Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μυστηριώδες ηφαίστειο προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας το 1831

Μια ομάδα Σκωτσέζων ερευνητών συνέβαλε στην διαλεύκανση μιας μυστηριώδους έκρηξης ηφαιστείου, που προκάλεσε λιμούς και σιτοδείες ανά την υφήλιο πριν από περίπου δύο αιώνες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους λένε ότι ανακάλυψαν το ηφαίστειο, που εξερράγη το 1831 προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου.

Το ηφαίστειο Ζαβαρίτσκι στις Κουρίλες Νήσους

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι επρόκειτο για το ηφαίστειο Ζαβαρίτσκι στο απόμερο, ακατοίκητο νησί Σιμουσίρ της συστάδας των διαφιλονικούμενων από Ρωσία και Ιαπωνία Κουρίλων Νήσων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο εξερράγη κάποια στιγμή την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 1831.

Το ηφαίστειο Ζαβαρίτσκι βρίσκεται στο απόμερο, ακατοίκητο νησί Σιμουσίρ της συστάδας των διαφιλονικούμενων από Ρωσία και Ιαπωνία Κουρίλων Νήσων στον Ειρηνικό Ωκεανό / Χάρτης Wikipedia
Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες προηγουμένως δεν ήταν σίγουροι για το ποιο ηφαίστειο είχε εκραγεί και το θέμα απασχολούσε επί πολλά χρόνια τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στην ανακάλυψη

Ωστόσο, η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Γουίλ Χάτσισον της Σχολής Επιστημών Γης και Περιβάλλοντος αποκαλύπτει πώς η ομάδα ταυτοποίησε το ηφαίστειο αναλύοντας τη χημική υπογραφή της τέφρας που ανακτήθηκε από πυρήνες πάγου στη Γροιλανδία.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι η ηφαιστειακή τέφρα παρουσίαζε ασυνήθιστα χημικά χαρακτηριστικά, όπως η χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, και συνδέθηκε με εκρήξεις που δεν είχαν καταγραφεί στην Ιαπωνία κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η επικοινωνία με Ρώσους συναδέλφους τους παρείχε δείγματα από τις Κουρίλες Νήσους, όπου εντοπίστηκε η χημική σύνθεση που ταυτίστηκε με εκείνη του Ζαβαρίτσκι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences κι επισημαίνει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση των επικίνδυνων ηφαιστείων ανά την υφήλιο, όπως τονίζει και ο ηφαιστειολόγος Κλάιβ Όπενχαϊμερ.

Tags
Back to top button