Παραμονές του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Γαλλία έστειλε τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, σε Λευκωσία και Αθήνα για διαβουλεύσεις. Από την Κύπρο, ευθύς μετά τις συνομιλίες του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Κλ. Μπον υπογράμμισε ως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για κυρώσεις στην Τουρκία, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".
Θέση της Γαλλίας είναι πως στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επιδειχθεί εμπράκτως η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Κύπρο. Μια θέση η οποία ικανοποιεί πλήρως τη Λευκωσία, η οποία ελπίζει να δει ανάλογες προσεγγίσεις και από τους άλλους εταίρους της Κύπρου.
Η κατεύθυνση προς την οποία αναμένεται να κινηθούν οι εταίροι της Κύπρου θα διαφανεί τη Δεύτερα κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Αλλά, όλα δείχνουν, τίποτε δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από την 24η Σεπτεμβρίου και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό με τη διπλωματία να κινείται σε όλα τα επίπεδα. Οι προχθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τους Προέδρου της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής των έντονων διπλωματικών διεργασιών.
Κύπρος και Γαλλία δείχνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και να έχουν κοινούς στόχους τόσο κατά το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.
Ο Γάλλος υπουργός, Κλεμεντ Μπον στις δηλώσεις του ήταν αρκούντως ξεκάθαρος ως προς το ότι Λευκωσία και Παρίσι μιλούν την ίδια γλώσσα: "Εμείς έχουμε επί αυτών των θεμάτων κάνει κάποιες διαπιστώσεις , την εις βάθος σύγκλιση απόψεων. Και έχουμε σημειώσει σε όλο το φάσμα των υποθέσεων ότι έχουμε μια εγγύτητα απόψεων, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πρόσθετα, αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, και θα ήθελα να σας σημειώσω ότι η δική μας γραμμή, την υπογραμμίζω, είναι ότι επιθυμούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Εδώ και μερικές μέρες έχει βγάλει και πάλι τα έξω στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας για σεισμικές έρευνες τα πλοία της, το έχουμε συζητήσει με τον φίλο ΥΠΕΞ, οι προκλήσεις και για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτές".
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα "να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το θέμα διαφορετικά" δηλαδή δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η Τουρκία σε σχέση με την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τόνισε πως το Παρίσι θεωρεί πως "η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει -το έχετε ήδη υπογραμμίσει- στο πλαίσιο των συζητήσεων, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μεταξύ των οποίων και αυτό των κυρώσεων, εάν οι εξελίξεις δεν εξελιχθούν θετικά".
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θέλει και από τους άλλους εταίρους της Κύπρου να μιλούν… γαλλικά: "Ευελπιστώ ότι τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Θεωρώ ότι οι εκτενείς συζητήσεις που είχαμε σήμερα για το θέμα αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης που προγραμματίζεται να γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ολόκληρο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων".
Ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX προ διημέρου για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του YAVUZ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας και την αποκλιμάκωση, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Συνάντηση με τον ΠτΔ
Ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Κλεμέντ Μπον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άριστες σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την αποφασιστική στάση του Προέδρου Μακρόν σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος και ο Γάλλος Υπουργός συζήτησαν εκτενώς για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές της σε σχέση με την Αμμόχωστο και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είδε Γιαβούζ και Αμμόχωστο
Ο Γάλλος υπουργός πέταξε με ελικόπτερο τόσο προς την περιοχή όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ όσο και προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Ο Κλεμέντ Μπον είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
Τον Γάλλο υπουργό συνόδευαν κατά την πτήση του ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης και ο αρχηγός ΓΕΕΦ, Δημόκριτος Ζερβάκης.
Ο υπουργός Άμυνας "εστιάζοντας στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε τον κ. Μπον για τις συνεχιζόμενες τουρκικές έκνομες ενέργειες, οι οποίες προκαλούν προβλήματα τόσο στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας "εξέφρασε τη σθεναρή στήριξη της χώρας του για τις θέσεις της Κύπρου οι οποίες είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο".
Πηγή: philenews.com