σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σημείωσε από την πλευρά του: «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνεργασία και μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τέσσερις Δημάρχους του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και τρεις Δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για μια περιοχή η οποία έχει μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη, επομένως έχει και αυξημένες ανάγκες και σε θέματα υποδομών και σε θέματα λειτουργίας.

Βρίσκεται σε εξέλιξη με την πολύ ζεστή συνεργασία και συμμετοχή της ΚΕΔΕ αλλά και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, όπου εκεί έχουμε την ευκαιρία τουλάχιστον πολλά γραφειοκρατικά πράγματα να τα αντιμετωπίσουμε, να τα επιλύσουμε και να απλοποιήσουμε την καθημερινότητα, διότι η επιτάχυνση του δημοτικού έργου έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Άρα, λοιπόν, προχωρώντας μέσα από την επίλυση και την αφαίρεση αυτών των αγκυλώσεων θα έχουμε πιο γρήγορο δημοτικό έργο».

Tags
Back to top button