Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μηνύματα Τραμπ μέσω Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου - Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία

Από σήμερα Παρασκευή έως την Κυριακή, η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) συγκεντρώνει στη Γερμανία 60 ηγέτες και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Βανς, και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η φετινή Διάσκεψη χαρακτηρίζεται από τη γεωπολιτική ένταση που πυροδοτείται από τη στάση της αμερικανικής ηγεσίας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ κυρίως όσον αφορά την ρωσική εισβολή, ειδικά μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε ο ίδιος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.  Κοντολογίς οι επόμενες 72 ώρες θα είναι πρωτοφανείς με τη Διάσκεψη να μην μοιάζει με καμία άλλη στο παρελθόν.

Μήνυμα-επίπληξη προς τον Σολτς

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Politico, ενδιαφέρον έχει ότι ο Βανς δεν θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σηματοδοτώντας μια σοβαρή διπλωματική επίπληξη προς τον ηγέτη της διοργανώτριας χώρας σε μια περίοδο αυξημένων διατλαντικών εντάσεων σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.

Γερμανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες δεν θα συναντηθούν αλλά τόνισε ότι ο Βανς και ο Σολτς είχαν ήδη συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Απροετοίμαστη η Ευρώπη: Χωρίς πλάνο απέναντι στην παγκόσμια αταξία που φέρνει ο Τραμπ

Στα ύψη η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης είναι εμφανείς. Η αμερικανική πλευρά πιέζει για ταχεία λήξη του πολέμου, ακόμη και με σοβαρές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, ενώ η ΕΕ παραμένει υπέρ της συνέχισης της πίεσης στη Μόσχα για μια ειρήνη από θέση ισχύος. Μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας ανήρτησε πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ρόλο κεντρικό στις διαπραγματεύσεις. «Προτεραιότητά μας, τώρα, θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της Ουκρανίας και η παροχή σε αυτή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναλυτές αλλά και ο επικεφαλής της Διάσκεψης, Κρίστοφ Χόισγκεν, επιβεβαίωσαν ότι αναμένονται έντονες διπλωματικές διεργασίες για το Ουκρανικό στο περιθώριο της Διάσκεψης. Θα υπάρξει «ντιλ» μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας στο Μόναχο; Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι οι επόμενες ώρες αναμένονται κρίσιμες.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στα όσα θα πει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, το μεσημέρι της Παρασκευής ενώ όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα επίκειται στο Μόναχο και συνάντηση Βανς-Ζελένσκι. Ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος υπό τη νέα του σύνθεση πιέζει την Ευρώπη και τη Γερμανία για να αναλάβουν όλο το βάρος, από εδώ και πέρα, της στήριξης της Ουκρανίας στρατιωτικά για τη διασφάλιση της ειρήνης χωρίς αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Ο Τραμπ από την άλλη, παρ'ότι ανακοίνωσε τριμερείς συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας, η στάση του αποδείχθηκε διχαστική. Έχει χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστική» την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας προ του 2014, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη και εντός της ουκρανικής ηγεσίας. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων, όπως και την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο διατλαντικός διχασμός απειλεί την ενότητα του ΝΑΤΟ, που φέτος συμπληρώνει 76 χρόνια ύπαρξης.
 

Η στάση Τραμπ, όμως, προκαλεί ανησυχία και σε άλλες περιοχές. Η πρότασή του να «αγοράσει» τη Γροιλανδία, και η επακόλουθη ένταση με τη Δανία, επισημαίνουν την περιφρόνησή του για τις αρχές του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αναλυτές. Ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ, Κιμ Ντάροχ, προειδοποιεί πως η στάση αυτή στέλνει λάθος μηνύματα σε Ρωσία και Κίνα.

Η Διάσκεψη του Μονάχου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσφέρει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της διατλαντικής συνεργασίας, ωστόσο οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Τραμπ συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τη θέση της Αμερικής στη διεθνή σκηνή, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Tags
Back to top button