Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Τα κειμήλια είναι δημόσια αγαθά, γι’ αυτό και είναι εκτός συναλλαγή

Την ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, την οποία χαρακτήρισε ως ένα ζωντανό «μουσείο εκκλησιαστικής ιστορίας και τέχνης», επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του  θαυματουργού. Τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό τέλεσε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Λευκάδα Σπερχειάδος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον ιερέα του χωριού π. Γεώργιο Γιαννοθανάση και τους κατοίκους της ενορίας.

Μητροπολίτης Κερκύρας: Πολλοί διώκτες θέλησαν να εξαφανίσουν την πίστη. Δεν τα κατάφεραν

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο ως «εικόνα πραότητος» και στην ανάγκη που έχουμε εμείς οι άνθρωποι μέσα στην φουρτούνα και την ταραχή της ζωής, τις δυσκολίες και τα πολυποίκιλα προβλήματα να βρίσκουμε λιμάνι απάνεμο, να βρίσκουμε γαλήνη και ηρεμία στην ζωή μας στα πρόσωπα των αγίων μας. Και με την μετοχή μας στην ζωή των Αγίων να είμαστε εικόνες πραότητος για τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο πραΰς δεν είναι ο άβουλος άνθρωπος, ο αδιάφορος, δεν είναι ο αναίσθητος, αλλά πραΰς είναι ο άνθρωπος που έχει ισορροπία μέσα του, που ξέρει τι θέλει στην ζωή του, που έχει μια εσωτερική γαλήνη, έστω κι αν σαν χαρακτήρας μπορεί να είναι ενδεχομένως νευρικός ή ζωηρός, αλλά αποπνέει μια αρμονία ζωής και ειρήνης, εμπνέει».

Ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής του Αγίου Νικολάου μετέβη σε ένα πολύ ορεινό και ιστορικό χωριό, απομακρυσμένο από την Λαμία, κοντά στα όρια με το Νομό Καρδίτσας, στο χωριό Πάππα, στον εκεί ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων. Εκεί τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην πατρική προσλαλιά του προς το εκκλησίασμα αναφέρθηκε: «στο ιστορικό γεγονός της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, το οποίο αποτέλεσε κοινή μέριμνα και του Αυτοκράτορα και του Πατριάρχη, και μάλιστα του Αυτοκράτορα Αλεξίου του Κομνηνού, οι οποίοι αναγνώριζαν τόσο την πρακτική όσο και την πνευματική σπουδαιότητα αυτής της ιερής πράξης της Ανακομιδής, καθώς όπου πέρασε το λείψανο του Αγίου, κατά την διάρκεια του ταξιδίου του αποτέλεσε πηγή ευλογίας, θεραπείας και δύναμης. Γι’ αυτό και υπάρχουν και πολλές ημερομηνίες της εορτής της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου μέσα στον μήνα Μάϊο».

Με αυτή την αφορμή ο κ. Συμεών έκανε μια σημαντική αναφορά: «στην ανάγκη διαφύλαξης των ιερών κειμηλίων, των ιστορικών μνημείων του πολιτισμού του λαού μας τονίζοντας ότι δεν είναι μια χάρη, που πρέπει να κάνει η Πολιτεία απέναντι στην Εκκλησία ή απέναντι στα μνημεία και τον πολιτισμό, αλλά είναι καθήκον της, γιατί τα μνημεία και τα κειμήλια είναι δημόσια αγαθά, γι’ αυτό και είναι εκτός συναλλαγής, είναι αναπαλλοτρίωτα, προστατεύονται, είναι δημοσίου συμφέροντος και το κράτος οφείλει να τα προστατεύει, να τα συντηρεί, να μεριμνά γι’ αυτά και να τα φροντίζει».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τόσο τον Πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου, όσο και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού για τις ενέργειες που έχουν κάνει για την διάσωση του Ιερού Ναού, για την χρηματοδότηση των μελετών, που θα οδηγήσουν στην εκτέλεση των σχετικών έργων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, του Λαογραφικού Μουσείου, του Καταλύματος των Ελληνοαμερικανών Εθελοντών Σαμποτέρ κατά του Κατακτητή και στα αξιοθέατα του χωριού, όπου και δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι θα είναι στο πλευρό του Συλλόγου. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το θέμα της συντήρησης και αποκατάστασης του μνημειακού Ιερού Ναού ήδη το έχει θέσει στις αρμόδιες αρχές.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χατζής και λοιποί τοπικοί άρχοντες και φορείς.

Tags
Back to top button