Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μυστηριώδη προμηνύματα σεισμών…

“Προσοχή, προσοχή, κίνδυνος!”, τόνιζε εμφαντικά ο ραδιοφωνικός σταθμός του Τιεντσίν, μεγάλου λιμανιού και βιομηχανικής πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Πεκίνου και είναι μια από τις πιο πολυάνθρωπες πόλεις της Κίνας.“Προσοχή στις μυστηριώδεις λάμψεις, στους υπόκωφους θορύβους, στις ανησυχίες των ζώων, στις αλλοιώσεις των υδάτων και σε άλλες παράξενες ενδείξεις, που θεωρούνται προμηνύματα σεισμών και θα πρέπει να αναφέρονται αμέσως στις κινεζικές Αρχές”, διατράνωνε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Τιεντσίν.Στις αρχές Μαρτίου του 1975, ο σταθμός αυτός μετέδωσε ειδικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στις χαρακτηριστικές ενδείξεις, που είναι ενδεχόμενο να αποτελούν προάγγελμα ενός σεισμού.Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων πηγών του Πεκίνου, αυστηρές διαταγές τοιχοκολλήθηκαν στους δρόμους της τεράστιας αυτής βιομηχανικής πόλης, οι οποίες όριζαν τον τρόπο οργάνωσης ομάδων από τους κατοίκους, που καθήκον τους ήταν η συνεχής επαγρύπνηση και επισήμανση των προειδοποιητικών ενδείξεων του σεισμού.Στις 4 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς είχε προηγηθεί το χτύπημα μιας ισχυρότατης δόνησης, που είχε προκαλέσει σοβαρότατες ζημιές, αλλά και πλήθος θυμάτων, στην επαρχία Λιαονίγκ, στη βορειοανατολική Κίνα. Ο σεισμός αυτός συντελέστηκε στις παρυφές του Κόλπου Ποχάι, όπου 400 χιλιόμετρα νοτιότερα εκβάλλει ο ποταμός Χάι Χο, που διαρρέει το Τιεντσίν.Ήδη, το 1969, ένας άλλος δυνατός σεισμός είχε πλήξει την περιοχή του Κόλπου Ποχάι. Τότε, η σεισμολογική υπηρεσία της πόλης είχε ειδοποιηθεί, λίγο πριν από το άγριο ξέσπασμα του Εγκέλαδου, από υπαλλήλους του ζωολογικού κήπου, που έτυχε να παρατηρήσουν ότι “όλες οι αρκούδες ταυτοχρόνως ύψωναν το κεφάλι τους ουρλιάζοντας” και ότι “οι κύκνοι είχαν βγει τρέχοντας από το νερό και αρνούνταν να ξαναμπούν”.Σύμφωνα πάντα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του Τιεντσίν, ένα άλλο σημάδι που προμήνυε την έλευση σεισμικής δόνησης ήταν η απότομη αλλαγή του ύψους της επιφάνειας, της γεύσης και της θερμοκρασίας του νερού στα πηγάδια. Επίσης, θόρυβοι που θύμιζαν βροντές ή που θύμιζαν το κύλισμα των ερπυστριών αποτελούσαν προμηνύματα σεισμού.Ακόμη, είχε παρατηρηθεί πως πριν από το σφοδρό χτύπημα μιας σεισμικής δόνησης μεγάλης ισχύος, αναδύονταν από τη γη μυστηριώδεις λάμψεις, χρώματος μπλε ή κόκκινου, που δημιουργούσαν περίεργα σχήματα, όπως μια στήλη ή μια σφαίρα.Ορισμένα τέτοια ανησυχητικά φαινόμενα είχαν πάντως επισημανθεί και πριν από τον μεγάλο σεισμό της 4ης Φεβρουαρίου στο Λιαονίγκ. Ζώα που βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη ξύπνησαν, βγαίνοντας από τις κρύπτες τους και πέθαναν από το κρύο, ενώ τα νερά φούσκωσαν στα πηγάδια, που πολλά από αυτά πλημμύρισαν ολοσχερώς.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 07/03/1975…
Tags
Back to top button