Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΜΙΔΑ: Σε λειτουργία το ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται τις προσεχείς ημέρες το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το νέο ψηφιακό εργαλείο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον «ατομικό φάκελο» κάθε ακινήτου στη χώρα, με πρώτη εφαρμογή στις αγροτικές εκτάσεις.

Στόχος η διαφάνεια στις αγροτικές ενισχύσεις

Η επιλογή των αγροτικών ακινήτων για την πρεμιέρα του συστήματος δεν είναι τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει συχνά αποκλίσεις μεταξύ δηλώσεων ιδιοκτησίας, στοιχείων χρήσης και δεδομένων του Δημοσίου. Το ΜΙΔΑ θα διασυνδεθεί με το ΟΣΔΕ και το Κτηματολόγιο, επιτρέποντας στην ΑΑΔΕ:

  • Την ταυτοποίηση των πραγματικών δικαιούχων των ενισχύσεων.

  • Τον περιορισμό των καταχρήσεων στο σύστημα επιδοτήσεων.

  • Την οριστική εκκαθάριση των στοιχείων που δυσχεραίνουν τους ελέγχους.

Αυστηρά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες

Η συμμόρφωση των φορολογουμένων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η παράλειψη ή η ανακριβής δήλωση χρήσης ακινήτου επισύρει κυρώσεις. Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 500 ευρώ: Για εκπρόθεσμη δήλωση μίσθωσης.

  • Έως 1.000 ευρώ: Σε περιπτώσεις όπου η ανακριβής δήλωση οδήγησε σε παράνομη είσπραξη κρατικών ενισχύσεων.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο ρίσκο για τους αγρότες παραμένει η απώλεια των ενισχύσεων του ΟΣΔΕ σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη στις δηλωθείσες εκτάσεις.

Προς το σύνολο της ακίνητης περιουσίας

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης για τα αγροτεμάχια, το ΜΙΔΑ θα επεκταθεί στο σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο 8 έως 10 μηνών για να ελέγξουν και να διορθώσουν τα στοιχεία του ψηφιακού τους φακέλου.

Για κάθε ακίνητο θα αποτυπώνονται πλέον συγκεντρωτικά στοιχεία, όπως:

  • ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ (τα οποία πρέπει να ταυτίζονται).

  • Είδος, επιφάνεια, θέση και όροφος.

  • Κατάσταση (ηλεκτροδοτούμενο, κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο).

Η κεντρική διαχείριση αυτών των δεδομένων θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να πραγματοποιεί εκτεταμένες διασταυρώσεις, εντοπίζοντας αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια αλλά και διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα που επηρεάζουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις άμεσα, καθώς τα δεδομένα του ΜΙΔΑ θα αποτελέσουν τη βάση για όλες τις μελλοντικές φορολογικές συναλλαγές.

Tags
Back to top button