«Ως επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», άμα τη ιδρύση της στις 12 Αυγούστου 1969, «καλούμαστε να υπηρετήσουμε πνευματικά, όχι μόνο τους Ελληνορθόδοξους αδελφούς μας, αλλά όλους, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο», τονίζει σε συνέντευξή του ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «Η διακονία αυτή στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής (θρησκευτικής, πνευματικής, κοινωνικής και πολιτιστικής) του ποιμνίου μας, των τοπικών κοινωνιών και εν γένει των κατοίκων των χωρών που διακονεί».
Αναφέρει ότι η Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας περιλαμβάνει τις Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Γροιλανδία, με έδρα τη Στοκχόλμη και επικεντρώνεται στην προτεραιότητα τους, η οποία είναι «η επέκταση της δράσης μας και της εκκλησιαστικής μας παρουσίας σε ολόκληρη τη Σκανδιναυΐα». Σε αυτό το πλαίσιο, θα προσθέσει ότι «θα στηρίζεται στη δυναμική των νέων ανθρώπων, στον εθελοντισμό, στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων μας για κάθε ηλικία».
Ακολούθως, κάνει λόγο για τους τέσσερις ναούς οι οποίοι ανήκουν στη Μητρόπολη Σουηδίας, τον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, τον ναό του Αποστόλου Παύλου στην Ουψάλα, τον Μητροπολιτικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας και τον ναό της Αγίας Τριάδος στο Γκέτεμποργκ.
Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα θυρανοίξια, το 2015, του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στη Σκανδιναυΐα, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Μύρων, στην περιοχή Ρέτβικ της Σουηδίας. Εν συνεχεία, θα μιλήσει για τον αριθμό των ιερέων της τοπικής Εκκλησίας και, όπως κάνει γνωστό, «από της ενθρονίσεώς μου, στις 14 Ιουνίου 2014, μέχρι σήμερα προσετέθησαν στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως οκτώ νέοι κληρικοί, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από έναν σε εννέα».
Επιπρόσθετα, αποκαλύπτει ότι «Ετέλεσα πέντε χειροτονίες και απεσπάσθησαν δύο κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο σύνολο των επτά ενοριών, μέχρι το 2014, ιδρύθηκαν τέσσερις νέες ενορίες στις περιοχές Κάλμαρ, Μπουρός, Γιονσέπιγκ της Σουηδίας και Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και παραχωρήθηκαν δύο ναοί στην Ιερά Μητρόπολη από τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας».
Σχετικά με την Ομογένεια της Σουηδίας, ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας ενημερώνει ότι, με βάση την ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, ο αριθμός των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων και των μεικτών γάμων) ανέρχεται σε 28.727 άτομα, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αθρόα άφιξη αρκετών νέων Ελλήνων που έχει αυξήσει το μέγεθος της ελληνικής παροικίας, η οποία και εκτιμάται ότι έχει υπερβεί κατά πολύ τις τριάντα χιλιάδες. Σε αυτό το σημείο του λόγου του, θα υπογραμμίσει ότι «Η προσέγγιση των νέων ομογενών είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας», διότι «Οι νέοι, σε μεγάλο ποσοστό πλέον καρποί μεικτών γάμων, γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια κοινωνία κοσμική, σταδιακά αποθρησκειοποιούμενη». Επιπλέον, «Κοινή διαπίστωση είναι ότι η μη κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας αποτρέπει πολλούς νέους να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Προς θεραπείαν του εν λόγω προβλήματος, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μετάφραση στη σουηδική γλώσσα της Θείας Λειτουργίας και σύντομα θα εκδοθεί σε ένα τρίστηλο και τρίγλωσσο κείμενο στην ελληνική, σουηδική και αγγλική, προς χρήσιν των πιστών».
Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της Εκκλησίας που παροικεί στη Σουηδία και το όραμα που έχει, θα σημειώσει ότι «Το όραμά μας στοχεύει στην πνευματική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του ποιμνίου μας με την υιοθέτηση του Χριστοκεντρικού τρόπου ζωής, με γνώμονα τη θυσιαστική διακονία και προσφορά της Εκκλησίας. Ο άνθρωπος είναι η κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των νέων και υποψηφίων κληρικών, καθώς και την κατάρτιση των κληρικών και λαϊκών στελεχών μας, αποσκοπώντας τοιουτοτρόπως στην άρτια και εκσυγχρονισμένη οργάνωση των ενοριών».
Καταληκτικά, στο πασχάλιο μήνυμά του, θα εκφράσει, μεταξύ άλλων, ότι «Με άσματα μελωδικά, με λαμπάδες αναμμένες, με λόγια ποιητικά, με φιλοκαλία μοναδική, συγκεντρωνόμαστε να επιβεβαιώσουμε τη μετοχή μας στη σταυροαναστάσιμη πολιτεία μας και να καλέσουμε τους συνανθρώπους μας να έλθουν κι εκείνοι να ψηλαφίσουν την εμπειρική αλήθεια που βιώνουμε αιώνες τώρα στην Εκκλησία, τη θεραπευτική και πνευματική αυτ? κοινότητα αγαπητικής αλληλοπεριχωρήσεως».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ