Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για διεξαγωγή «μιας εκστρατείας επιρροής» των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ με στόχο την υπομόνευση της δημοκρατικής διαδικασίας και τη δυσφήμιση της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Με βάση την περαιτέρω αξιολόγηση μας, ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση ανέπτυξαν μια ξεκάθαρη προτίμηση για τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ», αναφέρει η έκθεση.
«Επίσης αξιολογούμε ότι ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση επιδίωξαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατή ευκαιρία δυσφημίζοντας την πρώην υπουργό Κλίντον κάνοντας την δημοσίως ανεπιθύμητη σε σύγκριση με τον Τραμπ».
Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), την υπηρεσία κατασκοπείας (CIA) και την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA).
Η έκθεση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) που συντονίζει τις 17 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που έδωσε την εντολή για την κατάρτιση της έκθεσης, ενημερώθηκε την Πέμπτη για το περιεχόμενο της.
«Ρωσική εκστρατεία με μυστικές επιχειρήσεις, κρατικά ΜΜΕ και πληρωμένα τρολ»
Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι η «εκστρατεία επιρροής» της Μόσχας ήταν μέρος μιας «επικοινωνιακής στρατηγικής» εμπνευσμένη από σοβιετικές μεθόδους, που περιελάμβανε «μυστικές επιχειρήσεις, κρατικά ΜΜΕ, συμμετοχή τρίτων και πληρωμένους χρήστες των social media, ή «τρολ»».
Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε πως ο Τραμπ θα αναλάβει επιθετική δράση ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του.
Με ανακοίνωση του ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, δήλωσε ότι ο «Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε αυτές τις εκλογές πέρα για πέρα δίκαια, επειδή άκουσε τις φωνές των Αμερικανών πολιτών που αισθάνθηκαν ξεχασμένοι».
Τι απαντά ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ενημέρωση που είχε από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI, FBI, CIA και NSA) δήλωσε ότι καμία κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Αφού νωρίτερα είχε απορρίψει αυτήν την αντιπαράθεση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένα «πολιτικό κυνήγι μαγισσών», ο μεγιστάνας εξέδωσε αργότερα μια ανακοίνωση, στόχος της οποίας φαίνεται πως ήταν να διαψεύσει κάθε σκέψη σχετικά με την νομιμότητα της νίκης του την 8η Νοεμβρίου του 2016 επί της Χίλαρι Κλίντον.
«Αν και η Ρωσία, η Κίνα, άλλες χώρες, οργανώσεις και πρόσωπα από το εξωτερικό επιχειρούν μονίμως να διεισδύσουν παράνομα στις ηλεκτρονικές υποδομές των κυβερνητικών θεσμών μας, των επιχειρήσεών μας και οργανισμών όπως το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν υπήρξε κανένας αντίκτυπος στα αποτελέσματα των εκλογών κι ιδίως δεν υπήρξε καμία νόθευση στις ηλεκτρονικές κάλπες», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ένα δελτίο Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.
Ο διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα δεν επέρριψε ευθύνες ειδικά στη Ρωσία για την ηλεκτρονική πειρατεία σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος κι ενός συνεργάτη της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Υπήρξαν απόπειρας παράνομης διείσδυσης στα συστήματα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όμως το κόμμα είχε θέσει σε εφαρμογή ισχυρά συστήματα προστασίας από την πειρατεία και οι χάκερ απέτυχαν», συμπλήρωσε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα την 20η Ιανουαρίου, υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο κατά της ηλεκτρονικής πειρατείας στις πρώτες 90 ημέρες της θητείας του.